Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 27 Sty, 2016 FujiFilm X-A2 czy jakieś lustro?
Witam wszystkich,
Mam problem z podjęciem decyzji, razem z narzeczoną postanowiliśmy zainwestować w aparat. Zależy nam głównie na bardo dobrej jakości zdjęć a trybie auto, ale nie wykluczając późniejszej nauki fotografii. Wybór początkowo padł na FujiFilm X-A1 lub Samsunga NX300, ale aktualnie nie można ich nigdzie dostać. Budżet jaki został przeznaczony to 1500zł, z uwagi na brak możliwości kupienia X-A1 postanowiliśmy go nagiąć do 1800zł (absolutne maksimum), aby móc kupić X-A2. Moje pytanie brzmi czy w tej cenie faktycznie opłaca się kupować tego X-A2, czy już lepiej zainwestować w D3300 albo EOS 100D lub coś innego? Nie ukrywam, że chcieliśmy aparat bez lustra ze względu na gabaryty. Aparat będzie przeznaczony ogólnie, że tak powiem do wszystkiego (jakieś krajobrazy, sytuacje rodzinne, portrety, może czasem makro, raczej bez sportu).
Budżet jaki został przeznaczony to 1500zł, z uwagi na brak możliwości kupienia X-A1 postanowiliśmy go nagiąć do 1800zł (absolutne maksimum), aby móc kupić X-A2.
Dziękuje za szybką odpowiedź, patrzyłem już na stronach powyżej (MediaMarkt i Saturn to to samo) jak się okazało mają błąd na stronie inne kolory widnieją jako towar z ekspozycji a czarny nie, gdy chciałem kupić od nich ten aparat dostałem informację, że jest dostępna tylko jedna sztuka do odbioru w Katowicach do tego z ekspozycji.
Jeśli chcesz mieć fajny aparat produkujący fajne pliki jpg i nie chcesz bawić sie w wymiennośc obiektywów to radziłbym Fuji zamiast lustrzanek. Natomiast miej też na względzie, ze Fuji to taki system, ze gdy zapragniesz kupić jakiś obiektyw do niego to najpewniej się nieco ceną zdziwisz. I to raczej mało przyjemnie.
Generalnie to do takich zastosowań jak wymieniłeś to wszystko się pi razy drzwi nada podobnie, czy to kupisz jakiegoś Olympusa, Sony czy prosta lustrzankę. Faktycznie Fuji produkuje bardzo ładnie obrobione pliki, ale tak po prostu do oglądania zdjeć na ekranie to w zasadzie wszystko co dziś w kupisz z tych segmentów (lustrzanka, bezlusterkowiec) jest OK. Szybciej uwierać Cię zacznie ta rurka z przodu niż korpus.
Za 1500 możesz kupić jakaś podstawowa lustrzankę albo też Olympusa EPL6 z 1 obiektywem.
Nie będę twierdził, ze ten ostatni wyprodukuje lepsze pliki niż Fuji czy Nikon d3300, tyle, ze i tak dla Ciebie nie są chyba istotne powiększenia 1:1 a ogólnie jak wygląda obrazek nawet na dość dużym monitorze. I tez bedzie wyglądał dobrze.
E-PL6 będzie mniejszy a obiektywy jednak tańsze niż do Fuji (w razie czego za te 1800 powinno się gdzies udac kupić EPL6 z dwoma obiektywami, będziesz miał jakiś tam teleobiektyw do nieco dalej leżących przedmiotów).
Myślałem o tej opcji, ale chciałbym wydać jednak bliżej tej kwoty 1500zł. Myślałem o Sony A5000, ale z tego co czytałem na tej stronie nie jest zbyt dobry w porównaniu do E-PL6 czy X-A1/A2. Wczoraj byłem w sklepie wziąłem do ręki X-M1 z obiektywem 16-50 przyznam szczerze, że faktycznie tak jak Pan to nazwał ta rurka, mi trochę przeszkadzała za duży ten obiektyw. W porównaniu do 16-50 od Sony czy Samsunga to jest bardzo duży, zastanawiam się jaka różnica będzie w zoomie przy obiektywnie 14-42 w Olympusie akurat Olympusa nie udało mi się obejrzeć gdyż nie był wystawiony. Spotkałem się też z samsungiem NX3000, ale nie wiem czy to będzie dobry wybór i czy jest sens kupować sprzęt który znika z rynku. Chyba najlepszą opcją w moim wypadku byłby E-PL6 14-42 tylko boje się trochę czy zoom wystarczy.
Wczoraj byłem w sklepie wziąłem do ręki X-M1 z obiektywem 16-50 przyznam szczerze, że faktycznie tak jak Pan to nazwał ta rurka, mi trochę przeszkadzała za duży ten obiektyw.
Raczej chodziło mi nie o fizyczne wymiary obiektywu (te wszak widać już w momencie zakupu) a o jego "możliwości". Wszystkie te zoomy mają dość wygodny do codziennych zdjęć zakres ogniskowych, ale tak samo wszystkie są po prostu bardzo przeciętnymi obiektywami. Niemniej przy Twoim budżecie lepszej kombinacji zakresu/jakości/jasności nie osiągniesz.
psychodracon napisał/a:
W porównaniu do 16-50 od Sony czy Samsunga to jest bardzo duży, zastanawiam się jaka różnica będzie w zoomie przy obiektywnie 14-42 w Olympusie akurat Olympusa nie udało mi się obejrzeć gdyż nie był wystawiony. Spotkałem się też z samsungiem NX3000, ale nie wiem czy to będzie dobry wybór i czy jest sens kupować sprzęt który znika z rynku. Chyba najlepszą opcją w moim wypadku byłby E-PL6 14-42 tylko boje się trochę czy zoom wystarczy.
14-42 w mikro 4/3 daje Ci takie same kąty widzenia (i tym samym kadry) jak 18-55 w APSC. Mniej więcej - format matrycy jest trochę inny (w mikro 4/3 masz 4:3 w APSC masz 3:2).
Co do NX3000 - moim zdaniem do Twoich potrzeb byłby to niezły aparat - mały, produkuje rozsądne zdjecia. Jeśli nie nastawiasz sie na rozbudowę systemu to czemu nie spróbować. Jeśli nawet chciałbyś kiedyś jakiś jeden obiektyw kupić to pewnie też to jakoś wymodzisz (z drugiej ręki, z prywatnego importu...). Czy to czy EPL6 to z punktu widzenia efektów moim zdaniem raczej wszystko jedno. Z punktu widzenia obsługi może być mniej wszystko jedno. W Samsungu zyskujesz ruchomy ekran, nieco mniejszy (krótszy) obiektyw. Tracisz choćby dotykowość ekranu i ładujesz baterię wyłacznie w aparacie. Oglądnij jak sie da.
Przejrzałem różne oferty i rozejrzałem się za obiektywami, faktycznie w przypadku Olympus`a w przyszłości jeśli zajdzie potrzeba dokupienia jakiegoś obiektywu wypada to o wiele korzystniej w porównaniu do Fuji. Po przeczytania Pan`a postów chciałem kupić Samsunga nx300 albo nx3000, lecz nigdzie nie mogłem znaleźć oferty sprzętu nie powystawowego. Samsung i Sony A5000 spodobały mi się ze względu na gabaryty z kit`owymi obiektywami więc zacząłem szperać dalej i trafiłem na ofertę Olympusa E-PL6 z obiektywem 14-42mm typu Pancake za 1500zł spojrzałem też czy opłaca mi się dokładać do zestawu z obiektywem 40-150mm lecz oferowane aparaty są wtedy już ze zwykłym 14-42 i można te obiektywy używane kupić za te 300zł także oferta z naleśnikiem to będzie chyba mój wybór . Dziękuje bardzo za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9