Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 18 Lut, 2016
Kompakt z dużą matrycą, szerokim kątem do krajobrazu
Autor Wiadomość
michalc1976
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016   Kompakt z dużą matrycą, szerokim kątem do krajobrazu

Cześć,

fotografuję Canonem Powershotem G3 oraz Canonem 350D z obiektywem Tamron 17-50 (ze światłem 2.8). Najczęściej robię krajobrazy na szerokim kącie (35mm w G3, 28mm w 350D), o świcie lub o zmierzchu.

Oto cechy aparatu jakiego szukam:
- małe gabaryty (żeby zawsze był w plecaku czy kieszeni kurtki/bluzy),
- duża matryca (chodzi mi o rozmiary sensora),
- małą ilością pikseli (największe odbitki jakie robiłem to 20x30, więc pewnie 8 megapikseli to były maks),
- szeroki kąt (najlepiej odpowiednik 28mm),
- ładny obraz w tzw. low light,
- dłuższy czas naświetlania (15 sekund to minimum),
- możliwie najniższe ISO (100 lub mniej),
- gwint statywu.

Czego nie potrzebuję w aparacie:
- jasnego obiektywu,
- zoomu,
- dobrego autofokusu,
- WiFi,
- NFC,
- kręcenia filmów,
- filtrów artystycznych,
- rozpoznawania twarzy,
- GPS,
- itd.

Zdjęcia robię od 10 lat, jestem świadomym foto amatorem, fotografia krajobrazu to moja pasja. Jeśli to coś pomoże w wyborze aparatu to powoli dojrzewam do fotografii czarno-białej i chyba docelowo będę robił tylko takie zdjęcia. Zdjęcia robię w formacie RAW, nad każdym kadrem długo się zastanawiam i nie robię więcej niż kilka zdjęć podczas jednego wypadu.

Gdybym wygrał na loterii to kupiłbym Leicę Monochrom i obiektyw 28 mm i nie zawracał głowy. Niestety nie mam takich funduszy. Na aparat mogę przeznaczyć maksymalnie 1500zł, chętnie kupię używany z dobrych rąk.

Nie ukrywam że najlepszą opcją byłby dla mnie zminiaturyzowany 350D z tym obiektywem co mam (gdyby tylko można uciąć zooma i zostawić sam szeroki kąt). Niestety, operacja kolana zmusza mnie do poszukiwania mniejszej, a przede wszystkim lżejszej alternatywy.

Zastanawiałem się nad Sigmą DP1s (DP1x) lub DP1 Merrill, ale opinie na temat tych aparatów są skrajnie różne. Nie chodzi mi o to że aparat działa wolno (bo to nawet jest mi na rękę), czy że baterie mają małą pojemność (to też nie jest problemem), tylko o jakość obrazka (zwłaszcza w low light). Czy jest tu ktoś kto ma/miał do czynienia z w/w Sigmami i robił zdjęcia o świcie/zmierzchu?

Proszę o pomoc, dziękuję za odpowiedzi

Michał

Reklama

rafalik 
Bywalec

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016   

Ja osobiście preferuje do Krajobrazow 24mm (w przeliczeniu na pełna klatkę)
Moze pomyślisz o bezlusterkowcu z jakimś naleśnikiem.
Np sony nex z 16mm (aktualnie na aukci jest) ewentualnie obiektyw 400-500 plus body za 1000. Do Twoich wymagań pasuje lx100 tylko ciezko kupić używkę (chociaz znajomy kupił na olx za 1700) i program do obsługi raw musi miec profil aparatu.

Nie wiem dla czego chcesz tak nisko schodzić z iso ale zwracaj uwagę na iso obsługiwane przez matryce bo czesto 100 czy 50 to bardziej programowo (lub w inny dziwny sposob) osiągalne co zamiast polepszyć wpływa na zdjęciach lub nie działa przy raw.

tumur 
Bywalec

Wysłany: Sro 24 Lut, 2016   

jesli masz g3 i zadowalał to pomysl o panasonic lx2 format matrycy 16:9 nie robi zbędnych "nóg i stratosfery" cała matryca 1/1.65" przeznaczona w 28mm dla tego co potrzeba i niczego wiecej (nie ma przrpakowania pixelami i utraty szczegółow to tak jakbys miał matryce <1 calową w 4:3 i to tylko przy 10 mpx)

moge wysłać przykladowe rawy
wprawdzie do porówniania tylko z raw canon pro1 (g6) bo w bezlusterkowcu nie używam szerokiego kąta i mam tylko manualne stałki zaczynajac od 40

uważam ze lx2 jest najlepszym sprzętem do krajobrazu a co najlepsze uzywany kosztuje grosze - czyli masz go gratis ;)
Ostatnio zmieniony przez tumur Sro 24 Lut, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Jakie szkło masz w tym Panasonicu?

tumur 
Bywalec

ale kogo Wojmistrzu pytasz?

bo sie czasowo wbiłem - pewnie chodzi o lx100 i post wcześniejszy?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 25 Lut, 2016   

Eee.. faktycznie, przeczytałem fotograficznie i umknęło mi, że to nie Panasonic G3 tylko Canon G3 :P
michalc1976 napisał/a:
Canonem Powershotem G3 oraz Canonem 350D
Powtórzone "Canonem" się zlało, a "Powershotem G3" podświadomie przekształciłem w "Panasonikiem G3", podobnie długi wyraz. Sorki :)

Odpowiedz do tematu