Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Budżetowy bezlusterkowiec
Autor Wiadomość
Autostopowicz 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Sty, 2016   Budżetowy bezlusterkowiec

Czołem !

Chcę kupić aparat,jestem amatorem,zależy mi na niewielkich rozmiarach,choć nie jest to konieczne.

Natknąłem się na GF w fajnej cenie. Czytałem o nim opinie i podobno naprawdę jest spoko. Znalazłem taka aukcje :
http://allegro.pl/aparat-...5840182825.html

Dużo taniej niż wszędzie indziej stąd moje wątpliwości.
Do tej pory zdecydowałem się również na hx60v jednak uważam że bezlusterkowiec to lepsze rozwiązanie. (wcześniej zakupiłem tz55 jednak miał błąd zapisu na karcie i go zwróciłem,drugiego odwagi nie mam wziąć)

Co sądzicie o tym wyborze.wiem że jest stary itd,ale ludzie go chwalą i niestety nie śpie na pieniądzach :)

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 28 Sty, 2016   

Autostopowicz napisał/a:
Co sądzicie o tym wyborze

Lepszy od DSC-HX60V .

Autostopowicz 
Nowy

a ta aukcja nie jest podejrzana ? i co powiesz o samym aparacie ? może jest możliwość inna,lepsza :) dość lakoniczna wypowiedź, musisz przyznać :)

rafalik 
Bywalec

Cześć,

Aukcja wygląda normalnie cena raczej też.

Wybór lepszy masz bardzo dużą matryce w porównaniu do sony. Sony ma większy zoom ale jakością nie dorówna GF5

Autostopowicz 
Nowy

Bo rozumiem że podniesienie ceny do 1200 nic nie zmieni prawda ?

TS
[Usunięty]

Zmieni. Za 1200 może uda się znaleźć GX1 albo E-PL5 z kitowym szkłem.

edit:
http://allegro.pl/aparat-...5939859949.html
Ostatnio zmieniony przez TS Czw 28 Sty, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Autostopowicz 
Nowy

Samo Body można z tego co widzę :)

Moja wiedza jest za słaba żeby się zdecydować na coś używanego.lombard chyba jest jeszcze gorszym pomysłem,ale bardzo dziękuje za chęci :)

TS
[Usunięty]

No to nowy E-PM2, prostszy od E-PL5, ale matryca ta sama
http://allegro.pl/olympus...5597745327.html

Oba Olki polecam z powodu zauważalnie lepszej matrycy od GF czy GX.

Autostopowicz 
Nowy

Przy E-PM2 muszę poczekać jeszcze do kolejnej wypłaty,a szkoda ;D

edit:

może ktoś jeszcze coś poleci ?

i czy faktycznie dla amatora ta różnica gf5 do EPm2 jest tak zauważalna ?

RB 

Autostopowicz napisał/a:

może ktoś jeszcze coś poleci ?

Weź za 8 stów kup tego GF5 i działaj. Jak ma być nieużywane to wyboru wielkiego nie ma.

Autostopowicz napisał/a:
i czy faktycznie dla amatora ta różnica gf5 do EPm2 jest tak zauważalna ?

po pierwsze bardziej dla amatora niż dla klientów zawodowca
po drugie nie ważne dla kogo tylko ważne jak wnikliwie i gdzie ten ktoś się będzie przyglądał

TS
[Usunięty]

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

Jak możesz dołożyć do E-PM2 to tak zrób, bo obrazek jest wyraźnie lepszy, chyba że inne kwestie są ważniejsze. Trudno o bezpośrednie porównanie, ale to daje pogląd:
http://www.dpreview.com/r...382184439105526
Panas GF5 jest minimalnie lepszy od GF3, a konkretnie o tyle
http://www.dxomark.com/Ca...3___840_799_763
Jak widzisz nawet jeszcze lepsza matryca w GX1 odstaje od E-PM2.

Panasonic do najniższych modeli dawał zawsze gorsze matryce, dlatego ta 12 Mpix w GF5 jest tylko minimalnie lepsza np. od matrycy G2, którego długo używałem. Z kolei Olympus nie różnicował swoich aparatów jakością obrazowania i E-PM2 pracuje z grubsza tak jak 4x droższy E-M5 II, czy E-M10 II, którego używam teraz. Jak sobie przeskalujesz zdjęcie do rozdzielczości ekranowej (ja zawsze wywołuję rawy do ekranowej - szybciej się przegląda), to widoczna jest ogromna różnica, sporo ponad 1 EV; powiedziałbym nawet, że dwie działki ISO. To nie jest apteka, to się od razu rzuca w oczy.

Autostopowicz 
Nowy

W podróży zależeć mi będzie na tym żeby dobrze działał na automacie,ponieważ chce cieszyć się podróża,co innego w lesie i podczas fotografowania gdzie chęci mam żeby się uczyć.
EPM2 podobno jest skomplikowany. Jeśli znajdę coś używanego to będę myślał, na chwile obecną kwota 1400 zł jest dla mnie nieosiągalna.Fajnie że jeszcze nie zawiodłem się na tym forum i faktycznie macie ochote pomóc :)

RB 

Autostopowicz napisał/a:

EPM2 podobno jest skomplikowany.

Nie.
Nie bardziej niż GFy (tez ograbionez sterowania w stosunku do droższych modeli)
Przycisk auto w obu znajdziesz bez trudu. Podstawowe sterowanie takoż.

EPMy są nie tyle bardziej skomplikowane co ze względu na swą mikrość niekonieczne poręczne.

Mimo wszystko pomyśl o GFie. Masz te 8 stów i już. Dostajesz za to tyle ile możesz dostać. Większym problemem od wszystkich wykresów i porównań jest jak Auto działa i jak Ci ponaświetla a potem jak Ci to aparat sam obrobi. W stosunku do kompaktów za 8 stów to jest duuuużo lepiej.

Autostopowicz 
Nowy

Ciesze sie ze tak mówisz, bo na wiecej niestety pozwolic sobie nie moge. Są jeszcze obiektywy dla gf5 ? I pozniej w razie potrzeby, jakie pieniadze potrzebuje zeby był jeszcze lepszy bo wierze ze bede chcial z czasem w cos zainwestowac :)

RB 

Autostopowicz napisał/a:
Ciesze sie ze tak mówisz, bo na wiecej niestety pozwolic sobie nie moge. Są jeszcze obiektywy dla gf5 ? I pozniej w razie potrzeby, jakie pieniadze potrzebuje zeby był jeszcze lepszy bo wierze ze bede chcial z czasem w cos zainwestowac :)

GF5 to mikro4/3. Jest do tego całkiem sporo obiektywów.
Dobre staoogniskowe Sigmy (od dobrej 19mm po świetną 60mm) o takim sobie świetle 2.8 są od 7 stów regularnej sklepowej ceny. Można kupić taniej, jak się ma farta/uważnie śledzi oferty.
Jaśniejsze obiektywy (stałoogniskowe) od 9 stów.
Ziennoogniskowe... cóz... drogo.

Dalej - czy inny aparat wchodzi w grę? Najtańsza lepsza matryca w mikro4/3 to GF6 - sensowny egzemplarz to 1100 złotych.

za 950 można kupić samsunga nx3300 z 16-50 (to jest to samo co nx3000...)
http://allegro.pl/aparat-...5851516318.html
Jeśli Cię nie przeraża kwestia mniej lub bardziej powolnej (szybkośc zmienna lokalnie) rezygnacji Samsunga ze sprzedaży NXów w Europie to warto poomyśłeć. To jest jednak lepszy aparat od starych GFów...

Odpowiedz do tematu