Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Niestety Olka 25/1.8 nie testowali, ale Panas wypadł blado w porównaniu do innych stałek Olka, które z kolei w innych porządnych testach wypadły na poziomie 25/1.8 (wiem, dość pokrętny sposób porównania )
Jeśli Kolegę stać na Olka, to na pewno warto kupić - mam i długo nie zmienię na nic innego o tej ogniskowej.
Jeśli chciałoby się zaoszczędzić, to radzę zaczekać na porządne testy, tj do czasu aż Olka przetestuje DxO albo Panasa przetestują Optyczni lub Photozone. Może warto kupić, może nie
Jeśli Kolegę stać na Olka, to na pewno warto kupić - mam i długo nie zmienię na nic innego o tej ogniskowej.
Jak już masz to niby po co miałbyś zamieniać na zasadniczo we wszystkich aspektach to samo...
Że na Panaleikę za 3 tysie byś zamienił to jeszcze bym zrozumiał (1.4), ale jakoś zupełnie nie dziwię się że nie zamierzasz.
TS napisał/a:
Jeśli chciałoby się zaoszczędzić, to radzę zaczekać na porządne testy, tj do czasu aż Olka przetestuje DxO albo Panasa przetestują Optyczni lub Photozone. Może warto kupić, może nie
Wolna wola. Ale jak juz wszyscy wyrażają swoją opinię o zalecanym modus operandi Kolegi łułułu to ja dorzucę swoją, będąca w opozycji:
To są bardzo podobne obiektywy, które optycznie różnią się aptecznie. Nie widzę żadnego aspektu, który dla mnie wart byłby 85 ojro za to samo. I do takich wniosków naprawdeę pseudotesty z jotpegów czy jakieś DxO (którego testów obiektywów nota bene nie lubię, nie rozumiem itd) wystarczą. Bo nie chodzi o to, który lepszy, ważne że jeśli 25-tka 1.7 Pana jest gorsza to nieznacznie. A to już widać, że znaczącej wtopy po prostu brak.
To moje prywatne zdanie.
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 23 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Sty, 2016
No, gdyby Panas 25/1.7 wypadł równie dobrze jak Olek 25/1.8, to takiej zmianie mógłbym zarobić bez straty na jakości
No, gdyby Panas 25/1.7 wypadł równie dobrze jak Olek 25/1.8, to takiej zmianie mógłbym zarobić bez straty na jakości
Ile? Za ile ktos by 2nd hand 25-tkę Oly kupił, gdyby okazało się, że Pana jest taka sama? Za 6 stów mniej więcej...
TS [Usunięty]
Gdyby Panasonic był optycznie na poziomie Olka, to producent wyceniłby go podobnie, a nie 600-700 zł taniej (uwzględniam cashback na Olympusa), bo to prawie połowa ceny. Oni tam są pewnie całkiem świadomi jakości własnych i innych produktów....
Gdyby Panasonic był optycznie na poziomie Olka, to producent wyceniłby go podobnie, a nie 600-700 zł taniej (uwzględniam cashback na Olympusa), bo to prawie połowa ceny. Oni tam są pewnie całkiem świadomi jakości własnych i innych produktów....
Cóż... pozwólmy sobie nawzajem wierzyć w to, w co wierzymy
TS [Usunięty]
Co do Panasa to niepokoi mnie głównie poprzeczna CA, bo wyszła w DxO spora, na poziomie 17/1.8 Olka. A tego Olek E-M5 nie skoryguje w jpg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10