Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 750D do fotografii i filmów zarazem?
Autor Wiadomość
adix90 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   Canon EOS 750D do fotografii i filmów zarazem?

Witam. Planuję zakup lustrzanki, jako amator. Budżet do 3000 zł.
Przeznaczenie zarówno do filmów jak i zdjęć. Nie ukrywam, że obrałem sobie model EOS 750 D ze względu na matrycę 24,4 oraz obsługę STM, AF 19 punktowy (do filmów).
Czy ktoś ma lepszy pomysł?

Przeglądałem też modele dwucyfrowe i za chiny pojąć nie mogę, dlaczego taka np Eos 70D jest o 2 tysiące droższa, mając w porównywarce 90% tych samych danych?

Chodziłem kilka godzin po forum, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów mógłby mnie oświecić?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 08 Sty, 2016   

EOS 70D ma inny korpus, co prawda od czasów 60D nie jest już magnezowy, ale jest większy i wygodniejszy, wyposażony w większą ilość pokręteł i regulatorów. Ponadto ma pentapryzmatyczny wizjer i jest po prostu wyżej pozycjonowany. Z drugiej strony 750D ma nowszą matrycę i procesor.

Gdzie ty znalazłeś różnicę 2000 zł w cenie? Korpus 70D kosztuje ok. 3400 zł, a 750D 2400 zł, co daje różnicę 1000 zł.

adix90 
Nowy

Przepraszam bardzo, faktycznie. Porównywałem ceny z innymi obiektywami, 70D miał w zestawie 18-135 STM, a ta 750-tka 18-55.

Tak czy siak, różnica nawet 1000 zł między tymi dwoma modelami jest chyba trochę przesadą.

komor 
Moderator

adix90 napisał/a:
Tak czy siak, różnica nawet 1000 zł między tymi dwoma modelami jest chyba trochę przesadą.

Zasada jest ta sama co wszędzie indziej. Za lepsze wyposażenie samochodu trzeba zwykle dopłacić przesadnie duże pieniądze, za obiektyw lepszy od 30% trzeba zapłacić o 100% więcej, itd. :)

adix90 
Nowy

A którą lustrzankę Ty osobiście byś polecił, w granicach 3000 zł, żeby właśnie nie przepłacać za niepotrzebne bajery, tylko faktycznie mieć dobry aparat, warty tej ceny?

komor 
Moderator

Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2015) :)

Wybór naprawdę zależy od osobistych preferencji. 750D za obiektywem STM będzie naprawdę fajnym sprzętem do filmowania (i fotografowania też), ale ja nie filmuję, wolałbym więc kosztem korpusu mieć lepszy obiektyw, albo dołożyć do jakiejś stałki, na początek Canona EF 50/1.8 STM. W wymienionym wyżej wątku znajdziesz sporo propozycji.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 10 Sty, 2016   

Te 10% różnic, czyni z 70D całkowicie inny aparat :) I dodam coś do filmowania. STM masz wspierane od 650D, a w pełni od 700D. 750D i 760D są... gorsze jeśli będziesz chciał pogrzebać przy Magic Lantern :)
W 70D masz możliwość ustawienia kompresji wewnątrzklatkowej, co znacznie ułatwia obróbkę i ma wyższą jakość obrazu. Jeśli chcesz robić filmiki na YouTube, odpuść sobie dobry sprzęt, bo i tak bitrate jest okrojony do 3Mbps.

adix90 
Nowy

Aparacikiem będą nagrywane krótkie spoty, i relacje filmowe w full HD. Wrzucamy je na vimeo, zamiast YouTube, tam nie są aż tak okrajane.
A podobnej klasy aparat z tym, że z Nikona? orientuje się ktoś?

Wojmistrz 
Obserwator

adix90 napisał/a:
A podobnej klasy aparat z tym, że z Nikona? orientuje się ktoś?
No to pewnie D5xxx lub jeśli nie potrzeba ci obracanego ekranu to D7xxx. Pamiętaj, że Nikony mają paskudny AF podczas filmowania. Canon zrobił znaczny postęp w tej dziedzinie, zwłaszcza przy obiektywach STM.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Sty, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
STM masz wspierane od 650D, a w pełni od 700D.

Przepraszam nie rozumiem - jak aparat wspiera ... silnik STM - bo jeśli dobrze kojarzę to tylko silniczek nowy który zastąpił USM... Rozumiem że nowe matryce 760 D wspierają AF w czasie filmowania i w LV, ale to chyba co innego niż wspieranie silnika STM. Możesz wyjaśnić? Nie zamierzam się doktoryzować z nowości canona, ale dla mnie brzmi to odrobinę dziwnie - stąd pytanie.

Wojmistrz 
Obserwator

Postaram się najprościej. STM to silnik krokowy (lub skokowy jak niektórzy mówią, ale to tylko zamiennie nazwy). Przy starszych aparatach dla trybie zgodności AF, układ elektroniczny obiektywu posiada własny generator impulsów, więc działa jak zwykły obiektyw tylko ciszej, ale korpusy wspierające technologię STM same generują te impulsy, przez co czas reakcji na korekcję błędu pomiarowego jest skrócony wielokrotnie.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Aaaa... to tak jak w wiertarce! Tylko elektrycznie... :wink:
A poważnie masz link do schematu? (ów)

Wojmistrz 
Obserwator

Nie

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

AndrzejM.Makuch, jak już kiedyś pisałem, współczesne systemy AF są dalekie od prostego algorytmu „przesuń tyle” na podstawie fazowego pomiaru, o wiertarce już nie wspominając przez litość. Korpus i obiektyw (systemowy) optymalizuje pracę w zależności od charakterystyki konkretnego szkła (co jest też jednym z powodów, dla których kundelkowe szkła nie są tu brane pod uwagę).
Zmiana technologii USM na STM, choć Canon zdaje się niezbyt dokładnie klaruje różnice, powoduje że korpus stosuje inne techniki ostrzenia i doostrzania przy filmowaniu. Nowe generacje reporterskich szkieł z ostatnich lat, w połączeniu z 5DIII i 1DX wprowadziły też nowszy sposób ostrzenia o wyższej precyzji. LensRental testował to jakiś czas temu.
http://www.lensrentals.co...3a-canon-lenses
We wstępie masz też linki do poprzednich części, w których badane były też nowe stałki „filmowe”. Nowe lepsze działa wtedy, kiedy masz zarówno odpowiednie nowe szkło, jak i odpowiedni nowy korpus. Co przemawia za tezą o tym, że korpus musi wspomagać nowe protokoły.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

komor, Szanowny kolego, mitologizowanie i uleganie magii reklamy - to nie dla mnie - a pisanie pogardliwie o wiertarce której canon nie potrafił przyzwoicie zrobić a Pentax wręcz przeciwnie - świadczy tylko o piszącym. Zdajesz się nie widzieć nic niestosownego w braku szacunku dla użytkowników jaki pokazał canon olewając tysiące ludzi używających systemu przed wprowadzeniem wyłącznie silników USM. Pentax swoich użytkowników szanuje (podobnie jak Nikon który w wyższych modelach zachował wiertarki) i daje możliwość wyboru. I również stosuje nowoczesne rozwiązania używając silników DC w najnowszych szkłach. Różnice w AF przy filmowaniu mnie mało interesują - i tak filmując wolę ostrzyć ręcznie - choć mój korpus K-3II robi to również z dużym wyczuciem i płynnością nawet na wiertarce. Dziękuję jednak za poświęcony czas i się wyłączam. :smile:

Odpowiedz do tematu