Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Mar, 2016 Lumix FZ-200 gdzie wyłączyć światło autofocusa??
Jak w temacie, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak wyłączyć to światło wspomagania AF? W niektórych sytuacjach jest ono wysoce niepożądane; może ktoś mi powie, gdzie się to wyłącza? Próbowałam, w instrukcji czytałam (nie mogłam znaleźć, w końcu coś napisali - ale w taki sposób, że dalej nie wiem, o co chodzi i nie wiem, czy to na pewno to), może ktoś mi przetłumaczy z polskiego na nasze? Bo na razie to mam ochotę kupić krążek czarnej taśmy i to zakleić po chamsku ))) ale to wiocha będzie Dziękuję )))
Zawsze możesz wziąć kawałek plastra i zakleić Ja mam taką specjalną taśmę, którą maskuję logo producenta i modelu aparatu, ale robię to w celu nie zwracania na siebie uwagi złodziei.
EDIT:
Przejrzałem właśnie instrukcję od FZ200 i na stronie 144 czytam, że wyłączenie jest banalne. Masz w menu ustawień opcję "Lampa wsp. AF" i wystarczy przestawić na OFF.
Sunders, wbij w gugla „gaffers tape”. Ja stosuję Gaffa AT200 50x50, szeroką, matową. Dość mocno trzyma i niestety potrafi oderwać się z podłożem (kartonowe tła fotograficzne malowane akrylem), ale w przypadku sprzętu foto nie grozi oderwanie bo klej na niej nie jest przewidziany do trzymania na stałe.
Mam też AT201 19x50, wąską, czarny błysk. Ona ma klej stanowczo gorzej trzymający i z kartonem przez to lepiej współpracuje. Do zaklejania logotypów też się nada, nie zostawi ewentualnych śladów jak ta poprzednia (które to ślady i tak łatwo usunąć palcem i paznokciem).
Naprawdę gdzieś na świecie trzeba/można zaklejać jeszcze jakieś logotypy? Złodzieje jak widzą zaklejony logotyp to zaniechają kradzieży?
Naprawdę gdzieś na świecie trzeba/można zaklejać jeszcze jakieś logotypy? Złodzieje jak widzą zaklejony logotyp to zaniechają kradzieży?
Są takie miejsca, w których należy jak najmniej rzucać się w oczy, ze względu na fotografowanych i złodziei również.
Wojmistrz napisał/a:
Nie "świecisz" w tłumie, poza tym jak jeszcze obiektyw eLkę taśmą zakryjesz...
O to, to
komor napisał/a:
„gaffers tape”. Ja stosuję Gaffa AT200 50x50, szeroką, matową. Dość mocno trzyma i niestety potrafi oderwać się z podłożem (kartonowe tła fotograficzne malowane akrylem), ale w przypadku sprzętu foto nie grozi oderwanie
Zależałoby mi, żeby po powrocie bez problemów i pozostawiania trwałych sladów dała się usunąć.
Zależałoby mi, żeby po powrocie bez problemów i pozostawiania trwałych sladów dała się usunąć.
Na korpus nadadzą się obydwie, o których pisałem. Na obiektywy sam nie wiem, gumy czarnej chyba nie obklejacie? To też się nada. Najlepsza byłaby AT201 ale w szerszej wersji niż 19mm. Ja zaopatruję się w http://tasmy24.pl ale w sklepach muzycznych/estradowych też bywa, no i może w jakichś sklepach foto? Widzę jest też tańsza http://tasmy24.pl/gaffa-s...50m-czarna.html – może jak tańsza to słabiej trzyma, co akurat w tym przypadku lepiej?
Dziękuję za radę!! Znalazłam teraz tę opcję, choć z zaklejania już wczoraj zmuszona byłam skorzystać - czarna taśma izolacyjna to za mało mały krążek z folii aluminiowej na środku taśmy nakleiłam i przykleiłam toto do aparatu; ale wolę jednak opcję wyłączenia tej diody ) Dzięki!!!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10