Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 09 Sty, 2016 Szukam aparatu do wideo z ruchomym wyświetlaczem.
Jak w temacie poszukuje w miarę taniego , aparatu do kręcenia również wideo .
Potrzebny mi obrotowy wyświetlacz który można by było obrócić w pozycje prze obiektyw, nie tylko w bok.
Najlepiej gdyby miał wejście na mikrofon zewnętrzny+ jakieś karty sd, lub tp.
Ogólnie to wszystko związane z muzyka, od jakiś sesji , lekcji , po jakieś koncerty itp.
Ale zdjęcia też mnie interesują , nie muszą powalać, ale żeby były lepszej jakości, niż robione jakimś ziemniakiem.
Po pierwsze Nikon D5100 to lustrzanka, a nie kompakt, po drugie, jak bardzo tanio ma być? Możesz określić budżet? Po trzecie, czy potrzeba ci AF podczas filmowania, czy będziesz bawić się w operatora "pełną gębą"?
Jeśli już chcesz iść w lustrzankę, to lepiej wybrać Canona 600D. Dlaczego nie kamera, a aparat?
PS Ziemniakiem jeszcze nie filmowałem, ale nawet smartfon na statywie potrafi robić cuda. FullHD to tylko 2Mpx!
Kompakt nie koniecznie. Może być AF.
-Chciałem coś, co może nagrać już w miarę fajny dźwięk.
Jeśli dokupię kiedyś dobry mikrofon, chociaż mam parę szpejów.
Też kombinuje podpinając w mikser itp. Nie chce kupować dodatkowego urządzenia nagrywającego dźwięk. (Telefon w tej kwestii odpada, choć na razie tak robię)
-Czemu nie kamera, pewnie nie będzie robić tak dobrych zdjęć , a czasem się przydaje np. na wyjazdach. Choć parzyłem, za Zoomem Q8, ale cena powala.
-cena na początek, używki oczywiście(do 800~1000zł) Wiadomo cena jak cena. Nie pcham sie na razie w koszta , bo nie wiem jak dalej będzie.
-Canona 600D używany przekracza raczej , choć rzeczywiście spasował by mi.
Jeżeli używany Canon 600D odpada, to nie ma sensu pchać się w lustrzanki do filmowania, bo po prostu brakuje Ci na to budżetu. Korpus to jedno, a jakikolwiek sensowny obiektyw i osprzęt gdzie?
Interesuje mnie tylko , aparat z jakimś obiektywem , potem się zobaczy , stopniowo planuje dokupować.
Nikon 5100 jak patrzyłem za 8- 9 sóweczek średnio do kupienia,
Canon 600d ok.1300
Jeśli twierdzicie, że lepiej uzbierać na Canona, to poczekam jeszcze, lub pośledzę sprzedaż, może się trafi.
Przy okazji. Jakiś rozmiarowo mały statyw polecicie?
Żeby dużo miejsca nie zajmował , i też nie musi być wysoki, nawet może do ok. 1~1,2m.
Żeby się tylko schylić do ustawienia , i dobry do transportu. Chyba ze wyklucza jedno drugie.
Tylko czy ma wej. mikrofonu bo nie widzę, trochę sie martwię z wideo i zdjęciami w niedoświetlonych sceneriach. Tak to by był i nie ma używek praktycznie . Same nowe znalazłem.
Statyw dobiera się pod siebie, głowicę pod system w jakim będzie się miało inne elementy wspomagające.
Ja używam głowic vt-3510, bo działa mi z płytkami do Manfrotto 701HDV.
Tanią optyką jest optyka manualna do starych lustrzanek pokroju Zenita, Pentaxa itp, które mają bagnet M42. Adapter M42/EOS kupisz za kilkanaście zł z chin.
Kurde, moda jest na filmowanie lustrzankami czy co? Fak, w ogóle próbowałeś filmować kiedyś lustrzanką i bez AF? Weź pożycz od kogoś na eden dzień i popróbuj czy ci to pasuje. Kurde kazdemu się wydaje że to takie proste jak splunąć. Ja się tym bawię od roku i powiem, że trzeba mieć spore doświadczenie żeby ładnie nagrywać filmy lustrem. A gdzie jeszcze montaż? W czym to chcesz obrabiać?
Pożycz sprzęt, nagraj w domu, nagra na dworze. Klipy w ruchu i statyczne. Po 2 minuty nawet (czym dłuższe tym więcej pitolenia) i poskładaj w programie i się dowiesz czy ci to pasuje.
Ja 3 miesiące robiłem teledysk który ma niecałe 10min i film 39min. Film by z materiału który nagrywałem przez miesiąc.
Może jednak kamera?
Dodam, że na manualu jeszcze osoby nagrywane powinny współpracować z tobą. U mnie zawsze o to jest walka.
korab, używasz follow focusa i obiektywu z "miękkim" pokrętłem? Ja filmowałem trochę na Canonie 24-70/2.8L na 5DII i 6D i było całkiem nieźle nawet w bardzo dynamicznych scenach, za to nie lubię do tego używać stałek, zwłaszcza Sigm, bo długi zakres kręcenia bardzo przeszkadza w szybkich akcjach. Teraz filmuję zazwyczaj Canoanem 28-135mm IS i od czasu do czasu Sigmą 12-24mm. Do tego pierwszego jestem tak przyzwyczajony, że nie mam żadnych problemów z łapaniem ostrości. Oczywiście używam dodatkowego wizjera.
No tak, ale jakie masz doświadczenie w filmowaniu? Ile rzeczy przetestowałeś żeby znaleźć odpowiednie narzędzia i ustawienia?
Ja nie mówię, że lustrzanka jest zła. Ba, powiem, że fajnie się filmuje, ale jak ktoś nie jest przekonany to lepiej sprawdzić na pożyczonym sprzęcie bo jest nad czym główkować.
No i oczywiście najważniejszy aspekt... co będzie filmowane? Tu oczywiście tkwi całe sedno sprzętu - jaki kupić.
To co wymieniłeś do filmowania, czym ty się posługujesz, razem z aparatem to koszt - pewno powyżej 10k...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11