Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
oczywiscie ze te tezy nie padły wprost -przyjmij ze "zapomniałes" ją postawić
w końcu kupno małego kawadraciaka m4/3 w cenie duzego prostokątu w tej samej cenie to na jedno wychodzi
a ktos kto zapomoina postawoic teze i ja wyłusczyc jasno na moje skłania sie do tego ze to bez znaczenia
skoro bez znaczenia wiec
władsnie to jest ta teza
nie ma znaczenia czy wydamy 2.5 klocka na micro 4/3 czy na apsc- obie sie nie roznią
wielkosc nie ma znaczenia i fframowcy tez sie mylą - bo poprostu wielkośc nie ma znaczenia
problem nie jest w tym co mówicie ale w tym czego nie mówicie i przemilczacie
by poprostu propagowac swoje ulubione fanboystwo
Fanboystwem jest wyskakiwanie z Samsungiem NX500, aparatem porzuconego przez producenta systemu, który nawet nie ma wejścia mikrofonowego.
Fanboystwem jest bełkotliwe i histeryczne odpowiadanie na tezy, których nikt nie wygłaszał.
Fanboystwem jest "nakręcanie" innych na rzeczy, o których pytający jasno pisze, że ich nie chce.
Można tak wymieniać dalej, tylko po co...
@lucac:
W bezlusterkowcach większego wyboru już nie znajdziesz. Niby są jeszcze Olympus i Fuji, ale tam albo filmowanie leży i kwiczy, albo ceny mogą Cie zabić.
O filmowanie zestawem Canon 700D + obiektyw STM może zapytaj w dziale lustrzanek. Tu chyba większość osób się zniesmaczyła poziomem dyskusji.
lucac, pozorem nazywasz każdy test który obejrzałem przeczytałem i sprawdziłem pod kątem nagrywania video? Sam zaprzeczasz sobie, przynajmniej tak uważam. Bo jeszcze na początku tego tematu uważałeś, że o filmach wiesz niewiele, a nagle po kilku stronach tego tematu stałeś się znawcą każdego sprzętu i jesteś święcie przekonany że dobre nagrania za pomoca g7 to tylko pozory? Podjeżdża hipokryzją. Pozdrawiam
chłopaku to chcesz tej plastyki i głebi czy nie -- sie zastanów zanmim zalozuysz watek
a nie potem wcisjkasz wielko matrycowcom kity ze masz to samo w tym co ogladałes
najwyrazniej nie masz pojecia ani o tym co mowisz ani o tym co ogladasz ani o tym co chceesz
bo ja cie traktowałem poważnie ze wiesz co chcesz a widac ze jednak nie wiesz nawet co chcesz
raz chcesz plastyki raz nie chcesz
sie ludzie powinni deklrowac jasno czego oczekuja a nie zmieniac zdanie jak choragiewka na wietrze
Ostatnio zmieniony przez tumur Czw 03 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz
tumur, daj już sobie spokój, bo twoje wypowiedzi na początku były jeszcze traktowane jako niegroźne dziwactwo, ale teraz to już zaczyna być po prostu niesmaczne.
Wyczaiłem że taki 25mm f1.4 w przypadku kupna pana kosztowalby prawie tyle co sam aparat. ...... slyszalem to o Canonie 700D + rode pro ze to calkiem dobry zestaw na poczatek.
Canona nie używałem, nie podejmuję się oceny.
Jeśłi zaś chodzi o kwestię bokehu osiągalnego za pomocą m4/3 i APSC to spojrzyj na zdjęcia:
Oba obiektywy na swych natywnych formatach dają bardzo podobne kąty widzenia
1 to odpowiednik 50mm dla formatu małoobrazkowego, podczas gdy 2 to odpowiednik 52.5 mm dla tegoż formatu.
Zwróć proszę uwagę, że zdjęcie wykonane za pomocą Olympusa nie zostało zrobione na najniższej możliwej przysłonie 1.8 a na 2. Gdy zejdziesz na 1.8 będzie odrobinę lepiej.
Jeśli bokeh z m4/3 nie przerażą Cię zbytnio w por z APSC to najtańszym dość jasnym szkłem ogólnego przeznaczenia w tym systemie jest Panasonic 25/1.7 do dostania za 8.5 stówy. Sigmy o świetle 2.8 będą słabiej rozmywały a są niewiele tańsze (rzędu 6-7 stów).
Jeśli apsc nie jest OK to możesz
1) używać wyzszych ogniskowych (niestety, będą węższe katy widzenia)
2) używać jaśniejszych obiektywów (cena)
3) używać matryc pełnoklatkowych (cena)
Stopień rozmycia jest w duzym stopniu zależny od tego jaki jest stosunek odległości tła od matrycy i ostro odwzorowanego przedmiotu od matrycy
Jeśli ów stosunek się zwiększa (np. tło coraz dalej, przedmiot w tym samym miejscu) to oczywiście mazy z tyłu coraz gładsze
super porównianie RB zapodał o i tak mozna dochodzic czego sie chce
dodam tylko ze przy filmie roznice sie poglebiają bo i różnica w fizycznym rozmiarze matrycy staje sie wieksza z powodu rozbieznosci miedzy formatami 16X9 vs 4:3
a przy tak dużej głebi jaką daje ultra szeroki kąt kazde "polepszanie" tego parametru sie przeklada na znaczną poprawe plastyki lub jej zdegradowanie
jesli plastyka już nie ma znaczenia
to szkoda było gadać i kupować można cokolwiek co ma złącza i bajery typu obracany ekran czy co kto chce i potrzebuje
jeszcze tylko przepływnosc czy przepustowośc materialu dla danego kodeka
("zawodowcy" posługuja sie hakowanym frmware o zmenionej przepływnosci )
ale to juz nie wazne skoro i plastyka nie wazna a wystarcza słabsza
Widać tą różnicę, już mam tak dośc tego researchu, że jestem skłonny pójść do sklepu kupić Canona 700D z obiektywem STM żeby mi nie hałasował i zacząć nagrywać. Bo te matryce 4/3 i wszystkie inne zżerają mi umysł a i tak mało z tego rozumiem. Dopiero teraz jak zobaczyłem to na zdjęciach to rzeczywiście widać, że to 4/3 obejmuję jakby mniej, przynajmniej ja tak to widzę. Co wy na to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10