Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Mar, 2016 Canon 6D lub D610 z obiektywami - który zestaw wybrać?
Witam szanowne grono, proszę o pomoc w moich rozmyślaniach. Nie wiem jak bardzo środowisko optycznych jest obiektywne (może prócz jednego Pana polecającego namiętnie i do wszystkiego Pentaxa pozdrawiam serdecznie!), ale proszę o takie podejście.
Sprzęt chcę skompletować pod amatorską fotografię. Nie specjalizuję się w żadnej dziedzinie, czasem obskoczę jakieś wydarzenie, widoczki, chciałbym czasem nakręcić krótki film, chciałbym budować własne (bardzo)mini-studio, czyli wszystko i nic.
Plan w doborze sprzętu mam następujący:
- Canon 6D
- C 16-35/4L IS lub Tokina 16-28/2.8
- C 35/2 IS USM lub Sigma 35/1.4
- C 50/1.8 STM
- C 85/1.8 USM lub C 135/2L USM
- Nikon D610
- N16-35/4G ED VR lub Tokina 16-28/2.8
- N 35/1.8G ED lub Sigma 35/1.4
- N 50/1.8G
- N 85/1.8G
+ karta i torba
+ lampa (która? Jeszcze nie wiem)
+ w przyszłości może długi koniec zastąpię którąś z 70-200 lub 70-300
+ pewnie Lightroom
W Canonie podoba mi się obsługa aparatu przez telefon bez zbędnych dodatkowych transmiterów oraz nie najgorsza współpraca z takumarami na m42, oraz gabaryty 6d z 35 i 50, możliwość odpalenia ML.
W Nikonie podoba mi się szerszy zakres tonalny (z kolei czy różnice w codziennym użyciu są tak duże jak w tabeli?), wbudowana lampa, wbudowany doświetlacz, obsługa obiektywów pod DX.
Co do lamp - chciałbym jedną uniwersalną, w kwestii różnic systemowych lamp jestem zielony, przede mną lektura i Wasza pomoc i nakierowanie
Sprzęt będzie kupowany nowy (puszka) i używany (obiektywy). Na początek szeroki zoom (pod widoczki dziennie i nocne) i pięćdziesiątka.
--- ED ---
Tak, temat powinien wylądować w dziale "Pomagamy...", przepraszam za zamieszanie.
tppkk, jesli w Canonie podoba ci sie wspolpraca z m42 to w Nikonie powinna ci sie podobac wspolpraca z manualnymi Nikkorami bez przejsciowek, z potwierdzeniem ostrosci i przymykaniem przyslony dopiero w momencie wyzwolenia migawki oraz zapisem wartosci przyslony do exifa
Niestety obrazkowa puenta Sunders podsumowuje idealnie. Oba rozwiązania są świetne, a za razem mają tyle samo minusów jak i plusów. Serio, tu nie ma dobrego rozwiązania, tu nie jest jak przy APS-C i co nie wybierzesz z czasem będzie ci czegoś brakowało, co było w bramce numer 2 . Ja na tym forum często piszę tak: jeśli to aparat tylko do fotografii, to bierz Nikona, jeśli chcesz filmować (nie chodzi mi o to by raz na kilka tygodni sfilmować kilkusekundowy filmik na YouTube, tylko wykonać np poważny dobrze nagrany dokument) to bierz Canona. Innym rozwiązaniem jest patrzenie na to ile znajomych, z którymi utrzymujesz kontakt ma C, a ile N i to takich, od których będziesz od czasu do czasu mógł pożyczyć jakieś szkiełko czy inny osprzęt. Jeszcze innym rozwiązaniem jest pomacanie obu w sklepie i wybór wedle przyjemności użytkowania, dźwięku migawki, wyglądu obiektywów (np mnie nadal rajcują białe eLki Canona )...
jesli w Canonie podoba ci sie wspolpraca z m42 to w Nikonie powinna ci sie podobac wspolpraca z manualnymi Nikkorami bez przejsciowek, z potwierdzeniem ostrosci i przymykaniem przyslony dopiero w momencie wyzwolenia migawki oraz zapisem wartosci przyslony do exifa
Już prędzej wolałbym manualne Nikkory z puszką N, niż zabawę z M42 w C, mając fundusz na pełnoklatkowy aparat. Dla mnie w przypadku takich planów i budżetu, lepsza współpraca Canonów z M42 to żaden argument.
tppkk, poza wszystkim, co napisali koleżanki/koledzy powyżej (i z czym się zgadzam), jeszcze raz podkreśliłbym fakt, że powinieneś pomacać i zobaczyć który z systemów bardziej pasuje Ci „guzikologicznie”. A dwa, 6D chyba będzie miał niedługo następcę (?) i może nie warto teraz kupować, tylko albo zaczekać i kupić taniej, albo kupić nowszego, pewnie zauważalnie drożej niż obecna cena 6D.
tppkk [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Mar, 2016
Preskaler napisał/a:
No i serwis canona jest nieco mniej syfiasty.
Tak, to kolejny, przy moim szczęściu, dobry argument, o którym miałem napisać @Sunders, pięknie zilustrowane, nic dodać, nic ująć, i pewnie tak będzie
moronica napisał/a:
tppkk, jesli w Canonie podoba ci sie wspolpraca z m42 to w Nikonie powinna ci sie podobac wspolpraca z manualnymi Nikkorami bez przejsciowek, z potwierdzeniem ostrosci i przymykaniem przyslony dopiero w momencie wyzwolenia migawki oraz zapisem wartosci przyslony do exifa
komor napisał/a:
Już prędzej wolałbym manualne Nikkory z puszką N, niż zabawę z M42 w C, mając fundusz na pełnoklatkowy aparat. Dla mnie w przypadku takich planów i budżetu, lepsza współpraca Canonów z M42 to żaden argument.
Stare manuale traktuję jako ciekawostkę, z której wykrzesam raczej ułamek zdjęć, może jestem trochę za leniwy na brak AF?
komor napisał/a:
6D chyba będzie miał niedługo następcę (?)
No właśnie też się zapatrywałem na to, ale kiedy się pojawi? Przed wakacjami? Na Photokinie? Dla mnie to trochę niewiadoma, a czy czekać znowu pół roku na coś co może rozczarować, ponadto kosztem kadrów które minę przez ten czas jest warte zachodu? Canon jest cwany i wydaje mi się, że ujmie coś z funkcjonalności obecnej 6D Ewentualnie kupić używkę i czekać na rozwój wydarzeń. Póki nie utopie jej w morzu i nie przetargam przez beton powinna działać Jednak czekam na C6mkII
Dlatego też pokazałem dwa zestawy od C i N które mnie interesują, że nie kieruję się tylko tym, co dana puszka jest w stanie zaprezentować, przy następnych premierach sytuacja może być zgoła inna w kwestii korpusów.
Wojmistrz napisał/a:
Ja na tym forum często piszę tak: jeśli to aparat tylko do fotografii, to bierz Nikona, jeśli chcesz filmować (nie chodzi mi o to by raz na kilka tygodni sfilmować kilkusekundowy filmik na YouTube, tylko wykonać np poważny dobrze nagrany dokument) to bierz Canona. Innym rozwiązaniem jest patrzenie na to ile znajomych, z którymi utrzymujesz kontakt ma C, a ile N i to takich, od których będziesz od czasu do czasu mógł pożyczyć jakieś szkiełko czy inny osprzęt.
Znajomi zakończyli zakupy na kicie Przymiarki pierwsze miałem, może N trochę lepiej się trzyma, ale z kolei uważam C35 IS USM za ciekawy obiektyw, który chętnie bym przygarnął.
Co do filmów plany może były ambitne, ale pewnie skończyłoby się na krótkich migawkach na jutuba czy vimeo. Ciężko mi powiedzieć, czy dam radę z obróbką filmów, i ten nieszczęsny efekt rolling shutter...
Dylematy, dylemaciki
Stare manuale traktuję jako ciekawostkę, z której wykrzesam raczej ułamek zdjęć, może jestem trochę za leniwy na brak AF
manualne nie rowna sie stare. u mnie sie zaczelo od uzywki 50/1.2 (ktora wraz z 7 innymi manualnymi Nikkorami nadal jest w aktualnym katalogu Nikona) i przez nastepne 4 lata manuale od N i Zeissa wyparly szkla AF z mojej kolekcji. ale masz racje, to nie dla kazdego, ja tak mam ze lubie sobie pod gorke robic, nie kazdego to kreci
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Mar, 2016
tppkk napisał/a:
może prócz jednego Pana polecającego namiętnie i do wszystkiego Pentaxa pozdrawiam serdecznie!
Również pozdrawiam ! Jako użytkownik Pentaxa od jakichś 20 lat a wcześniej Canona (też 20 lat) znam trochę system ( nie przywiązuję takiej wagi do szczegółów jak Jaad) i uważam że w APSC nie ma lepszych korpusów za podobną cenę. Owszem są pewne ograniczenia w dostępnośći zarówno sprzętu jak optyki , ale w końcu to nie bułeczki i można zadać sobie nieco trudu od czasu do czasu. Zresztą - jak zaplanować konkretny zakup u konkurencji - to może się okazać że dostępność konkretnego szkła jest akurat podobna... Ale do rzeczy - Pewnie również poleciłbym Pentaxa K-1 - tyle że w budżecie pewnie się nie zmieści , no i chyba jest w nieco innym segmencie. Cóż, na razie amatorskiego FF nie przewidział. Może kiedyś... No i nie ma go w sklepach - trzeba zamawiać i czekać...
tppkk napisał/a:
Sigma 35/1.4
W wersji Art jak najbardziej polecam , ostatnio z tej serii podpiąłem 18-35/1,8 i wreszcie poczułem się podobnie jak wtedy gdy pracowałem analogowym canonem z obiektywem FD 50/1,4. Duża przyjemność.
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2016 19:00 ]
P.S. Kupując w listopadzie K-3II , myślałem że to tylko do czasu wypuszczenia K-1 , ale chyba poużywam dłużej . Po prostu daje taką jakość obrazka że zwyczajnie nie mam motywacji... no może jedną - mam już kompletną optykę pod FF... jak na razie robię foty i się nie przejmuję... mam 200tys klapnięć na decyzję...
tppkk [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016
Kibicuję Pentaxowi, kiedyś, dawno temu, niewiele brakowało bym stał się posiadaczem K-x Niech się rozwija i sprzedaje jak najlepiej.
Wracając do zestawów, moglibyście go porównać w oparciu o przytoczone obiektywy? W którym systemie który odpowiednik jest lepszy, ciekawszy? Guzikologię zostawiam na przymiarki sklepowe.
Co do lamp raz jeszcze, moglibyście nakreślić mi podstawowe różnice między lampami z systemu C i N i co wynika z tych różnic?
Wracając do zestawów, moglibyście go porównać w oparciu o przytoczone obiektywy? W którym systemie który odpowiednik jest lepszy, ciekawszy?
Też nic Ci to chyba nie da:
C 16-35/4L IS lepszy od N16-35/4G ED VR
C 35/2 IS USM mniej więcej na remis z N 35/1.8G ED
N 50/1.8G lepszy od C 50/1.8 STM
N 85/1.8G lepszy od C 85/1.8 USM, ale od C 135/2L USM już niekoniecznie
Co do lamp raz jeszcze, moglibyście nakreślić mi podstawowe różnice między lampami z systemu C i N i co wynika z tych różnic?
W skrócie do Canona musisz kupić lampę/lampy współpracujące z systemem Canona, a do Nikona takie współpracujące z systemem Nikona.
Możliwości są podobne, z wyjątkiem tego, że aktualne lampy systemowe Canona (i parę ich klonów) mogą być wyzwalane radiowo (dzięki czemu zrobiły się droższe niż kiedyś ), Nikon zaś ma w ofercie trzy „stopnie” cenowe lamp, a Canon tylko dwa, trzeba więc albo iść na całość, albo wybrać coś z oferty producentów trzecich. Co do konkretniejszych różnic i porad zapraszam do działu Lampy błyskowe i oświetlenie.
tppkk [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Mar, 2016
Czy w LR da się skorygować dziwną dystorsję w Samyangu 14/2.8?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10