Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do NIKONA D3200
Autor Wiadomość
pamplona 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do NIKONA D3200

Witam Serdecznie wszystkich Forumowiczów,
aktualnie jestem właścicielem Nikona d3200, zależy mi na przejsciu o poziom wyżej, stad mój dylemat. Czy kupić nowy aparat czy kupić 1,2 lepsze obiektywy do d3200

mam ok 10 tyś do zainwestowania
zainteresował mnie szerokokątny zoom Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, czy ten obiektyw pokaże swój pełny potencjał z d3200 ? Bardzo proszę o pomoc, rade.

Posiadam również af-s nikkor 35mm 1:1.8 G ( fotki w domu, portret itp ) btw świetny obioektyw cena/jakość, oraz uniwerslany Nikon AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR II ( ulica, krajobraz itp)

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 02 Lut, 2016   

pamplona napisał/a:
jestem właścicielem Nikona d3200, zależy mi na przejsciu o poziom wyżej, stad mój dylemat. Czy kupić nowy aparat czy kupić 1,2 lepsze obiektywy do d3200

Najlepiej i nowy aparat i nowe obiektywy :smile:

pamplona napisał/a:
zainteresował mnie szerokokątny zoom Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, czy ten obiektyw pokaże swój pełny potencjał z d3200 ?

Nie.

pamplona 
Nowy

Sunders, dzięki za odp

Czy jest jakiś konkretny powód dlaczego d3200 jest zbyt słaby ?

Jaki aparat byś rekomendował który byłby idealny pod ten obiektyw ? (dla amatora)

Sunders 

pamplona napisał/a:
Czy jest jakiś konkretny powód dlaczego d3200 jest zbyt słaby ?

Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, pełnie możliwości pokazuje na puszkach FX.

pamplona napisał/a:
Jaki aparat byś rekomendował który byłby idealny pod ten obiektyw ? (dla amatora

D610 lub D750.

pamplona 
Nowy

Czy jest jakikolwiek odpowiednik Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED, który pokaże stosunkowo podobną jakość przy D3200 ?

d6100 tj koszt ok 6 tys, obiektyw 7tyś, przekracza mój budżet.

komor 
Moderator

pamplona, może napisz najpierw, co chcesz fotografować. Co prawda sam jestem zwolennikiem kupowania przede wszystkim szkieł, a nie puszek, ale po pierwsze D3200 to jednak mocno podstawowy aparat, a po drugie – wszystko zależy do czego.
Jak miałbym 10 tysi do hobbystycznego cykania tego co lubię, to kupiłbym korpus D7200 i za resztę jakieś szkła. Jakie? To zależy co chciałbym fotografować, ale na pewno nie pełnoklatkowego 14-24 f/2.8, który na małej matrycy nie pokaże pełnego potencjału.

pamplona 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Lut, 2016   

komor napisał/a:
pamplona, może napisz najpierw, co chcesz fotografować. Co prawda sam jestem zwolennikiem kupowania przede wszystkim szkieł, a nie puszek, ale po pierwsze D3200 to jednak mocno podstawowy aparat, a po drugie – wszystko zależy do czego.
Jak miałbym 10 tysi do hobbystycznego cykania tego co lubię, to kupiłbym korpus D7200 i za resztę jakieś szkła. Jakie? To zależy co chciałbym fotografować, ale na pewno nie pełnoklatkowego 14-24 f/2.8, który na małej matrycy nie pokaże pełnego potencjału.

cykam głównie miasto/ulica/achitektura/ ale również portrety/ sesje na zewnątrz

ophiuchus 
Optyczny

pamplona napisał/a:
miasto/ulica/achitektura/ ale również portrety/ sesje na zewnątrz

Do takiego czegoś łyknąłbym korpus D610, i zestaw obiektywów o światłosile 1.8 i ogniskowych 28, 50 i 85 mm. Akurat chyba dycha by wystarczyła. Ewentualnie stałkę 1.8/85 i jakiś zum uniwersalny, typu 24-70, ale chyba w tej cenie trzeba by szukać produktów firm trzecich (Tamron, Sigma?)

pamplona 
Nowy

Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED do jakiego rodzaju zdjęc dedykowany jest ten obiektyw ?

ophiuchus 
Optyczny

Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu. Poza pewnymi wyjątkami typu specjalistyczne sprzęty do makro, i kilku innych. Możesz ten obiektyw wykorzystać do każdego rodzaju fotografii, kwestia Twojej kreatywności, czy potem te zdjęcia będą interesujące ;) Ogólnie słyszałem, że obiektywy szerokokątne używa się zazwyczaj do krajobrazów, ewentualnie reporterki. Ale jak koledzy na wstępie zauważyli, akurat ten model z Twoim korpusem będzie mocnym "overkillem". Wielkość matrycy mocno ograniczy to szkło.

komor 
Moderator

ophiuchus napisał/a:
Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu.

No tak, ale z racji swoich parametrów można powiedzieć, że jego głównym przeznaczeniem jest reportaż. Czemu? Bo jest zoomem i ma dobre światło. Do architektury są inne preferencje, bo światło f/2.8 nie jest potrzebne, przydatna za to jest dobra praca w rogach i małe dystorsje. A te rzeczy łatwiej i taniej jest uzyskać w obiektywie stałoogniskowym. Za cenę tego 14-24 (który skądinąd jest świetnym obiektywem) można mieć kilka bardzo fajnych stałek, a część pieniędzy przerzucić na wygodniejszy niż D3200 korpus.

siosio 
Maniak

Wysłany: Sob 06 Lut, 2016   

pamplona

Do D3200 zamiast Nikkora 14-24 2.8, który jest drogi i pokrywa pełną klatkę (a ty tego nie potrzebujesz), kup coś szerszego ...., czyli Tokinę 11-20 2.8 albo Sigmę 10-20 3.5 - są to dobre szerokie szkła pod matrycę APS-C - czyli taką jaką masz.

Do portretu to weź 50 1.4 - najlepsza jest Sigma Art, a jak nie chcesz nosić tego ciężaru, to weź Nikkora 50 1.4

Albo do portretu weź 85 mm - tutaj warto kupić Sigmę 85 1.4 - zamiast strasznie drogiego Nikkor 85 1.4

Za 10 tyś możesz wziąć zestaw tych 3 szkieł. Czyli ultra szeroki zoom, 50 i 85. Masz 35tkę więc większe wrażenie zrobi na Tobie 85tka niż 50tka.

W sumie zamiast 50tki mógłbyś pomyśleć nad Nikkorem 17-50 2.8 albo Sigmą 17-50 2.8, ewentualnie Tamronem 17-50 2.8 - te szkła są lepsze od Nikkora 18-55.

muzyk 

Wysłany: Nie 07 Lut, 2016   

ophiuchus napisał/a:
Właściwie nie ma czegoś takiego jak przeznaczenie obiektywu. Poza pewnymi wyjątkami typu specjalistyczne sprzęty do makro, i kilku innych. Możesz ten obiektyw wykorzystać do każdego rodzaju fotografii, kwestia Twojej kreatywności, czy potem te zdjęcia będą interesujące ;)

Popieram w całej rozciągłości.

Jeśli d3200 dalej, to jakieś szkło typu 17-50 2.8
Jeśli pełna klatka - cóż 35 1.8 w zupełności wystarczy jako JEDYNY obiektyw.
Kwestia kreatywności w wykorzystaniu go.

Odpowiedz do tematu