Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy lornetkowe w obserwacjach astro.
Autor Wiadomość
Maciek 
Maniak

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

Chyba zostałem trochę źle zrozumiany. @Marlut - oczywiście, że za 1,5k można kupić dobrą lornetkę, można wręcz kupić na tyle fajną, że kupno kilkukrotnie droższych będzie pod znakiem zapytania. Ale można też kupić adekwatnej jakości lunetę - ot chociażby Nikona. Jednak mając na uwadze to, że lornetkę Dziubiński już ma i celuje w astro to moim zdaniem warto jednak postawić na lunetę, która da powiększenie 40x i pokaże względnie dobrze to, czego lornetką nawet najlepszą NIE ZOBACZY.
Moja przygoda z astro była dość krótka, ale doszedłem do wniosku, że luneta w takim przypadku jest bardzo wskazana.
Kiedy dawno temu przyleciała kometa Halleya, mój kolega przez lunetę mógł podziwiać jej ogon - a ja przez swoją lornetkę nie.

Reklama

Marlut 
Optyczny

Dziubiński M., jeśli masz kłopot z drganiami w lornetce 8x, w dziesiątce będzie jeszcze gorzej a o 12x nawet nie myśl.
Jeśli nie wiesz jakie parametry będą dobre sprawdź najpierw kilka modeli albo kup sprzęt używany - nie stracisz zbytnio przy ewentualnej odsprzedaży. Gdy poznasz trochę niebo i swoje preferencje obserwacyjne, dokupisz np. 15x70 ze statywem.

Ja jestem zwolennikiem małych powiększeń, dużego pola widzenia i obserwacji z leżaka.

Maciek, dobrze się zrozumieliśmy tylko mamy inne zdanie - po to jest właśnie forum aby wymieniać różne poglądy.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Tak przeczuwam że powinienem teraz zaufać powiększeniu 7-8x i średnicy 50-56.
Ponieważ uczę się patrzenia w niebo i jak coś zobaczę to jest to dla mnie wielkie "ach och".
Czy 7X50 albo 8X56 pozwoli mi wyłapać jakieś obiekty z katalogu Messier-a?Bo na razie to Wielką Mgławicę w Andromedzie powiedzmy wyłapałem tą 8x40 ale nie wiem ile jest w tym obrazie jakby mojej interpretacji. Bo pewnie przy tej 8X40 to mój mózg cos tam sobie dopowiada:-) Chciałbym abyście podpowiedzieli mi czy będzie różnica in plus względem 8x40 jak dokupię 7x50 lub 8x56. No i czy przy tak oddalonych obiektach mgławicowych 10x jest wyraźną różnicą względem 7-8x?No i żeby nie było tak łatwo to dajcie propozycje konkretnych lornetek na tapetę z dobrą ostrością żeby na planetach i gwiazdach nie było zmaz. Max. 1200 pln, masa max. 1100g i nie musi być porro . Jak mi coś podsuniecie to pomacam i wybiorę no i dam Wam spokój:-) Pozdrawiam.
.

widoczek 
Optyczny

Lornetka nie jest do planet.
10x50 TS Marine MX http://www.teleskopy.pl/L...skopy-1969.html
Do tego monopod, np. Camrock M140 http://allegro.pl/monopod...5297989593.html
"Będzie Pan zadowolony"

Arek 
Redaktor

No to jak 8x56, to w tym budżecie DOT 8x56 ale ED. Optycznie rewelacja. Co do wyglądu... hmmm... w nocy i tak nic nie widać ;)

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

O ten patent z monopodem jest dobry. Wtedy ta lornetka TS 10x50 jest też ok
Zapytam zatem (tylko nie bijcie): czy potrzebuję jeszcze jakąś przejściówkę do osadzenia lornetki na monopodzie i czy ta stopka służy do stabilizacji butem?

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   Re: Dylematy lornetkowe w obserwacjach astro.

Dziubiński M. napisał/a:
I na koniec zapytam czy macie już recenzje Ecotone WP2 10x50 bo owiana jest zbyt dużą tajemnicą a wygląda całkiem sensownie.

Dość obszerna recenzja tej Ecotone pojawi się w marcu.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Żeby nie przedłużać wątku napiszę że raczej zdecyduję się na duet Celestron SkyMaster 12x60 plus monopod a może kiedyś zainwestuję więcej w sprzęt.
Dziękuję i pozdrawiam.

Jar 
Maniak

Ja zaczynałem w astro od lornetki 60mm, co prawda było to skrajnie dziadowskie 15x60 Bressera o karygodnie słabej transmisji (pomijam za duże powiększenie, to była z kolei mój błąd typowego newbie). Z moich doświadczeń, lepiej mieć podręczną 10x50 czy 10-11x56, oprócz tego zainwestować po prostu w dużą lornetę statywową 70-80mm. Tę moją 60-tkę zdarzało mi się zabierać nawet w góry, ale to za wielki kloc był na takie zabawy.
Większość lornet które da się zamocować na statywie lub monopodzie ma z przodu gniazdo z gwintem 1/4"-20 (mały gwint statywowy), do którego przykręca się tzw. L-adapter ze stopką do statywu.
Pozdrawiam
-J.

konto usuniete 
Bywalec

Dziubiński M. napisał/a:
Żeby nie przedłużać wątku napiszę że raczej zdecyduję się na duet Celestron SkyMaster 12x60 plus monopod a może kiedyś zainwestuję więcej w sprzęt.

Zaskakująco nieracjonalna decyzja, ale i tak życzę udanych obserwacji.

Abs 
Optyczny

Jest jeszcze DOT 10x56...dobry i relatywnie niedrogi
https://www.militaria.pl/...401_d_p9143.xml
Celestrony to już nie zabawki ale...zaledwie dostateczne choć taniutkie.

konto usuniete 
Bywalec

Nie wiem czy Dziubiński M. jeszcze tu zaglądnie, ale może ta recenzja będzie pomocna: http://www.astronoce.pl/recenzje.php?id=113

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Sob 30 Sty, 2016   

Abs, polaris jestem:-)
Bardzo konkretne podpowiedzi. Tym Celestronem pojechałem po bandzie ale udało mi się ożywić temat. DOT przekonuje mnie coraz bardziej.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Sob 30 Sty, 2016 01:21 ]
Czy DOT 9x63 będzie jeszcze lepszym wyborem? Bo tak te 63 mm wygląda obiecująco.

widoczek 
Optyczny

Widzę, że jesteś z Gliwic. Taka lornetka z źrenicą 7mm to nie na twoje rejony, masz tam zbyt jasne niebo. U Ciebie to wręcz coś o powiększeniu 12x-15x byłoby przydatne. Może Skyguide 15x70? A jeśli budżet pozwoli to BA8 15x70.
15x70 dobrze by się komponowało z tą lornetką którą już masz - Nikonem 8x40 EX. Mniejsza do przeglądu i nauki nieba, szerokich kadrów. Większa już by Ci pozwoliła na poważne obserwacje z dobrymi rezultatami.

konto usuniete 
Bywalec

15x70 to bardzo dobre parametry do astro, ale wymagają statywu. Z monopodem w końcu stwierdzisz brak możliwości bezpiecznego odejścia od lornetki skierowanej w dany obszar nieba, a podczas obserwacji będziesz miał wciąż jedną rękę zajętą trzymaniem monopodu. No i stabilność obrazu nie będzie w pełni zadowalająca.

SkyGuide to całkiem dobry wybór. Solidna, z indywidualnym ostrzeniem w okularach. Na ciemne niebo w porządku. Ale na jasnym Księżycu średnio radzi sobie z odblaskami.

Odpowiedz do tematu