Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana body lub nowa lustrzanka do zdjęć i filmów produktów
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 05 Mar, 2016   Zmiana body lub nowa lustrzanka do zdjęć i filmów produktów

Witam

Od razu powiem, że przeczytałem ten temat http://forum.optyczne.pl/...p=508917#508917 ale to jednak nie pokrywa się z moimi zapotrzebowaniami.

Krótko i na temat:
Potrzebuje lustrzanki ew kamery (jeżeli wybór drugiego urządzenia będzie uzasadniony) do zdjęć i filmów produktów o wymiarach małego pudełeczka. Mam obecnie Sony Alfe A200, staruszek nadawał się do zdjęć w lightboxie ale teraz potrzebuje również filmować te produkty, ich montaż itd.

Potrzebuje czegoś co poradzi sobie z filmowaniem macro, przykładowy film jaki chciałbym zrealizować: https://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY
Wymagania to filmy w Full HD z dobrą jakością.

Nie potrzebuje niczego artystycznego ani profesjonalnego, podejrzewam, że na prawdę dobry kompakt czy też kamera pewnie podoła moim wymaganiom więc celuje w sprzęt z najniższej półki. Zastanawiam się nad sony A35/A33. Szukam czegoś najchętniej używanego.

Sony ze względu na wbudowaną stabilizację obrazu w body. Cyfrowa lustrzanka ze względu na to, że mógłbym wtedy sprzedać swojego A200. Taka kombinacja dlatego, że czasem używam aparatu do prywatnych potrzeb.

Czy mój wybór jest trafiony? Może jednak powinienem zapomnieć o aparacie i kupić kamerę? Może powinienem się zainteresować innymi modelami?

Z góry dziękuję za propozycje.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 06 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 06 Mar, 2016   

Szukał bym kamery z makro lub dokręcanymi filtrami. Mała matryca w tym przypadku będzie znacznie lepszym rozwiązaniem. Jeśli aparat, to max matryca 4/3.

WojciechW 
Optyczny

Może jakiś lekko używany Olek - np. PL5 z obiektywem 14-42 RII i dedykowanym konwerterem makro Olympusa.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

oracle 
Maniak

Zdaje sobie sprawę z tego, ze mniejsza matryca da mi większą głębie ostrości aczkolwiek to będzie dalej overkill do moich zastosowań. Przykładowo jakbym przesłonę domknął prawie na maxa przy makro i doświetlał to efekt będzie taki sam prawda?

O tyle chciałbym lustrzankę, że nie musiałbym wtedy trzymać 2 urządzeń. Do alfy mam już statyw, lampe i inne akcesoria.

komor 
Moderator

Jeśli chcesz utrzymać się w systemie Sony to musisz kupić nowy korpus, a do tego obiektyw makro lub zabawy z pierścieniami. A i tak będzie problem z głębią ostrości, o czym wspomniał Wojmistrz. Do tego będziesz potrzebował jeszcze odpowiedniego światła, żeby osiągnąć zbliżony efekt do tego z przykładu. Masz budżet na to?

WojciechW 
Optyczny

Pisałeś, że chciałbyś mieć stabilizację matrycy. Kłopot polega na tym, że Sony odchohodzi z typowych lustrzanek, gdzie miała stabilizację matrycy, na bezlusterkowce, gdzie stabilizowane sa tylko obiektywy. Z lustrzanek ze stabilizowana matrycą zostaję jeszcze Pentax, a z bezlusterkowców Olympus i niektóre modele Panasonica (GX7 i GX8). W GX7 stabilizacja jest mniej wydajna niż w Olkach.

Oczywiście możesz kupić jakąś lustrzankę Sony, pamiętając o tym, że jest to troche aparat bez przyszłości.

Tak się składa, że używam zarówno Olka jak i Pentaxów m.in. K-S1, z których jestem zadowolony.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

oracle 
Maniak

Mam kilka obiektywów do Sony plus kilka obiektywów M42 i przejściówkę. Statyw, lampy (halogeny) do lightboxa.

Nie specjalnie interesuje mnie przyszłość jaką ma Sony. Jak będzie potrzeba w przyszłości zmiany na coś innego to wtedy zmienię cały system. A póki co A35/A33 mają stabilizację w korpusie z tego co widzę.

Wojmistrz 
Obserwator

A ja nadal sugeruję jednak kupić kamerę. O ile w Sony się nie wyznaję (no parę modeli), tak polecam nawet starsze, używane, trzycyfrowe kamery Panasonic z 3MOS, byle kompletne czyli np z pilotem.

oracle 
Maniak

Wysłany: Wto 08 Mar, 2016   

Oglądałem kamery do powiedzmy 1000zł i niestety odpadają ze względu na słabą jakość w makro. Oglądałem kilka filmików przykładowych różnych kamer.

Zdecydowanie lepiej wypada SLT A55 https://www.youtube.com/watch?v=yZAyISEsPeg

Wojmistrz 
Obserwator

Tak ekstremalnego makra ci nie potrzeba, ale serio, rozejrzyj się za podobną kamerą. Przy tej A55, jak zamierzasz poradzić sobie przy filmowaniu z kontrolą głębi?

komor 
Moderator

oracle napisał/a:
Zdecydowanie lepiej wypada SLT A55 https://www.youtube.com/watch?v=yZAyISEsPeg

Ten film pokazuje chyba typowy problem braku oświetlenia i wysokiego domknięcia przysłony, które spowodowało wysokie podbicie czułości, przez co jakość mocno spadła.

oracle 
Maniak

Ten film to był tylko przykład, filmy z tanich kamer wyglądały dużo gorzej, ewidentnie nie radziły sobie z bliskimi dystansami i o ile normalne krajobrazy wyglądały super o tyle przybliżenie było tragiczne. Pomijam techniczne szczegóły bo ze zdjęciami sobie radzę. Różnica będzie tylko taka, żeby nakręcić film. Ekstremalnych makr nie potrzebuje, obiekty filmowane mają rozmiar w przybliżeniu taki jak klawisz na klawiaturze.

Wojmistrz 
Obserwator

No ale jak oceniasz jakość z takich 3MOS? Używane można dostać poniżej 1000zł.

MaciekNorth 
Entuzjasta

WojciechW napisał/a:
Pisałeś, że chciałbyś mieć stabilizację matrycy. Kłopot polega na tym, że Sony odchohodzi z typowych lustrzanek, gdzie miała stabilizację matrycy, na bezlusterkowce, gdzie stabilizowane sa tylko obiektywy.
Sony już dawno nie produkuje typowych lustrzanek tylko SLT, które miały, mają i będą miały stabilizację matrycy. I od niczego nie odchodzi, tylko wdrożyło równolegle drugi bagnet. Bezlusterkowce też mają stabilizacją matrycy, na razie te pełnoklatkowe.

WojciechW napisał/a:
Z lustrzanek ze stabilizowana matrycą zostaję jeszcze Pentax, a z bezlusterkowców Olympus i niektóre modele Panasonica (GX7 i GX8). W GX7 stabilizacja jest mniej wydajna niż w Olkach.
I ceny obiektywów razy dwa, w porównaniu z Sony A :lol:

WojciechW napisał/a:
Oczywiście możesz kupić jakąś lustrzankę Sony, pamiętając o tym, że jest to troche aparat bez przyszłości.
Coś bardziej konkretnego na ten temat, niż wyssane z palca bzdury? Bagnet według niektórych umiera już od 4 lat, a jest wspierany przez Tamrona i Sigmę bardziej niż Pentax.

WojciechW napisał/a:
Tak się składa, że używam zarówno Olka jak i Pentaxów m.in. K-S1, z których jestem zadowolony.
To wiele tłumaczy, podobnie jak w przypadku głównego akwizytora Pentaksa na tym forum. Wyobraź sobie, że są użytkownicy zadowoleni z SLT, a nawet z Samsunga NX.

WojciechW napisał/a:
Zdaje sobie sprawę z tego, ze mniejsza matryca da mi większą głębie ostrości aczkolwiek to będzie dalej overkill do moich zastosowań. Przykładowo jakbym przesłonę domknął prawie na maxa przy makro i doświetlał to efekt będzie taki sam prawda?
Dla tej samej głębi przysłonę w APS-C musisz domknąć o jedną działkę w porównaniu do m4/3, za to masz przynajmniej o działkę lepsze ISO.

oracle napisał/a:
Mam kilka obiektywów do Sony plus kilka obiektywów M42 i przejściówkę. Statyw, lampy (halogeny) do lightboxa.

Nie specjalnie interesuje mnie przyszłość jaką ma Sony. Jak będzie potrzeba w przyszłości zmiany na coś innego to wtedy zmienię cały system. A póki co A35/A33 mają stabilizację w korpusie z tego co widzę.
Więc nie ma sensu zmieniać systemu. Każde SLT to duży krok naprzód w porównaniu z A200. Możesz też pomyśleć o nowszych SLT, które mają focus peaking, pomocny przy manualnych obiektywach. Tylko uważaj, bo np. A58 ma nową stopkę lampy błyskowej. I zwróć uwagę na tryb filmowania, jeśli ma to dla Ciebie znaczenie, w niektórych jest 50p, w niektórych 50i.
Tutaj masz szczegółowe informacje o korpusach:
http://www.dyxum.com/gear/camera/index.asp
http://www.mhohner.de/sony-minolta/bodies.php

WojciechW 
Optyczny

MaciekNorth

Przepraszam, ale jak na wieloletniego użytkownika Pentaxa wielokrotnie bywałem wobec tego systemu całkiem krytyczny. Tyle, że może czasami ostatnio występuje tu w obronie K-S1, mocno przesadnie krytykowanego przez wielu Kolegów za brak dodatkowego kółka, czy czegoś podobnego - dla mnie zupełnie bez znaczenia. Z drugiej strony naprawdę wiele razy brałem w obronę sprzęt fotograficzny Sony, szczególnie wcześniejsze lustrzanki.

Nie czuje się jednak całkiem przekonany co do dalszej pomyślności systemu lustrzanek Sony i wywodzących się z nich aparatów SLT, ale cieszyłbym się bardzo gdyby moje obawy były rzeczywiście płonne.

Pozwolę sobie zauważyć, że ostatnie zacytowanie mojej wypowiedzi zawiera czyjś dopisany tekst, którego ja nigdy bym nie napisał. Między innymi dlatego, że jak tu niejednokrotnie pisałem (i miałem ku temu odwagę), mało entuzjazmuje się zdjęciami z małą głębią ostrości. I może dlatego jestem zadowolony z małego Olka, który przede wszystkim zastąpił mi kompakt G9.

I jednak mam dosyć wyobraźni, by wiedzieć, że inni mogą być zadowoleni z innych aparatów, np. NX30. Ale dlaczego odmawiasz mi prawo do bycia zadowolonym z moich wyborów, nie starając się w najmniejszym stopniu zrozumieć ich motywacji.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Odpowiedz do tematu