Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mierzę się z takim problemem. Rozglądam się za lornetką 8x32, która zastąpiłaby mi VNF 8x32. Chciałbym żeby była lepsza optycznie. Są dwa wymagania lornetka nie powinna być cięższa niż jakieś 700g (to łatwe) i rozstaw źrenic powinien być co najmniej jakieś 73-74mm (to może być trudniejsze).
Górny poziom to Zeiss Conquest 8x32. Skoro w Niemczech z dostawą do Polski można go kupić za jakieś 650 euro nie widzę potrzeby by dopłacać do polskiej dystrybucji.
Zastanawiam się nad następującymi lornetkami:
Kowa XD 8x32 Prominar - obawiam się, że może być za mała,
Meopta MeoPro 8x32 HD
Minox BL 8x33 HD
Kite Lynx HD 8x30
może jeszcze Opticron Countryman BGA HD 8x32?
Oczywiście we własnym zakresie potwierdzę sobie wymiary.
I teraz tak - jako, że ten towar jest w trzech różnych sklepach, a lornetka do kupienia jest tylko jedna i przetestowanie wszystkich to duża operacja logistyczna, czy któraś z Koleżanek, bądź któryś z Kolegą mógłby napisać cokolwiek o którejkolwiek lornetce? A idealnie porównać ja z Vixenem New Forestą?
Minox BL HD duzo gorszy od modelu HG mieszczacego sie w budżecie. Tyllo nowe lornetki bierzesz pod uwage?
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016 Re: 8x32 do ~3000
marcin. napisał/a:
porównać ja z Vixenem New Forestą?
Mam Kowę i miałem okazję bezpośredniego porównania jej do VNF 8x32. To co od razu się rzuca - Vixen jest mniej ostry (w centrum i na brzegu), ale ma większe pole (niedużo, ale to widać). Jest wyraźnie większy, a plastikowe wykonanie sprawia gorsze wrażenie (chociaż wcale nie musi być mniej trwałe...). Dobrych warunków do porównania AC niestety nie miałem.
Tylko... skoro masz budżet 3000 zł to pewnie znajdą się jeszcze lepsze opcje, których niestety nie znam.
kimek27 wychodzi mi, że Minox HG kosztuje 3800, nie przeszkadza mi sprzęt używany ale pod warunkiem, że mam możliwość obejrzenia przed kupnem. Dość skutecznie eliminuje to ebay, allegro i olx w sumie też Za dużo problemów w przypadku braku chęci współpracy ze strony sprzedającego. Kiedyś przejechałem się kupując aparat od bardzo uznanego fotografa - stan deklarowany był bardzo rożny od faktycznego. Kolega kupił aparat od w sumie dość znanej osoby wyszły z tego potem różne ciekawe historie. W obu przypadkach poszło o kilkaset złotych, więc sam rozumiesz.
TS O Kowie myślę dość poważnie, problemem może być mały rozstaw źrenic, musiałbym chyba rozpoznać to bojem. Czy różnica pomiędzy Kową i VNF jest duża? Jest trochę lepiej, lepiej, różnica klas? Widzisz z tym budżetem to jest tak, że zdrowy rozsądek mi podpowiada że nie powinienem go przekraczać, natomiast nie jest też tak że jak nie kupię lornetki za 2999 to nie będę mógł zasnąć. Patrzę na testy Zeissa i Kowy - co widzę? Zeiss ma większe pole, lepiej korygowany astygmatyzm, koma jest oceniona podobnie, Kowa ma mniejszą aberrację i dystorsję. Nie czuję tutaj żeby był sens płacić ponad 2 razy więcej za Conquesta.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Lut, 2016
marcin. napisał/a:
Jest trochę lepiej, lepiej, różnica klas?
Na takie pytanie Ci nie odpowiem, bo dopiero poznaję aktualnie dostępne lornetki. Dla mnie Kowa jest lepsza, bo daje wrażenie patrzenia bezpośrednio na obiekt, a nie poprzez generującą wady optykę, jak VNF. Ale mi bardzo mocno przeszkadza nieostrość obrazu, AC, pociemnienie na brzegu (także jeśli chodzi o obiektywy do aparatów). Natomiast dystorsja, odwzorowanie bieli - są dla mnie mniej ważne; mniejsze pole też wybaczę, jeśli nie mam tych głównych wad...
marcin. napisał/a:
Nie czuję tutaj żeby był sens płacić ponad 2 razy więcej za Conquesta.
Patrząc na test też nie czułbym potrzeby Gdybym miał zmieniać Kowę, to na Zeissa, ale nie Conquesta, ale Victory...
Rozstaw źrenic to podstawowa kwestia, musi pasować.
https://www.cliftoncamera...w2nQhoCw3zw_wcB
Ja swojego sprzedalem za 300 . Mialem tez 8x32 Vipera I optycznie minox jest lepszy. Jedynie co mi nie podeszlo to szybkie pokretlo ostrosci I spore muszle oczne (za duze do moich oczodolow).
Arek nie podziękowałem Ci za propozycję tego Kahlesa. Czy do 3000 właśnie to byś wybrał?
kimek27 o Minoxie poczytam, mam nadzieję, że nie będą chcieli za dużo za wysyłkę do Polski.
kocie Sylvestrze dziękuję za propozycje - tego Nikona widziałem wcześniej, niezła oferta cenowa - cały internet łącznie z samym Nikonem twierdzi że rozstaw jest do 72mm a test, że maksymalny rozstaw to imponujące 78,6mm. Obstawiałbym literówkę (cyfrówkę?) w teście. W przysłowiowym między czasie Nikon się sprzedał (pewnie dzięki Tobie), zakładam że więcej w takiej cenie nie będzie.
Poczytam o Vanguardzie - ma to najmniejsze znaczenie ale podoba mi się.
Na tego Zeissa nie liczę, ludzie mu tam proponują 600 funtów, przypuszczam że musiałbym sporo mocniej potrząsnąć świnką skarbonką żeby go kupić.
Wysłany: Sob 06 Lut, 2016
Moim zdaniem zdecydowanie Zeiss Conquest HD. Mam. Szczerze polecam!
Miałem wcześniej VNF 8x32 (wciąż zresztą ją mam) i po dozbieraniu kasy uznałem, że nie ma sensu debatować nad kompromisami. Doszedłem, do wniosku, że lepiej od razu zrobić rzut na taśmę a nie potem żałować "zaoszczędzonych" kilku stówek i gonić króliczka w poszukiwaniu czegoś lepszego. Po dwóch latach jej użytkowania stwierdzam, że lepiej nie mogłem wybrać.
marcin., rozważałbym go poważnie obok Kowy 8x33, Nikona HG i właśnie Zeissa Conquesta. Tak jak napisałem 3200 zł to było za drogo na jego osiągi. Ale obecnie jest wyraźnie tańszy i jak na klona Swarovskiego robionego w Austrii jest to rozsądna propozycja.
Aha. I ten Minox HG 8x33 też wygląda bardzo fajnie. Pole 8,1 stopnia robi wrażenie. Niestety nie miałem okazji przez niego patrzeć. Ale skoro kimek27 mówi, że jest lepszy od Vipera, musi być naprawdę ciekawy. Muszę go chyba wziąć do testów.
Minox ciekawa propozycja. Arek brać testować a w kwocie do 3000 to już EII można kupić ale 8x30 bo do 10x35 trzeba dołożyć, ceny poszybowały w górę . Dobre lornetki są w cenie i nie mówimy tu o chińskich wynalazkach.
O kurcze... Nieźle sobie Nikon pogrywa z tymi cenami. Obiektywy idą w górę o 25%, ale to nic przy E2. Tutaj podwyżka o 50%. Pewnie będą uzasadniać wzrostem Euro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9