Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 15 tys
Autor Wiadomość
thorinpl 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Sty, 2016   Lustrzanka do 15 tys

Witam

Mam zamiar kupić "profesjonalna" lustrzankę która ma mi służyć między innymi do :
Zdjęć studyjnych,sesje plenerowe ,zdjęcia ślubne , a w większej mierze profesjonalnego fotografowania przedmiotów na aukcje internetowe .
Lustrznkę jaką posiadam na chwilę obecną to nikon d3100 z obiektwami 18-55mm i 35mm .
Jestem laikiem w temacie lecz zaczynam powoli się wkręcać w fotografię ze względów zarobkowych .
Chciałbym przeznaczyć w/w kwote na porządny sprzęt który miałby posłużyć przez dłuższy czas. Kwota 15 tys chciałbym przeznaczyć na sam aparat . Dodatkowo jaki byście polecili obiektyw do zestawu .

Proszę o pomoc w wyborze sprzętu

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 29 Sty, 2016   

Canon 5D3 i resztę kasy pakować koniecznie w lampę EX600, Sigmę 20/1.4, Canon 24-70/2.8, 135L lub 70-200/2.8. Potem myśleć o jasnych stałkach 35/1.4, 50/1.4.... :mrgreen:

Sunders 

Nikon D750 + NIKKOR AF-S 24-70 F 2,8 :smile:

Arek 
Redaktor

Raczej Nikon D810. Do studia i produktowej przyda się wysoka rozdzielczość. A wysokie ISO ma na tyle dobre, że da radę na ślubach. Mi się baaaardzo dobrze pracowało tym aparatem.

Kwestia szkieł to osobna sprawa, ale kolega pyta tylko o lustrzankę.

thorinpl 
Nowy

Dziękuję za propozycje.

Najbardziej skłonny byłbym własnie do zakupu jakiegoś nikona.
A proszę mi jeszcze doradzić jakiego obiektywu , obiektywów szukać . Jak już pisałem mam do nikona 18-55 i 35 , jakie musiałbym jeszcze mieć w swoim asortymencie ?
Ma to być zakup na dłuższy okres czasu, wiec pieniądze chciałbym wydać raz ,a dobrze.

z góry dziękuje ;)

komor 
Moderator

thorinpl napisał/a:
Kwota 15 tys chciałbym przeznaczyć na sam aparat . Dodatkowo jaki byście polecili obiektyw do zestawu .

Zdajesz sobie sprawę, że na optykę wydaje się więcej niż na korpus? Wymieniłeś zdjęcia studyjne, sesje plenerowe, zdjęcia ślubne, fotografia produktowa – i do tego chcesz jeden obiektyw? A co z oświetleniem? Studyjnym i plenerowym?

Arek 
Redaktor

thorinpl napisał/a:
Jak już pisałem mam do nikona 18-55 i 35

Jak kupisz pełnotklatkowego D810 lub D750 to te obiektywy możesz sprzedać (rozumiem, że 35ka jest pod APS-C).

Tak jak komor napisał szkła to drugie tyle. Zestaw klasyczny czyli 24-70 f/2.8 i 70-200 f/2.8 to koszt 13 tys zł przy założeniu kupowania starszego Nikkora 24-70 bez stabilizacji. Z nowym kwota rośnie do 17 tys zł.

Rozwiązaniem jest zastosowanie zamienników. Całkiem udane 24-70 i 70-200 mają Sigma i Tamron. Wtedy za szkła zapłacisz niecałe 7000 zł.

thorinpl 
Nowy

zdaję sobie sprawę z tego że szkła będą drogie . Nie napisałem że chcę jeden obiektyw tylko opisałem co planuje robić i wg tego poprosiłem o dobór sprzętu . Liczę się że z tym nie ma obiektywu do wszystkiego , lecz w głównej mierze zamierzam robić zdjęcia produktów wiec w tym kierunku musiałbym kupić aparat + obiektyw.
Jestem laikiem dlatego piszę z zapytaniem żeby rozważyć jak najmądrzej ten zakup.

Andrzej.M.
[Usunięty]

thorinpl napisał/a:
porządny sprzęt który miałby posłużyć przez dłuższy czas. Kwota 15 tys chciałbym przeznaczyć na sam aparat

Zmieści się i Nikon D810A i Canon5Ds R.
Szkła powinny być dwa - jedno do produktówki(i może być do portretu) - jak 100/2,8 macro drugie do reporterki 24-70/2,8

[ Dodano: Pią 29 Sty, 2016 12:50 ]
Ja ci się nie pali - możesz zaczekać na FF Pentaxa. Możliwe że będzie się nazywał Pentax K-1 albo K-2 ale mimo że aparat już widziałem to nazwy jeszcze nie. Gdyby to miała być sama produktówka i studio - to średni format byłby akurat - jakiś używany Pentax 645D by się zmieścił.

szlicnykotek 
Bywalec
od ilości postów

To zależy od tego co to za przedmioty, inne obiektywy do biżuterii,
a jeszcze inne do koni na biegunach naturalnych rozmiarów.
Poza tym zima to zły okres na kupowanie sprzętu, zawsze lepiej poczekać do wiosny.

komor 
Moderator

Jako minimum na początek wziąłbym reporterski zestaw 24-70 + 70-200 i 100 makro. Jakie i w jakiej cenie to już zależy od budżetu no i systemu. Aparat taki, na jaki zostanie kasa po zaplanowaniu szklarni i studia. Samą puszką za 15 tysi niewiele się zdziała na rynku.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:
Samą puszką za 15 tysi niewiele się zdziała na rynku.

Dlatego proponuję tańszego Canona 5D3 a więcej kasy na szkła. To jest naprawdę aparat do wszystkiego i spokojnie wystarczy. Więcej pieniędzy na optykę bardzo się przyda. Do tego teraz Nikon idzie cenowo mocno w górę a jego serwis jest z tego co ostatnio do mnie dochodzi... poniżej wszelakich poziomów. Wręcz nie daję wiary, że jest tak beznadziejny. Niestety wieści dochodzą z pierwszej ręki :shock:
Jeszcze raz polecę do reporterki Sigmę 20/1.4. Niesamowite szkło.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   

Cytat:
zima to zły okres na kupowanie sprzętu, zawsze lepiej poczekać do wiosny

No właśnie, będzie już ...

bg_03.jpg
Plik ściągnięto 4372 raz(y) 149,53 KB

muzyk 

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   

MM napisał/a:
To jest naprawdę aparat do wszystkiego i spokojnie wystarczy.

Aż zanadto.

Odpowiedz do tematu