Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Lut, 2016 Samsung NX na co wymienić?
Cześć,
Obecnie jestem posiadaczem Samsunga NX1000 i NX10.
Dodatkowo posiadam kilka obiektywów Samsunga: 16/F2,4; 30/F2; 12-24; 20-50; 18-55.
Mam taki problem: wszędzie czytam że Samsung wycofuje się z rynku foto, nawet niektóre amerykańskie sklepy wycofują samsungi z oferty i teraz nie wiem czy wymienić oba body na NX500 i martwić się później co zrobić z obiektywami?
Czy sprzedać teraz wszystko i kupić jakiegoś innego EVIL'a? Tylko jakiego?
Używam aparatu głównie z obiektywem 30/2 oraz 12-24.
U jakiego producenta mogę je godnie zastąpić i przy tym się nie spłukać?
Mając taką szklarnię nie wyprzedawałbym się pochopnie. Na pewno zamiana na lepsze body to dobry pomysł na tę chwilę. Jeśli jesteś zadowolony ze sprzętu i spełnia on Twoje potrzeby, to przy jakiejkolwiek przesiadce na pewno sporo musiałbyś dołożyć.
Zdjecia robię okazjonalnie - więc zależy mi na najlepszym stosunku cena / jakość
Nie wiem czy dostanę jakieś Body + Kitowy obiektyw + Stałka ~50 + Szerokokątny zoom za ok 4 000 zł ?
Zdjecia robię okazjonalnie - więc zależy mi na najlepszym stosunku cena / jakość
Nie wiem czy dostanę jakieś Body + Kitowy obiektyw + stałka ~50 + Szerokokątny zoom za ok 4 000 zł ?
M4/3 - 25mm - od 900 do 1700 (45 mm 1000), systemowy zoom szerokokątny (ciemne 9-18) w Polsce ponad 2500 w Niemczech ponad 2000, godny korpus z zoomem... nie starczy
Sony - 35/1.8 -1500 lub Sigma 30/2.8 - 700, systemowy zoom 10-18/4 - 2900, korpus z zoomem... nie starczy
Fuji - 35/2 - 1500 lub 27/2.8 - 1200, 10-24/4 - 3500... nie starczy już teraz
Kup szybko nx500 lub nx30 (wizjer będziesz miał, matryca też fajniejsza od tego co teraz) sprzedaj jednego standard zooma i kup portretówkę i rób zdjęcia. I ciesz się tym, że się zawczasu dość fajnie obkupiłeś sprzętem.
RB, o takie porównanie mi chodziło!
Sprzedam oba korpusy z obiektywami i kupię nowsze body.
Może jeszcze jakieś body do tych obiektywów w przyszłości się pojawi
Niektórzy panikują a przecież udzie kompaktowe aparaty za większe pieniądze kupują - aparat kompaktowy w skrócie = jednorazówka.
Ja sprzedałem NX10 (wcale nie był zły poza tym, że czasem powolny) i kupiłem NX30 bardzo dobry świetnie wyposażony aparat- starczy na przynajmniej 5 lat.
Może sobie jeszcze dokupię drugi korpus, żeby nie przepinać stałek.?
NX20 wciąż przyzwoite korpusy już za 1000PLN są na allegro a sam kit to prawie 500PLN....
Z ciekawości rozglądałem się jaką alternatywę mam w innym systemie dla 3 naleśników i małego korpusu.
Szybko stwierdziłem że alternatywy nie ma.. A ponoć inne system są tak bogate w obiektywy...
Np. taki pancake 16/2,4 - patrzę do Olympusa jest alternatywny 12/F2 (uwzględniam kąt widzenia i DOF) za prawie 3 tys PLN - to jest 6x drożej za 1 obiektyw!?
Nie widzę sensu takiego up/down grade'u.
BTW w Korei jednak aparaty są w sklepach i maja się dobrze, w USA też są oferowane więc nie do końca to pewne z tym wycofywaniem.
Ja podejrzewam że trwają jakieś negocjacje handlowo-biznesowe Samsunga z firmą X (krążyły już plotki o Nikonie) i w zależności od ich rezultatu coś nowego się urodzi.
Na dzień dzisiejszy topowy NX1 zaprezentowany w roku 2014 ma wiele parametrów lepszych niż najnowsze premiery!!!
Szkoda by to było zmarnować...
Ja sprzedałem NX10 (wcale nie był zły poza tym, że czasem powolny) i kupiłem NX30 bardzo dobry świetnie wyposażony aparat- starczy na przynajmniej 5 lat.
Znasz takie słowa: awaria, usterka, zużycie materiałów?
Te twoje pięć lat to tylko pobożne życzenie. Podobnie jak zaklinanie faktów dotyczących przyszłości systemu NX. Zachowanie Samsunga dosyć jasno pokazuje, że ten system w całości idzie do piachu. Samsung ma sporą praktykę w ubijaniu swoich całkiem całkiem udanych produktów.
Nikon to firma japońska, a Samsung koreańska. Jakieś negocjacje i przejęcia można między bajki włożyć.
Nikon gdyby tylko chciał dawno stworzyłby sensowny system bezlusterkowy (i to bez takiego bezsensownego bagnetu) i nie potrzebuje do tego Samsunga, ale na razie skupia się na budżetowych lustrzankach bo to o wiele lepszy interes. A całkiem możliwe, że za jakiś czas coś urodzi, i to raczej z matrycą FF. Canon tak samo. Ale to dopiero wtedy, gdy bezlusterkowce pozbędą się swoich wad, wykluczających je z wielu profesjonalnych zastosowań.
@ArturMaly:
W twoim przypadku zmiana systemu byłaby bolesna dla portfela. Teraz jest taki czas chaosu i ceny powinny być z tego powodu atrakcyjniejsze. Kup to co wydaje się najciekawsze w tym systemie, a resztę sprzedaj póki ma to jeszcze jakąś wartość. Ja bym kupował wyłącznie nowe rzeczy, pochodzące z oficjalnej wyprzedaży w Europie. Będziesz miał całkiem fajny zestaw i co najmniej 2 lata spokoju (gwarancja).
NX20 wciąż przyzwoite korpusy już za 1000PLN są na allegro a sam kit to prawie 500PLN....
Obecnie to NX20 co najwyżej może bywają.
Ilość rzeczy do NX na allegro czy w rodzimych sklepach netowych skurczyła się dramatycznie. Po prostu zapasy się praktycznie wyprzedały.
Ja bym na NX'ach nie wieszał krzyżyka. W Europie może ich chwilowo nie być, ale w innych częściach świata będą. W każdym razie nie dość, że się nie wyprzedałem z NX'ów to jeszcze dokupuję teraz. Takiego NX30 (aparat) kupiłem znacznie taniej i to prawie z pełną gwarancją, niż kiedyś nowego NX10. Jedni panikują, kombinują, a inni korzystają . PZ 16-50 też mam za cenę jak za najlepszych czasów . NX10 już ma prawie 6 lat i nie chce się popsuć, działa jak nowy. I mam taki aparat puścić za 500 zł lub mniej? Będzie ze mną do starości. Teraz nawet zacząłem zabawę z obiektywami na m42. Mam ostrzenie na nieskończoność w adapterze, wszystko pięknie działa. Jak ktoś się chce pozbyć czegoś z NX to proszę o informację. Jest jeszcze kilka modeli, które mnie interesuję. Może komuś pomogę w utrapieniu.
Ja bym na NX'ach nie wieszał krzyżyka. W Europie może ich chwilowo nie być, ale w innych częściach świata będą. W każdym razie nie dość, że się nie wyprzedałem z NX'ów to jeszcze dokupuję teraz. Takiego NX30 (aparat) kupiłem znacznie taniej i to prawie z pełną gwarancją, niż kiedyś nowego NX10. Jedni panikują, kombinują, a inni korzystają . PZ 16-50 też mam za cenę jak za najlepszych czasów . NX10 już ma prawie 6 lat i nie chce się popsuć, działa jak nowy. I mam taki aparat puścić za 500 zł lub mniej? Będzie ze mną do starości. Teraz nawet zacząłem zabawę z obiektywami na m42. Mam ostrzenie na nieskończoność w adapterze, wszystko pięknie działa. Jak ktoś się chce pozbyć czegoś z NX to proszę o informację. Jest jeszcze kilka modeli, które mnie interesuję. Może komuś pomogę w utrapieniu.
Dwa dni temu oddalem swojego NX30 z powrotem do sklepu, kupilem go za 1600, ale jak zobaczylem co pisza na tym forum to wolalem go oddac. Tak jak pisal RB, Samsung nigdzie oficjalnie nic nie napisal ani nie powiedzial ze wycofuje sie z tego systemu, a jednak. Napisalem maila do nich czemu nie mozna kupic niektorych szkiel u nas. Dostalem info ze koniec produkcji i juz ich nie bedzie, a to co jest na rynku to wietrzenie magazynow, to samo ma sie z zagranica.
Ty jestes zadowolony, bo miales juz jakies szkla do tego systemu kupione wczesniej i dokupisz kilka jeszcze dostepnych i bedziesz mial spokoj, ale dla kogos np. takiego jak ja zaczynajacego przygode z tym systemem wydanie na start kilka tysiecy by miec odrazu szklarnie jest wrecz nierealne, no chyba ze sie ma bardzo duzy budzet. Takze wchodzenie od zera w ten system mija sie z celem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9