Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka nocna do 1000 zł
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   Lornetka nocna do 1000 zł

Potrzebuje szybkiej porady koledzy jak w tytule, kolega ma obawy że wieczorem koło domu kręcą się podejrzane osoby. Mieszka pod lasem. Smutne ale prawdziwe :cry: Moje typy:
Delta titanium 7x50 lub 8x56
Nikon EX 7x50
TS 7x50
Osoba zainteresowana ma 32 lata czyli żrenica dobra. acha :grin: Ultimy 8x56 nie sprzedam :grin:

Reklama

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 10 Lut, 2016   

AR 15 z celownikem optycznym - 5,56 x 45 mm najlepsze, co może takim ciemnym typom wpaść do głowy... A lornetka DOT 8x56, zwykła, nie ED za ok 800 zł max. Naprawdę wystarczy...

Santre 
Entuzjasta

Też wspomniałem o broni ale .....tak na poważnie w tej cenie ta delta to chyba dobry wybór i też myślałem o zwykłej nie ED. Sympatycy EII mają podobne pomysły :grin:
Pozdrawiam

Volver 
Entuzjasta

Piszę to także jako sympatyk EII, AR15 też :twisted:

Santre 
Entuzjasta

Człowiek jest zdesperowany pierwszy jego pomysł to był noktowizor ale nie mam wiedzy na ten temat i chyba skutecznie odradziłem ten wybór. Zostaniemy przy Delcie

jacek struski 
Bywalec

Wysłany: Czw 11 Lut, 2016   

A może fotopułapka LTL acorn z modułem GPS mam i jestem zadowolony.

RomanW 
Bywalec

Też mieszkam pod lasem i rzeczywiście co noc coś się w krzakach rusza, ale u mnie to nie ciemne typy tylko dziki, może też i jelenie. W dzień za to sarny i daniele i tak od lat. Teraz dziki wygłodniałe, to podchodzą coraz bliżej. Sąsiad na stałe ma otwartą bramę od lasu, drewno zwiózł, pociął i parę dni temu dziki mu podwórko zryły tam gdzie kora leżała na ziemi - jak zdeterminowane są dziki za robalami.
Sam zastanawiałem się nad noktowizorem by zobaczyć zwierza, ale jeśli noktowizor to tylko CCD. Jeszcze na noktowizor nie zdecydowałem się, ale w okolicy 1.000zł to przykładowo są:
https://www.militaria.pl/...wizory_c235.xml

Lornetką 8x56 to zobaczyć można jeśli jest bezchmurne niebo i księżyc "nadaje", przy zachmurzonym niebie niewiele ona wzmocni, wzmocni ciemność i to zobaczy - ciemność. To nie tak jak w mieście, że jest tło od latarni ulicznych i przez bino coś widać. Na wsi w nocy przy zachmurzonym niebie wyciągniętej dłoni przed sobą nie widać, to co chce zobaczyć w lornetce?, chyba że ma poświatę od lampy ulicznej a to już inna bajka.

Arek 
Redaktor

RomanW, ma sporo racji.

Tym bardziej, że jeśli coś się dzieje, to musimy szybko patrzeć bez żadnej szansy na adaptację wzroku do ciemności.
A sytuacja jest często taka, że my siedzimy w domu, w którym świeci się światło więc wzrok nie jest przyzwyczajony do ciemności i wtedy przykładanie lornetki nie daje zbyt wiele. Złodzieje, którzy od kilkunastu lub więcej minut łażą po ciemnym dworze mają nad nami przewagę.

Santre 
Entuzjasta

Na noktowizorach się nie znam poleciłem DOT 8x56 i już zamówiona. Dzięki. Roman mieszka pod lasem ale dociera znikome światło od latarni. To będzie jego pierwsza lornetka więc powinien być zadowolony.

RomanW 
Bywalec

Ciekawym rozwiązaniem jest monitoring kamerami wokół domu. Kolega sobie założył, w nocy kamery doświetlane są podczerwienią i nagrywają tylko wtedy gdy wykryty jest ruch. Co go bardzo zdziwiło ile w nocy zwierzaków po podwórku chodzi, lisy, jenoty, borsuki.

Odpowiedz do tematu