Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw do Krajobrazu, Architektury (canon 70D)
Autor Wiadomość
emene 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Lut, 2016   Obiektyw do Krajobrazu, Architektury (canon 70D)

Witam

Tak jak w temacie poszukuję "wycieczkowego" obiektywu do krajobrazu i architektury dla mojego canona 70D. Znalazłem kilka obiektywów które wydają się (przynajmniej dla mnie) interesujące tj:

Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM cena około 2130 zł

Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM cena około 950 zł

Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM cena około 1990 zł

Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM cena około 1850 zł

(jeśli pominąłem jakiś wart uwagi obiektyw proszę o podpowiedź)

Trudno mi jest zdecydować, ponieważ nie wiem czy brak stabilizacji w obiektywach sigmy będzie bardzo odczuwalny i czy nie będzie problemu z powodu małej światłosiły trzasnąć jakiegoś zdjęcia nocą na ulicy. Jeśli chodzi o cenę to planuję wydać max 2500 zł. Pstrykam amatorsko ale zawzięcie ;)

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 17 Lut, 2016   

emene napisał/a:
jeśli pominąłem jakiś wart uwagi obiektyw proszę o podpowiedź

Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM
Tokina AT-X 116 PRO DX II AF 11-16 mm f/2.8
Tokina AT-X PRO DX 11-20 mm f/2.8

emene napisał/a:
poszukuję "wycieczkowego" obiektywu do krajobrazu i architektury

Ta architektura to będzie fotografia na zewnątrz czy wnętrza również?

janqseven 
Entuzjasta

Posiadam Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM i jestem z niego zadowolony. Wykonałem nim wiele dobrych fotografii. Natomiast o pozostałych wymienionych obiektywach nie mam zdania. Jednakże Canon to Canon. :mrgreen:

emene 
Nowy

Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM
Tokina AT-X 116 PRO DX II AF 11-16 mm f/2.8
Tokina AT-X PRO DX 11-20 mm f/2.8

No to ładnie z 4 dylematów zrobiło się 7 :) z tym że Tokiny oferują lepszą wartość "f" co może pomóc w w fotografii wewnątrz budynków jak i w gorszych warunkach oświetleniowych np. o zmroku prawda?

Ta architektura to będzie fotografia na zewnątrz czy wnętrza również?

Bardziej nastawiam się na fotografię na zewnątrz ale mogą się pojawić pojedyncze zdjęcia wnętrz. Procentowo określiłbym to tak:

Krajobraz 50%
Architektura na zewnątrz 40%
Architektura wnętrz 10%

Posiadam Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM i jestem z niego zadowolony. Wykonałem nim wiele dobrych fotografii. Natomiast o pozostałych wymienionych obiektywach nie mam zdania. Jednakże Canon to Canon

Ja posiadam kitowy 18-55 canona, niczym innym nie pstrykałem (prócz Tamron 70-300 ale to amatorsko imprezy sportowe F1 i żużel ale to całkiem co innego) więc w ogóle nie mam rozeznania.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016   

emene napisał/a:
Trudno mi jest zdecydować, ponieważ nie wiem czy brak stabilizacji w obiektywach sigmy będzie bardzo odczuwalny

Przy tych ogniskowych stabilizacja to raczej fanaberia do filmowania. Każdy z tych obiektywów ma swoje silne strony, do architektury przydatne bedą ostre rogi i mała dystorsja. Testy już czytałeś?

emene 
Nowy

komor napisał/a:
emene napisał/a:
Trudno mi jest zdecydować, ponieważ nie wiem czy brak stabilizacji w obiektywach sigmy będzie bardzo odczuwalny

Przy tych ogniskowych stabilizacja to raczej fanaberia do filmowania. Każdy z tych obiektywów ma swoje silne strony, do architektury przydatne będą ostre rogi i mała dystorsja. Testy już czytałeś?

ok powinienem sprostować trochu tą "architekturę" chodzi głównie o pstryknięcie zdjęcia na tle ciekawego budynku bądź też samego budynku, dniem lub nocą.. ale nie zamierzam specjalnie wyszukiwać ich na ulicy po prostu jak coś wpadnie w oko. Ostatnio będąc w Maladze nie miałem podejścia z moim kitowym obiektywem 18-55m. krok po kroku odchodziłem do tyłu aż dotknąłem plecami kolejnego budynku, pozycja leżąca też nie pomagała ;) ... stąd chęć zakupu czegoś szerszego. Przepraszam jeśli namieszałem.
Jeśli chodzi o czytanie testów to rzuciłem okiem ale raczej skupiłem się bardziej na opiniach użytkowników.. już zasiadam do lektury

Pozdrawiam

muzyk 

Cytat:
Jednakże Canon to Canon

Tzn. co z tego wynika?
Że daje lepszy obrazek od pozostałych, czy "nie kłóci" się z puszką?

janqseven 
Entuzjasta

Chodziło mi o to, że jeżeli kogoś stać na Canona nie musi kupować produktów substytucyjnych.

muzyk 

janqseven napisał/a:
Chodziło mi o to, że jeżeli kogoś stać na Canona nie musi kupować produktów substytucyjnych.

Ciekawe, bo te substytucyjne są niekiedy lepsze od "systemowych".

ophiuchus 
Optyczny

emene, z listy obiektywów, które do tej pory pojawiły się w tym wątku pod rozwagę zostawiłbym Sigmę 10-20 F3.5, Tokinę 11-20 F2.8 i Canona 10-22. Przejdź się do sklepu, i jeśli masz możliwość to wypróbuj te instrumenty.
Sigma 8-16 jest interesującym obiektywem, ale po pierwsze jest okrutnie ciemna, po drugie nie założysz na nią poręcznych filtrów kołowych. Zaś Tokina ma jedną istotną bolączkę - 11 mm na krótkim końcu. Przy tych ogniskowych jeden milimetr dłużej na szerokim kącie to całkiem spora różnica. Za to jest z wszystkich wymienionych tu obiektywów chyba najsolidniejsza mechanicznie.
Zostaje na placu boju Sigma 10-20 i Canon 10-22... ;) Canona miałem, i również wykonałem nim sporo zdjęć, z których jestem bardzo zadowolony. Sigmą w starszej wersji bawiłem się kiedyś na zlocie, była całkiem przyzwoita, i nawet nie cierpiała na jakieś przypadłości związane z AF, co wówczas było niemal regułą. Myślę, że nowsza wersja jest jeszcze sprawniejsza w tym względzie. Wybór należy do Ciebie ;)

emene 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   

ophiuchus napisał/a:
Zostaje na placu boju Sigma 10-20 i Canon 10-22... ;) Canona miałem, i również wykonałem nim sporo zdjęć, z których jestem bardzo zadowolony. Sigmą w starszej wersji bawiłem się kiedyś na zlocie, była całkiem przyzwoita, i nawet nie cierpiała na jakieś przypadłości związane z AF, co wówczas było niemal regułą. Myślę, że nowsza wersja jest jeszcze sprawniejsza w tym względzie. Wybór należy do Ciebie ;)

Witam:)

Z testów które wczoraj czytałem wnioskuje ze Tokiny mimo dobrego światła nie są najlepsze optycznie, a wspomniana nowsza Sigma 10-20 ze stałym światłem f3.5 ma duże dystorsje na ogniskowej 10mm i wypada gorzej niż poprzedniczka pod tym względem.. Chciałbym mieć możliwie jak najlepsze zdjęcie przy tej ogniskowej. Więc pozostaje stary ale jary canon 10-22? :)

Sunders 

emene napisał/a:
Więc pozostaje stary ale jary canon 10-22?

Tak wynika z twoich preferencji. Ma z nich najmniejszą dystorsję, najszerszy zakres ogniskowych, najmniejszy ciężar i jest w miarę jasny, szczególnie na szerszym końcu.

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Ciekawe, bo te substytucyjne są niekiedy lepsze od "systemowych".

A czasami i lepsze, i droższe. :)

muzyk 

Najbardziej interesującym szerokim pod APSC jest Sigma 8-16 ze względu na te 8 mm i Tokina 11-16, względnie 11-20, ze względu na światło 2.8.
Przecież nie tylko można takim szkłem szerokie krajobrazy robić :idea:

emene 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   

Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli można chciałbym zamieścić link z youtube, myślę że dla osób z podobnymi dylematami może być również pomocny.

Jest to porównanie 8 szerokokątnych obiektywów zoom :

https://www.youtube.com/watch?v=VRSyTOosOcc

(test jest w języku angielskim ale wykresy i tabelki każdy zrozumie :) )

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu