Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Mar, 2016 Lustrzanka do nagrań w domu
Witam, zakładałem już podobny temat w dziale z bezlusterkowcami ze względu na to, że byłem bardzo przekonany co do przewagi bezlusterkowców nad lustrzankami co do kręcenia filmów. Aparat potrzebny mi jest do domowych nagrań, na statywie. Jest opcja doświetlenia się. Piszę w tym dziale ponieważ zastanawiam się nad kupnem Canona 700D z jakimś obiektywem STM. Zależy mi na dobrym i szybkim AF. Jeżeli zdecydowałbym się na bezlusterkowca, byłby to na 100% Panasonic G7. Ale teraz pytanie, co się lepiej sprawdzi? Chciałbym za jakiś czas po kupnie zainwestować w "efekt" rozmytego tła który mogę uzyskać dzięki obiektywom które w przypadku Panasonica są prawie że równowartością samego aparatu. Ale jak to będzie z jakością ? Przepaść? Czy mało zauważalna róznica. Budżet to równowartość G7 czyli jakieś 2600-2700 zł. Musi być ekran odwracany w stronę osoby stojącej przed obiektywem. Pozdrawiam !
W tym budżecie to w świecie lustrzanek nic innego wartego uwagi niż 700D nie znajdziesz.
Jeśli chodzi o filmowanie to oczywiście dużo lepszym wyborem byłby 70D, ale przekracza znacznie budżet.
Małą głebię uzyskasz chociażby tanią Canonowską 50tką 1.8 STM.
Na bezlusterkowcach się aż tak dobrze nie znam, więc nie czuję się na siłach żeby takie porównania robić. Ale jeśli docelowo chcesz rozbudowywać zestaw o jaśniejsze obiektywy to Canon da ci więcej tańszych możliwości.
Chyba jest tak, że w bezlusterkowcach przy nagrywaniu można korzystać z wizjera, a w lustrzankach to raczej tylko z ekranu. Przynajmniej jest tak w przypadku sprzętu, który posiadam (E-PM2 z VF-2 orz K S-1).
Ze wstydem się przyznaję, że przy kręceniu dokrętek największą frajdę sprawiają mi "najazdy" i "odjazdy" przy użyciu zoomu, którego kiedyś nazywano transfokatorem. Natomiast owa plastyczność, uzyskiwana za pomocą małej głębi ostrości, to w przypadku dokrętek grzeje mnie jeszcze mniej niż w przypadku zdjęć.
lucac, wybór 700D do filmowania nawet z obiektywem 18-55 IS STM to świetny wybór. Doinstaluj sobie tylko potem Magic Lantern i będziesz miał praktycznie profesjonalną kamerę.
Chyba jest tak, że w bezlusterkowcach przy nagrywaniu można korzystać z wizjera, a w lustrzankach to raczej tylko z ekranu
Tak, w bezlustrach wizjer jest elektroniczny i może służyć do filmowania, choć ze statywu nie ma to znaczenia. W lustrzankach skorzystasz tylko z ekranu głównego, bo wizjer jest optyczny i w momencie filmowania/ekspozycji lustro jest podniesione do góry, a wizjer ślepy. Na ekrany popularnych lustrzanek można dokupić kominki/wizjery ułatwiające filmowanie z ręki z okiem przyciśniętym do takiego wizjera. Ponownie, przy filmowaniu ze statywu nie to znaczenia.
Kupno Canona 700D ma tę zaletę, że daje większy dostęp do tańszych obiektywów, plus zalety matrycy APS-C i wady aktualnych matryc Canona. W przypadku zdecydowania się na system Panasonika jest nadal spory wybór obiektywów, ale taniej nie będzie, żeby uzyskać jasne przysłony. Panas pozwala filmować z parametrami materiału lepszymi do dalszej obróbki kolorystycznej (te wszystkie płaskie gammy itd.), ale wymaga to nauczenia się i dysponowania odpowiednim oprogramowaniem. No i nie wiem czy taki zwykły G7 też to ma, doczytaj w teście. Sam surowy materiał z Panasa czy jest lepszy niż z Canona? Niektórzy twierdzą, że nawet pełnoklatkowe Canony dają miękki obraz. W porównaniu do pewnych innych rozwiązań, bo nie znaczy to, że każdy inny aparat da radę lepiej.
Mam znajomego profesjonalnie filmującego, który przesiadł się z Canonów APS-C na Panasa GH4, ze względu na tryby slo-mo, 4K i lepszą jakość materiału do color-gradingu. A teraz do kompletu ma też jakąś bardzo drogą kamerę Sony z obiektywami Sony E bodaj.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 04 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz
o widac upadek sie zczął na dobre niedługo wszycy beda muslie sie przesiasc na galaxy s6 z powodu "lepszej"....
wszedzie standardy ida w strone tandety i chałtury
nawet i producentów chlebaków i poduszek
co za czasy
profesjonalnie filmujacy panasem 4/3 .. do czego to doszło
pytanie gdzie popelniono błąd bo gdzies go popelniono -- wiem gdzie w swiecie gustów smartfoniarskicch
jak kto dzis nie otrzymuje materiału jak ze smartfoan to przez jedgo wypaczone marketingiem gusta wydajke sie ze nie jest jak byc powinno
i filmowcy musz przez takich wypaczonych klientów przechodzic na 50k bo klientela zjechana
wiecej zjechanej klienteli potrzeba - bedzie lepiej czyli jednak gorzej byc moze i tylko to nas czeka
Mam znajomego profesjonalnie filmującego, który przesiadł się z Canonów APS-C na Panasa G4, ze względu na tryby slo-mo, 4K i lepszą jakość materiału do color-gradingu.
Na GH4 najpewniej
Jako czołowy tandeciarz i chałturnik jakoś specjalnie się nie dziwię
czasem mi sie marzy by te trendy sie odwróciły a ktos sie gdzies obudził i przejrzał dokąd zmierza razem z całym tym bajzlem wokół ale .. raczej nadzieji nie ma
nic sie nie zmieni juz na lepsze, bedzie tylko gorzej
kiedyś wszyscy mamy zacząć uznawać "galaxy s100" za pożadany ideał - cały swiat rówana w dól
az do zrównania wszystkiego z poziomem gleby
trzeba tylko zmieniac i urabiac gusty ludzi a juz nad tym marketing skuteczne pracuje
czaruja ludzi od lat - czarownicy z piekła rodem
[ Dodano: Pią 04 Mar, 2016 13:03 ]
jako ze atek nie jest o niczym
woiec nie chałturzac wpisze i tu co mam na mysli w strawie tematu
sony a 68
i czekac - dwa miesiace poczejkania skoro jescze nie ma nikogo nie bawi
a jesli pokaze co ma pokazac czyli to co 777ii to pozamiata canonem
Oczywiście, przepraszam za oszybkę, poprawiłem w swoim pierwotnym tekście.
tumur, przy filmowaniu widowisk sportowych, szczególnie tych na słońcu, ten mój kolega i tak przymyka do wysokich przysłon, żeby mu auto rajdowe z głębi ostrości nie wypadło. Jakie widzisz zalety używana w takiej sytuacji Canona z APS-C w stosunku do systemu Mikro4/3? Wiesz jakie są różnice w jakości materiału wypluwanego z kodeków w GH4 w stosunku do amatorskich 3-cyfrowych Canonów?
Sony A? Przecież to już martwy system. Dla kogoś kto już ma obiektywy i osprzęt do tego, nowy korpus będzie pewnie przydatny, ale dziś budować od zera nowy zestaw na tym? Ryzykowne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9