Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Lut, 2016 Nowa lustrzanka za EOS 400D do kolarstwa
Cześć!
Aktualnie jestem posiadaczem Canona EOS 400D z kitowym obiektywem 18-55. Szukam nowego sprzętu, zdjęcia w 90% robię na zawodach kolarstwa szosowego. Najprawdopodobniej aparat wziąłbym na raty.
Moje pytanie brzmi - jeśli mam budżet około 3500zł, to lepiej kupić porządny obiektyw do obecnego EOSa czy np Nikona 5200 z jakimś średnim, w miarę jasnym obiektywem (może dwa - stałka 50mm i jakiś większy zoom)?
Zdjęcia będę ZAWSZE robił na zewnątrz, ale w różnych warunkach pogodowych - od śniegu do pięknego słońca.
Jeśli chodzi o system - będzie jakaś różnica między Canonem a Nikonem w sporcie? Jak zauważyłem, to większość zawodowców, których spotykam na zawodach biega z Nikonami, ale wiadomo, że to troszeczkę inna półka cenowa .
No niestety, zostałem na tyłach. Oglądam różne oferty w sklepach i najbardziej zainteresowały mnie modele:
Pentax K-S2
Nikon D5500
Nikon D7200
Może się nie opłaca płacić za D5500 i lepiej wziąć tańszy D5200/D5300 i jakiś obiektyw? Porównując po internecie dobrze wygląda ten Pentax, ale chyba za mało się znam, żeby decydować.
Kaps, czy chcesz pozostać w systemie Canona, czy zmienić na coś innego – musisz zdecydować sam. Jedni się przywiązują, inni nie. Obiektywnie nic Cię w systemie nie trzyma, bo masz tylko podstawowy komplet. Ale mając 3500 mógłbyś kupić nowszy korpus i np. Sigmę 17-50/2.8 OS lub Tamrona 17-50/2.8 VC i mieć lepszy korpus oraz lepszy obiektyw, ale obydwie rzeczy z nieco niższej/średniej półki.
Wariant drugi to zakup teleobiektywu np. 70-200/4L i pozostanie z 400D, co pozwoliłoby zwiększyć Twoje możliwości. Pytanie tylko jakie zdjęcia robisz na tych zawodach i czy teleobiektyw pozwoliłby na coś nowego.
Kupno na raty oznacza ograniczenie się do oferty kołchozów typu Mediamarkt czy Saturn, czy byłaby możliwość zakupu w sklepie fotograficznym? Bo markety mają czasem dobre ceny na podstawowe popularne zestawy, ale jak chce się kupić coś konkretnego, co nie jest typowym zestawem startowym, to już kiepsko.
Żeby doradzić coś dalej określ, czy interesuje Cię kolejny, tylko nowszy zestaw typu średni aparat i kitowy obiektyw, czy wolisz inwestycję w nowszy droższy zoom standardowy, czy jednak nowy, inny rodzaj obiektywu (tele).
Kupno na raty oznacza ograniczenie się do oferty kołchozów typu Mediamarkt czy Saturn, czy byłaby możliwość zakupu w sklepie fotograficznym? Bo markety mają czasem dobre ceny na podstawowe popularne zestawy, ale jak chce się kupić coś konkretnego, co nie jest typowym zestawem startowym, to już kiepsko.
Możliwość jak najbardziej jest, wtedy po prostu będę musiał dłużej poczekać z zakupem.
Cytat:
Wariant drugi to zakup teleobiektywu np. 70-200/4L i pozostanie z 400D, co pozwoliłoby zwiększyć Twoje możliwości. Pytanie tylko jakie zdjęcia robisz na tych zawodach i czy teleobiektyw pozwoliłby na coś nowego.
[...]
Żeby doradzić coś dalej określ, czy interesuje Cię kolejny, tylko nowszy zestaw typu średni aparat i kitowy obiektyw, czy wolisz inwestycję w nowszy droższy zoom standardowy, czy jednak nowy, inny rodzaj obiektywu (tele).
Ciężko jest mi określić co mnie bardziej interesuje, bo nie wiem jak dużo da nowszy, droższy obiektyw przy obecnym (przecież już starym) body. Bawiłem się chwilę stałką Canona 50mm f1.8 i Tamronem 70-300mm f4.0-5.6. Bardzo dużej różnicy nie widziałem, ale wiadomo, że prawdziwy test to tylko w terenie, na wyścigu. Tak na logikę mam wrażenie, że nie opłaca się inwestować w dobry obiektyw jeśli sam aparat jest "ograniczony".
Na zawodach robię zdjęcia przeróżne, bo mam różne zajęcia. Zazwyczaj dobry teleobiektyw dałby mi bardzo dużo, bo prawie zawsze mam ograniczoną pozycję dość daleko od kolarzy. Jedyne miejsce, w którym wystarczałby mi obiektyw typu stałka 50mm to podium. Jako że robienie zdjęć nie jest moją pracą, to też nie chcę inwestować wielkich pieniędzy. Im lepsza oferta cena/jakość, tym lepiej.
Marchos87 [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Lut, 2016
Z tego co Piszesz ja bym wziął Canona 70-200L f4.0, nie ma porównania z tamronem 4.0-5.6
A ja się zastanawiam, czy w tym wypadku nie byłby lepszy np. taki Nikon 5300 + 18-105 VR? Jeszcze zależy z jakiej odległości robisz zdjęcia kolarzom, ale może zakup teleobiektywu warto jeszcze trochę odłożyć... albo wziąć na kredyt? Bo chyba całościowo układ AF z tego Nikona byłby sprawniejszy nawet ze standardowym zumem, niż af canona czterysetki z eLką na pokładzie?
A ja się zastanawiam, czy w tym wypadku nie byłby lepszy np. taki Nikon 5300 + 18-105 VR? Jeszcze zależy z jakiej odległości robisz zdjęcia kolarzom, ale może zakup teleobiektywu warto jeszcze trochę odłożyć... albo wziąć na kredyt? Bo chyba całościowo układ AF z tego Nikona byłby sprawniejszy nawet ze standardowym zumem, niż af canona czterysetki z eLką na pokładzie?
Różnie, czasem prawie "jadą po stopach" (jeśli wyścig na okrążeniach), a na niektórych wyścigach (zwykły etap od miasta do miasta) bliżej niż na 150-200m zazwyczaj nie podjadę, bo sędziowie nie dopuszczą samochodu . Duża różnica między D5300 a D5200?
Jak tak pobieżnie rzuciłem okiem na porównanie, to wychodzi, że główna fotograficzna różnica to brak filtra dolnoprzepustowego (lepsza rozdzielczość). A z innych, to ma wbudowane moduły Wi-Fi i GPS, których to nie ma 5200.
Używałem Canona 70-200/4L na staruszku 400D i była to dobra kombinacja. Oczywiście lepsze body da jeszcze lepszy AF, ale na 400D było wystarczająco dobrze. Na pewno będzie lepiej niż z konstrukcjami 70-300 dowolnej firmy, bo inna jest optymalizacja. 70-200/4L to co prawda budżetowy i nie f/2.8, ale jednak reporterski teleobiektyw, z szybkim AF pracującym dobrze w zakresie dalszych odległości. Zawsze następnym krokiem może być wymiana korpusu na nowszy i lepszy, a dobry obiektyw już zostanie. Niestety fotografia sportowa to nie jest tanie hobby.
Słuszna uwaga. Piszę też trochę ze swojego doświadczenia. Gdy szarpnąłem się na 100-400, to na 450D z celnością było bardzo różnie. Zauważalna poprawa nastąpiła gdy podłączyłem lufę do 60D, a już w ogóle cuda dzieją się na 6D. Praktycznie każda fotka jest ostra tam gdzie chcę
Inna sprawa, to zapewne nabieranie umiejętności operowania sprzętem
A też wydaje mi się, że producenci do współczesnych amatorskich korpusów montują o wiele bardziej zaawansowane moduły AF, więc nawet w tym względzie nastąpiła by znaczna poprawa w stosunku do tego, co oferuje 400D.
Edit: konkluzja jest taka, że chyba faktycznie lepiej jest kupić porządny obiektyw (powyższa historia pokazuje, że tak właśnie uczyniłem)
Dużym minusem takiego rozwiązania jest zdecydowanie o ewentualnym pozostaniu na Canonie jeśli będę kupował nowy aparat. Dzięki za propozycje, pomyślę nad tym .
Przy okazji - zestaw 400D i Canon 70-200, f4 (na 2.8 szkoda mi pieniędzy) będzie lepszym zestawem od lepszego body z Tamronem 70-300?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10