Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakbym był obkupiony sprzętem Samsunga NX to pewnie nie pozbywałbym się, tylko dokupił teraz, choćby i na kredyt, to co może kiedyś się przydać. Chris62 chciał nawet kupić dwa korpusy na zapas Całkiem niegłupie, bo nawet jak oba padną to w jakimś serwisie może uda zmontować się z tego jeden sprawny. Są ludzie co używają 10-letnich luster i nie płaczą z powodu złych osiągów. Ale też innym apatyt rośnie szybko...
Natomiast na pewno odradzam ten system ,,nowym'', czyli jak ktoś dopiero planuje zakup czy ma sam korpus z kitowcem, ale planuje rozwijać to głębiej. Wtedy lepiej sprzedać choćby i ze stratą
Natomiast na pewno odradzam ten system ,,nowym'', czyli jak ktoś dopiero planuje zakup czy ma sam korpus z kitowcem, ale planuje rozwijać to głębiej. Wtedy lepiej sprzedać choćby i ze stratą
Ale dla osób planujących dokupienie najwyżej jednego, góra dwóch obiektywów jest to szansa na kupno znakomitego sprzętu za niewielkie pieniądze, pod warunkiem, że w końcu ludziska zaczną się pozbywać tych nx'ów . Mi też w sumie te wszystkie obiektywy nie są potrzebne, ale jak za pół darmo...no cóż.
Ale dla osób planujących dokupienie najwyżej jednego, góra dwóch obiektywów jest to szansa na kupno znakomitego sprzętu za niewielkie pieniądze,
jeśli ktoś godzi się na polowanie a nie na kupowanie...
Ja uprzejmie dziękuję, premia przy zakupie optyki na razie bardzo niewielka, korpusy niby tanie, a w sumie jak za 1600 mam kupić NX30 z bele jakim zoomem (aukcje takie z bardziej poważnych sklepów to 2000) i polowaniem na sensowną optykę lub za 2500 GX7 od razu z 20/1.7 i z przyszłością systemu (pełna dostępność w zasadzie wszystkiego i to niekoniecznie przez net) to bym się jednak mocno zastanowił... Oczywiście, jak ktoś nie trawi matrycy 4/3 to nie ma tej konkretnej rozterki
mrawi napisał/a:
pod warunkiem, że w końcu ludziska zaczną się pozbywać tych nx'ów . Mi też w sumie te wszystkie obiektywy nie są potrzebne, ale jak za pół darmo...no cóż.
mrawi, kto się będzie tego pozbywał? Ci co nie mają systemu i używają tego jako kompaktu to są happy, bo to robi naprawdę niezłe zdjecia, w każdym razie lepsze od kompaktów za kilka-kilkanaście stów. Ci co chcieli system stworzyć to się obkupili i nie sprzedadzą, bo po co ciągnąc koszta od nowa? Ja sądzę, że takich, proszę wybaczyć, jeleni co weszli w NX z zamiarem zgromadzenia systemiku już gdy Samsung w Polsca się osuwał było naprawdę niewielu - a Ci ewentualnie mogliby sprzedac co tam mają, ale na jakieś ciekawe szkła bym nie liczył, bo jak już je mają to po co sprzedawać? Ja wciąż obstaję przy stanowisku, ze w Polsce był to naprawdę słabo kupowany system, i to nawet za czasów swej hmm... świetności, gdy sprzedaż aparatów była stymulowana poprzez sprzedaż części zamiennych w dumpingowych cenach.
No to kto to teraz sprzeda? Może Ty te niepotrzebne Ci w sumie obiektywy?
jeśli ktoś godzi się na polowanie a nie na kupowanie...
Kupowanie z dreszczykiem emocji.
RB napisał/a:
Ja wciąż obstaję przy stanowisku, ze w Polsce był to naprawdę słabo kupowany system, i to nawet za czasów swej hmm... świetności, gdy sprzedaż aparatów była stymulowana poprzez sprzedaż części zamiennych w dumpingowych cenach.
Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, ale jak chcesz to obstawaj przy swoim. A ile do Europy dalej szło to głowa boli. Dlatego musiało tąpnąć.
Jestem spokojny o użytkowanie swojego zestawu, bo zawsze będę mógł coś wyszperać w internecie i uzupełnić braki w razie czego (tfu tfu przez lewe ramię). Posiadaczy nx jest sporo w Europie i jest to dla mnie jakby taka spiżarnia sprzętu, ludzie jednak zmieniają, bawią się w zmiany sprzętu. Wiadomo, że nie ma tu nic natychmiast, w jednej chwili, ale nie sądzę, żeby mi nagle wszystko przestało działać.
mrawi najwyraźniej na tym forum tylko Ty wiesz ile, podziel się z Nami tymi informacjami - ile i skąd masz te dane?
Dokładnych cyfr nie znam, niepotrzebne mi to do niczego.
Sunders napisał/a:
I słusznie, ale chcący wejść teraz w ten system będą w dużo gorszej sytuacji od Ciebie
Nie w dużo gorszej tylko w trochę gorszej. Ja też już nie mam gwarancji na sprzęt, skończyła się. Była tylko na NX10 z 18-55, reszta to używki. Ja kiedyś poświęciłem swój czas na szukanie okazji i także nie dawno, a ktoś musiałby teraz go poświęcić.
mrawi najwyraźniej na tym forum tylko Ty wiesz ile, podziel się z Nami tymi informacjami - ile i skąd masz te dane?
Dokładnych cyfr nie znam,
A niedokładne? I skąd?
Sunders napisał/a:
Nie w dużo gorszej tylko w trochę gorszej. Ja też już nie mam gwarancji na sprzęt, skończyła się. Była tylko na NX10 z 18-55, reszta to używki. Ja kiedyś poświęciłem swój czas na szukanie okazji i także nie dawno, a ktoś musiałby teraz go poświęcić.
Okazje to w każdym systemie można znaleźć jak się odpowiedni czas poświeci i poczeka... Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu?
Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu?
Hehe, ładne mi wykopaliska. Aparat NX30 za 1000 zł używany. Pokaż mi równie udany model. Za kilka lat nic podobnego nie wypuszczą inne firmy, bo inne korpusy by się im nie sprzedawały, a jak coś się pojawi to za cenę kilku samsungów. Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała.
samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała
Kolego mrawi, czy Ty aby nie przesadzasz? Wiadomo, że producenci mniej popularni muszą swoje produkty sprzedawać taniej niż ci, którzy (zasłużenie lub nie) prowadzą na rynku. Czymś w końcu muszą przyciągnąć i przekonać przeciętnego konsumenta. Równie dobrze możnaby napisać, że jakiś HTC czy inny tańszy producent pokazuje, jak Samsung robi ludzi w wała na rynku smartfonów czy tabletów. Tylko że to nieprawda.
Równie dobrze możnaby napisać, że jakiś HTC czy inny tańszy producent pokazuje, jak Samsung robi ludzi w wała na rynku smartfonów czy tabletów. Tylko że to nieprawda.
Prawda prawda. Tutaj samsung też doi klientów. Telefony lenovo wiele nie ustępują parametrami, a cenowo to 300-400% taniej.
Po co pchać się w kupowanie wykopalisk z w zasadzie (na razie?... choć w to niestety wątpię) martwego systemu?
Hehe, ładne mi wykopaliska. Aparat NX30 za 1000 zł używany.
mrawi, ależ Ty w tym wątku "zachęcałeś" ludzi do kupowania dziesiątek coby mogli se je apgrejdować do jedenastek... I to właśnie 10, 100, 1000 oraz 20 i 200 stanowią gros tego sprzętu dostępnego... i to są dziś naprawdę wykopaliska. Prawda, ze działają i można nimi robić fantastyczne zdjęcia, ale powiedzmy otwarcie - to jest wietrzenie pólek z elektroniki która stoi na nich już i po 5 lat.
mrawi napisał/a:
Pokaż mi równie udany model. Za kilka lat nic podobnego nie wypuszczą inne firmy, bo inne korpusy by się im nie sprzedawały, a jak coś się pojawi to za cenę kilku samsungów. Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała.
NX30 toż to zupełnie średnio rewelacyjny, duży korpus, co gorsza gdy się chciało wizjer to się musiało taką cegłę w Samsungu kupić. Jak mi wymiary NX30 odpowiadają to ja idę se kupić Pentaxa: obiektywów skolko ugodno w porównaniu z ofertą koreańską, używek w bród, manuali też i to bez przejsciówek, matryce lepsze od nx30. Przy allegrowej cenie nówki nx30 1700 minimum to nieużywane k50 za 1850 bez polowania w dużym dobrym internetowym sklepie jest po prostu okazją.... A używek NX30 za tysiąc PLN (oraz za jakąkolwiek inną cenę) jakoś akurat brak.
Nx30 tani, bo trzeba zachęcić odpowiednio klientów coby jeszcze kupowali system który właśnie po cichu poszedł do piachu. Poszedł do piachu po cichu, aby jacyś ludzie kupowali mając nadzieję, ze może robią interes życia, bo może ktoś będzie bagnet NX ciągnał... Podziękuję.
mrawi napisał/a:
Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała.
Z mojego punktu widzenia to Samsung właśnie zrobił kupę ludzi w wała. I to nie smartfonami, tylko owym NXem. I to skutecznie robi ich od pół roku po cichu znikając z coraz to innych miejsc na tej pięknej Ziemi.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Lut, 2016
mrawi napisał/a:
Ehh samsung pokazał jak pozostałe firmy robią ludzi w wała.
Pisałem już Tobie pod plotkami, więc nie będę całości powtarzał, że nie płacę tylko za parametry techniczne. Wszyscy użytkownicy Samsunga piszą jakie to wspaniałe możliwości techniczne w rewelacyjnie niskiej cenie oferują ten sprzęt, a ja np. wolę dopłacić i wejść w system firmy z uznanymi tradycjami foto (przy okazji ładniejszy, lepiej dopracowany i dostępniejszy) , bo uznaję to za mniej ryzykowne. Zupełnie świadomie. I wcale nie czuję się robiony w wała.
Poza tym na dzień dzisiejszy NX30 nie wyróżnia się niczym szczególnym, po prostu solidne bezlustro ze średniej półki. Jak komuś wymagania nie rosną za nadto, to może kupić i wiele lat być zadowolony.
mrawi, ależ Ty w tym wątku "zachęcałeś" ludzi do kupowania dziesiątek coby mogli se je apgrejdować do jedenastek... I to właśnie 10, 100, 1000 oraz 20 i 200 stanowią gros tego sprzętu dostępnego... i to są dziś naprawdę wykopaliska. Prawda, ze działają i można nimi robić fantastyczne zdjęcia, ale powiedzmy otwarcie - to jest wietrzenie pólek z elektroniki która stoi na nich już i po 5 lat.
Przecież NX10 już nowych raczej nie ma. Pisałem o używkach za 500 zł, a może i mniej.
RB napisał/a:
Jak mi wymiary NX30 odpowiadają to ja idę se kupić Pentaxa
Ale z lustrem musisz kupić, a ja mam NX30 bez lustra, które mi nie kłapie i nie kurzy matrycy. A jakość zdjęć z NX30 ustępuje tym z pentaxa? To chyba z tych pentaxów dwa lub trzy razy droższych. I ja wolę wizjer elektroniczny niż namiastkę. optycznego.
RB napisał/a:
Przy allegrowej cenie nówki nx30 1700 minimum to nieużywane k50 za 1850 bez polowania w dużym dobrym internetowym sklepie jest po prostu okazją.... A używek NX30 za tysiąc PLN (oraz za jakąkolwiek inną cenę) jakoś akurat brak
Ja swojego mam za 1000 zł i to z prawie pełną gwarancją , z tydzień temu dwa NX30 poszły za ok. 1150 zł. Jeszcze moze będą ciekawe oferty. A jeśli nie to tym bardziej się cieszę, że zdążyłem na ten pociąg.
RB napisał/a:
Nx30 tani, bo trzeba zachęcić odpowiednio klientów coby jeszcze kupowali system który właśnie po cichu poszedł do piachu. Poszedł do piachu po cichu, aby jacyś ludzie kupowali mając nadzieję, ze może robią interes życia, bo może ktoś będzie bagnet NX ciągnał... Podziękuję.
Wszystkie modele samsunga były tanie od początku. Ceny szybko spadały od premierowych. A ludzie kupowali i kupowali...
RB napisał/a:
Z mojego punktu widzenia to Samsung właśnie zrobił kupę ludzi w wała. I to nie smartfonami, tylko owym NXem. I to skutecznie robi ich od pół roku po cichu znikając z coraz to innych miejsc na tej pięknej Ziemi.
Nie wiadomo co będzie za tydzień, a co dopiero za miesiąc. Proszę, zenit powstaje jak feniks. A może Rosjanie wezmą bagnet od NX'a .? To byłaby świetna wiadomość. Wszystko się może zdarzyć...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9