Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Lut, 2016 adapter z obiektywów canon na m4/3 olympus
Witam,
Czy ktoś ma doświadczenie z przejściówkami umożliwiającymi podłączenie obiektywów canona do systemu olympusa m43? Czy można to gdzieś kupić w PL czy tylko wysyłka z zagranicy?
jeśli ktoś ma wiedzę o polskim sklepie to bardzo proszę o link
Dziękuję
Swego czasu kupiłem na Allegro używane przejściówki z Pentaxa i Praktiki BX do m 4/3 w cenie ok 70 pln za sztukę (do tego mam ostrzącą na nieskończoność przejściówkę m42/pentax). Myślę, że jest dużo tego rodzaju przejściówek robionych przez małe firmy, bo w systemie m4/3 jest sporo miejsca na różne przejścówki.
W tym wypadku akurat opłaca się poszukać na Allegro.
Zwrócę tu jednak uwagę na potrzebę posiadania wizjera elektronicznego przyzwoitej jakości, bez którego manualne ustawianie ostrości jest trudne.
W tym przypadku nie ma kontroli nad aperturą i taki obiektyw pracuje tylko na maksymalnym otworze względnym.
Trzeba jeszcze uważać na jakość takich adapterów. Tam w komentarzach piszą, że mogą być poważne problemy ze zdejmowaniem takiej przejściówki z obiektywu.
Jak czas nie nagli to lepiej o wiele taniej kupić taką samą prosto z Chin.
Rzeczywiście nie każdy obiektyw pozwala na zamykanie przesłony.
Zakup przejściówki Pentax/m4/3 w moim przypadku usprawiedliwia korzystanie z obiektywu Sigma 2.8/50 macro. Niestety wszystkie moje pozostałe szkła Pentaxa (18-55mm/II, 55-200 i 35/2.4) oraz 17-50/2.8 i 18-200 Tamrona nie dają takiej mozliwości.
Lepiej jest oczywiście w przypadku Praktiki BX, gdzie mogę korzystać z wszystkich obiektywów, m.in. NRD-owskiego Zeissa Pancolara 1.4/50mm.
Czy ktoś ma doświadczenie z przejściówkami umożliwiającymi podłączenie obiektywów canona do systemu olympusa m43?
Ma, z czymś takim. Działa ok, aczkolwiek pełne przymknięcie powoduje, że obrazek staje się okrągły.
To co podałeś z YT to mocowanie FD Canona na m4/3.
To co z amazona to w sumie użyteczne, ale za każdym razem musiałbyś ustawić przysłonę na aparacie Canona i wyłączyć go (czy jakoś tak - nie pamiętam jak się to robi). Inaczej zakładając poprzez ten adapter bez wbudowanej przysłony Eos/M4/3 masz zawsze obiektyw EF na "pełnej dziurze".
P.S. Np. ten.
I np. używam starej Sigmy 400 f5.6 która na cyfrowych Canonach tylko na f5.6 działa.
Na m4/3 robi się pole widzenia jak 800 mm na pełnej klatce.
To może przypomnę?
Obiektyw zakłada się do Canona i ustawia potrzebną przysłonę. Potem wciska przycisk "Podgląd głębi ostrości" i trzymająć go cały czas wciśnięty odkręca obiektyw. Przy tym podglądzie przysłona domyka sie do zadanej a po odkreceniu pozostaje w takim położeniu. Teraz można ten obiektyw wkręcić gdzie się chce i ma się go z tą przysłoną o jaką nam chodziło. Jest to uciążliwe ale wiele razy tak robiłem i można.
To może przypomnę?
Obiektyw zakłada się do Canona i ustawia potrzebną przysłonę. Potem wciska przycisk "Podgląd głębi ostrości" i trzymająć go cały czas wciśnięty odkręca obiektyw. Przy tym podglądzie przysłona domyka sie do zadanej a po odkreceniu pozostaje w takim położeniu. Teraz można ten obiektyw wkręcić gdzie się chce i ma się go z tą przysłoną o jaką nam chodziło. Jest to uciążliwe ale wiele razy tak robiłem i można.
Dzięki. Owszem, jest to uciążliwe, ale nie wiem czy nie daje lepszego efektu jak przysłona, która de facto znajduje się w adapterze za tylną soczewką obiektywu.
WojciechW, nic nie przeszkadza w korzystaniu z optyki M42 Zeissa, Pentacona czy Meyer-Optic Gerlitz. Do tego cały garnitur bardzo dobrych manuali Pentax-a za relatywnie niewielkie pieniądze.
Pisałem o posiadanych obiektywach do cyfrowych Pentaxów z mocowaniem K, które w lwiej większości nie mają oddzielnego pokrętła przesłony - fakt, że ma je akurat Sigma 50/2.8 makro to bardzo szczęśliwy dla mnie przypadek.
Oczywiście w m4/3 przez odpowiednią przejściówkę można korzystać w trybie manualnym z obiektywów M-42. Można to też robić w Pentaxie - uważając by nabyć przejściówkę ostrzącą na nieskończoność, bo niestety nie wszystkie oferowane na rynku to zapewniają.
WojciechW, ja rozumiem. Sam kocham manuale i w związku z tym mam niezłą ich kolekcję. Właśnie jestem w trakcie negocjowania zakupu puszeczki mikro 4/3 z przeznaczeniem do makro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9