Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
przykro mi teraz zauważyłem pomyłkę, panie LEX przecież ja cały czas mówię o tz60 a nie lx7 to po co mi te filmiki porównujące lx7 do hx50? żeby być sprawiedliwym i obiektywnym trzeba by wziąć do testu albo sony z 3.8 zoomem albo lumixa z 30 zoomem czyż nie?
A to że aparaty z mniejszym zoomem robią lepsze zdjęcia to ja już doskonale wiem i zdaję sobie z tego sprawę.
A więc ponawiam pytanie jeśli ktoś się orientuje - lepszą jakość zdjęć uzyskam na tz60 czy na hx60?
pozdrawiam.
Nie czytasz ze zrozumieniem nawet tom ci napisał,że tego nie rozumiesz.
Film był przykładem a na końcu dałem porównanie 4 aparatów ,zobacz na światłosiłe.W gorszych warunkach słabo sobie poradzą a o wykorzystaniu zooma nie wspomnę ,dlatego pytałem podoba ci się obraz z hx50 na powiększeniu ? bo dla mnie ten zoom w małym kompakcie to nie porozumienie.
Proponowany fz200 który ma na całej ogniskowej f2.8 będzie lepszy a skoro upierasz się nad czymś małym to bierz tz60.
witam, dzięki za odpowiedź, gdyby nie to że ok 90% wycieczek na cykanie fotek jest na rowerku to gabaryty mniej by mi przeszkadzały. A tak to sam rozumiesz.
Podejrzewam że i tak będzie spora różnica między tym co teraz mam (zwykłe kompakty za 200-300zł).
Mówicie że jakość podobna między tz60 i hx60, a czy na chwilę obecną są jakieś alternatywy do ok 1000 zł czy raczej to numery 1 wśród taki aparatów (małych kompaktów ze sporym zoomem?)
pozdrawiam.
dzięki, bardzo ciekawe są te aparaty, mamy już 4 do wyboru
czy ktoś mógłby powiedzieć który robi najlepsze jakościowo zdjęcia czy raczej nie da się tego określić bo są one zbyt do siebie podobne?
Kup ten który leży Tobie lepiej w ręce i się podoba jakość zdjęć będzie na zbliżonym do siebie poziomie jeśli potrzebujesz tak małego aparatu.
Dla mnie aparaty z dużym zoomem i ciemnym szkłem to pomyłka. Lepiej szukać czegoś z jaśniejszym obiektywem a mniejszym zoomem bo zawsze można przy kadrować i przybliżyć w komputerze trochę przy dużych matrycach.
facikk [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Lut, 2016
rafalik napisał/a:
Kup ten który leży Tobie lepiej w ręce i się podoba jakość zdjęć będzie na zbliżonym do siebie poziomie jeśli potrzebujesz tak małego aparatu.
Dla mnie aparaty z dużym zoomem i ciemnym szkłem to pomyłka. Lepiej szukać czegoś z jaśniejszym obiektywem a mniejszym zoomem bo zawsze można przy kadrować i przybliżyć w komputerze trochę przy dużych matrycach.
Rafalik,
to jaką alternatywę byś wybrał? Jaki aparat z jaśniejszym obiektywem, a mniejszym zoomem?
Według mnie nie da się kupić małego kompaktu z dużym (nawet x10 zoomem) za kwotę 1000zł. Ja bym na Twoim miejscu albo poszedł w tego lumixa lub zmienił założenia bo buży mały zoom z ciemnym obiektywem do tego malutka matryca da na końcu (poza szerokim kadrem) obrazek jak z lepszej komórki. Postaw na jakoś zdjęć którymi możesz kogoś zachwycić niż na zoom (ewentualnie lumix). Za mały budżet na lepsze konstrukcje
Żeby nie było proszę innych też o wypowiedź w tej kwestii.
Jeśli mały zoom wystarczy to może Fuji XQ2.
facikk [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Lut, 2016
rafalik napisał/a:
Według mnie nie da się kupić małego kompaktu z dużym (nawet x10 zoomem) za kwotę 1000zł. Ja bym na Twoim miejscu albo poszedł w tego lumixa lub zmienił założenia bo buży mały zoom z ciemnym obiektywem do tego malutka matryca da na końcu (poza szerokim kadrem) obrazek jak z lepszej komórki. Postaw na jakoś zdjęć którymi możesz kogoś zachwycić niż na zoom (ewentualnie lumix). Za mały budżet na lepsze konstrukcje
Żeby nie było proszę innych też o wypowiedź w tej kwestii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14