Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 02 Mar, 2016 Uniwersalny bezlusterkowiec za maks. 1400 zł
Jest to mój pierwszy post, więc chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać. Wcześniej chyba umieściłem post w złym dziale / ze złym tematem / linkiem i został usunięty... Dziwne. W każdym razie: cześć wszystkim!
Wraz z żoną planowaliśmy kupno telewizora, ale w sumie chyba nie jest nam potrzebny. Zdecydowaliśmy się na zakup sprzętu, dzięki któremu uwiecznimy nasze wspólne chwile, a i być może rozwiniemy nową pasję. Jak na typowego Polaka przystało, chciałbym mieć jak najwięcej za najniższą cenę. Przewidywany przez nas budżet to max. 1000 – 1200 zł za całość. Nie skreślam zakupu używki, chociaż pewniej bym się czuł z nowym sprzętem (czas poświęcony na przeglądanie aukcji). Trochę już czytałem o możliwych rodzajach aparatów które można kupić, ale przyznam szczerze, że dla laika wybór jest dużo bardziej skomplikowany niż przy kupnie komputera. Zacznijmy od przewidywanego zastosowania sprzętu:
- Zastosowanie podstawowe: uwiecznianie imprez rodzinnych oraz podróży które odbywamy od czasu do czasu (zarówno zdjęcia jak i filmy). Chodzi o robienie zdjęć i filmowanie zarówno w pomieszczeniach jak i na świeżym powietrzu (góry, plaża, boisko), o różnym naświetleniu i o różnych porach dnia (lub nocy). Wydaje się więc, że powinien to być sprzęt uniwersalny i mobilny, jeden do wszystkiego (z ewentualną rozbudową zestawu w przyszłości).
- Zastosowanie dodatkowe: zdjęcia wyróżniające posty na moim blogu, nagrywanie filmików szkoleniowych / instruktażowych. Nie mam pewności czy mój budżet oraz zastosowanie główne nie kłóci się z tymi wymogami (pewnie tak).
Obecnie moje główne rozterki to:
1. Czy mając na uwadze powyższe zastosowania powinienem wybrać lustrzankę, kompakt, bezlusterkowca, a może nawet droższy smartphone z dobrym aparatem?
2. Czy wybrany aparat do „codziennych zastosowań” pozwoli na wykorzystanie go w celach nieco bardziej „profesjonalnych”, jak nagrywanie krótkich wideo oraz robienie zdjęć na www, czy nie ma na to szans i szkoda pieniędzy na szukanie „łączonego rozwiązania” (zwłaszcza w tym budżecie)?
3. Czy do nagrywania filmów wystarczy aparat, czy lepiej kupić w tym celu osobną kamerę w przyszłości?
4. Gdybym "nie złapał bakcyla fotograficznego", czy zakup droższych sprzętów nie mija się z celem? Co z ewentualną odsprzedażą przy nietrafionym zakupie?
5. Mając na uwadze powyższe, jakie modele polecacie?
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam serdecznie!
[ Dodano: Pią 04 Mar, 2016 17:52 ]
Ok, trochę zgłębiłem temat i sam rynek aparatów z moim budżetem.
Po przemyśleniach wskazuję na główne aspekty, które chcę uwzględnić przy zakupie:
- budżet mogę nagiąć do max. 1300-1400 zł za komplet. Nie planuję dodatkowych nakładów na sprzęt w przyszłości / kolejnych dwóch latach,
- nie będę poświęcał długich godzin na naukę fotografowania - zgłębię podstawy, ale nie będę chciał szczegółowo poznać każdego parametru ani nowych obiektywów. 80% zdjęć będzie pstrykane z funkcji auto. Jednak "coś tam się będę bawił"
- aparat musi być poręczny - będzie wykorzystywany głównie na spacerach, wakacjach i "imieninach u cioci", zależy mi zarówno na dobrej jakości zdjęć jak i filmów. Filmy przede wszystkim do nagrywania filmików na youtube na bloga.
W związku z powyższym z poszukiwań wykreśliłem lustrzanki. Po przeglądzie zastanawiam się nad następującymi aparatami (w kolejności obecnych preferencji):
Temat w niewłaściwym dziale - żaden z aparatów nie jest lustrzanką. Pewnie coś z systemu m4/3 bedzie dość uniwersalne dla twoich potrzeb. Zapewne jakiś panasonic - bo kodeki do filmu ma ponoć dobre.
other, uwzględnij w swoim wyborze aparat Panasonic Lumix DMC-G6. To jest całkiem udany bezlusterkowiec, zarówno do fotografii jak i filmowania. O ile superlatyw fotograficznych wymieniać nie będę, choć wypadało by wspomnieć chociaż o wizjerze, tak na pewno warto wspomnieć o obrotowym ekranie i gnieździe zewnętrznego mikrofonu, które są dość nieodzowne, jeśli będziesz chciał sensownie filmować.
other [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Mar, 2016
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Zdecydowałem się na zakup używanego Olympus E-PL5 z dodatkowym obiektywem 40-150mm, udało mi się wylicytować sprzęt na gwarancji za niecałe 1200 zł. Pozostaje jeszcze dobór akcesoriów i zaczynam przygodę z fotografią. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
Będziesz zadowolony. Sam niedawno kupiłem ten model z myślą o makro i powiem że jestem mile zaskoczony tym co wypluwa ten aparacik. Jeżeli chodzi o akcesoria to podstawowym zakupem moim zdaniem jest dodatkowy wizjer. Na rynku dostępne są dwa VF-3 i VF-4. VF-4 jest droższy o ok. 50 $ ale różnica w jakości podglądu jest kolosalna (wystarczy porównać rozdzielczość obu). Dla własnego komfortu warto te parę złoty dołożyć bo jakiś czas ten sprzęt ma Ci posłużyć. Wybór optyki jest spory zwłaszcza że jest kompatybilny z obiektywami Panasonica M43. Sam mam ochotę na obiektyw Panasonica 100-300 (ekwiwalent 200-600). Oglądałem zdjęcia ptaków robione przez kolegę tym zestawem- dla mnie bomba. U mnie cena używki to ok. 400 CAD$. Gdym chciał dokupić tego typu obiektyw do swoich lustrzanek musiał bym wyłożyć ok. 1000 CAD$.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11