Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przejrzałem wszystkie wypowiedzi bardzo serdecznie za nie dziękuję.
Przez Kahlesa postaram się popatrzeć bo niepokoi mnie spora aberracja i dystorsja - przynajmniej według testu. Widzę, że ten dystrybutor ma jakąś sieć, jest sklep w pobliżu może mają lornetkę u siebie.
Minox ma faktycznie niezłe opinie, jako że nieszczęścia chodzą parami oprócz dużego rozstawu źrenic mam jeszcze wadę wzroku. Minox konsekwentnie ukrywa maksymalny rozstaw swojej lornetki, a regulacja dioptrii to tylko +/- 2. Chyba niedobrze.
Współczuje podniesienia cen Nikonów, ja nie jestem zainteresowany i nie byłbym nawet gdyby ceny spadły Marlut, to jest zorganizowana akcja bo wszyscy podnieśli w tym samym dniu, napisz do paru sklepów może jednak znajdzie się jakaś sztuka w starej cenie.
Willy w Lanius books mają w normalnej cenie 10x35 kupuj bo warto.
Przemyślałem i wymyśliłem, że nie będę poddawał się szaleństwu.
Mam 10x42 Viper HD i dla moich potrzeb jest lepsza od EII 10x35. W teście zresztą też ma więcej oczek.
Takie podniesienie cen sugeruje raczej chciwość producenta/pośrednika niż jest uzasadnione czymkolwiek innym imho. Jest też aroganckie, a tego nie lubię.
Dlatego nie dam tym razem Nikonowi zarobić. Wiem, wiem nie odczują tego wcale, ale ja odczuję
Jako jedna lornetka to nie. Jako druga turystyczna to tak. Aczkolwiek ja ją uzywam czesciej niz 8x32 Szkoda ze nie bierzesz uzywanych pod uwage. Często 8x30 Cl albo SLC sa ponizej 2500
Nie mam doświadczenia z kupowaniem używanych rzeczy na angielskim, czy niemieckim ebayu i nie wiem czego się spodziewać. W Polsce bez wcześniejszych oględzin bym nie kupił. Rozumiem, że tam te pieniądze mają trochę inną wartość, rynek jest dużo szerszy łatwiej trafić poszukiwany egzemplarz ale cała atrakcyjność kończy się gdybym musiał lornetkę odesłać. Gdyby np. przychodzili Ci do głowy jacyś sprawdzeni sprzedawcy, którzy mają sprzęt uczciwie opisany, a nie jest to tajne know-how to daj proszę znać kogo warto obserwować.
Ja mam Zen-Raya Prime HD 8x42, jestem bardzo z niego zadowolony ale pomyślałem, że dokupię coś mniejszego poużywam obu i tą którą biorę rzadziej pożegnam. Z drugiej strony jak by mi się udało kupić coś naprawdę małego to bym zostawił Zen-Raya, a malucha brałbym sobie na rower - nie jeżdżę dużo - kilka tysięcy kilometrów rocznie więc te kilka razy w miesiącu byłby w użyciu.
Wysłany: Nie 07 Lut, 2016
W takim układzie Swarek 8x25 to dobry pomysł choć było by wręcz idealnie gdyby twój Zen miał parametry 10x42. 8x i drugie 8x, nawet jeśli to inne lornetki, często pozostaje jakiś niedosyt z powielenia (no ja tak mam).
kot Sylvester, no to odnowienie przez producenta jest właśnie kapitalne, była jakaś przygoda, producent odnowił i jest ok. Lepiej tak niż 10-letnia nieznanej proweniencji. Mam wątpliwości czy ten 8x30 to mk II, czy mk III? Ktoś może pomóc?
Marlut, hmm..., jak odmienić nazwę tej firmy? Kite'ami? Kitami? Produktami tego belgijskiego producenta zaprzątałem sobie głowę szukając 10x42. Pisałem do polskiego dystrybutora - i odpisał, że korekcja dioptrii to tylko +/-3. Nie wiem czy widziałbym ostro? Trochę jestem na tym punkcie wrażliwy bo kiedyś bawiłem się takim małym Fujinonem właśnie z korekcją do 3 i niestety nie dało się go używać bez okularów. No ale rzecz warta rozważenia. Nie wiem jaka jest maksymalna szerokość źrenic. Producent konsekwentnie ukrywa tę informację.
Może jak ktoś swoją kanię nazywa rysiem to lepiej nie traktować go poważnie?
A żeby nie przedłużać - w sumie mam do Berlina bliska może ktoś kojarzy jakiś dobry sklep? Przez dobry rozumiem taki żeby był spory wybór lornetek z przedziału do 1000 euro. No i żeby dało się je pooglądać. Bo nie chcę zabierać Wam czasu bez sensu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9