Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d5300 czy... fujifilm x-t10?
Autor Wiadomość
auror 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Mar, 2016   Nikon d5300 czy... fujifilm x-t10?

Witam wszystkich!
Sądziłem, że nie będę zawracać nikomu głowy i sam wybiorę swój pierwszy aparat do zdjęć amatorskich. Moze z czasem, wraz z wprawą przesiądę się na coś mocniejszego. Założyłem budżet - 3000zł

Po szybkim poczytaniu testów i porównań wstępnie padło na modele: canon 700d, nikon d3300, pentax k-50, nikon d5200 i nikon d5300.

Sądzę, że jak na moje umiejętności to i tak za dużo ( ;) ) ale fajnie by było móc wyciągnąć z aparatu troszkę więcej, jeśli miałbym sie stać trochę bardziej wymagającym użytkownikiem.

Po wgłębieniu się w temat na ringu pozostały dwa modele: k-50 oraz d5300.

Ostatecznie padło na nikona D5300 z troszkę lepszym obiektywem niż podstawowy czyli z AF-S DX 18-105 mm VR - cena -2900

Po pojawieniu się w sklepie i streszczeniu do czego bedzie potrzebny mi aparat, sprzedawca popatrzył z politowaniem ;) i orzekł: Lepszy bedzie dla ciebie fujifilm x-t10 z xc 16-50 za 2800 zł i będzie jeszcze 420 cashbacku... panie... To prawie za darmo masz do zestawu obiektyw xc 50 -230 jak zwrot dostaniesz i masz komplet...
I zostawił mnie tak z tym... Dlatego piszę z prośbą o pomoc.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 16 Mar, 2016   

Wolisz coś małego czy lubisz wiedzieć co trzymasz w rękach? Wybrałeś już kilka obiektywów na przyszłość, które będziesz chciał/potrzebował kupić? Porównywałeś ceny obiektywów w tych systemach? Napisz co będziesz chciał fotografować. Czy będziesz chciał także filmować?

WojciechW 
Optyczny

Dla mnie większą pokusą byłby D5300 z 18-105. Z dwóch powodów - dużej rozdzielczości matrycy, którą całkiem dobrze można wykorzystać z w.w. obiektywem i tego, że zestaw praktycznie eliminuje potrzebę korzystania z dodatkowych obiektywów w typowych sytuacjach fotografii turystyczno-rodzinnej. To jest duża wygoda. A możliwości dalszego rozwoju są szerokie - rozsądne stałki, obiektywy makro, czy coś z 17-50/2.8 itp. za całkiem umiarkowane ceny.

Ale w Fujiku też są pokusy, jak choćby przesunięty w krótszą stronę zakres obiektywu podstawowego 16-50.

Dla uniknięcia mącących w głowie uwag sprzedawcy, można sprzęt zamówić przez internet. Może zresztą wypaść taniej, a pewno też dowiozą.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Andrzej.M.
[Usunięty]

WojciechW napisał/a:
można sprzęt zamówić przez internet. Może zresztą wypaść taniej, a pewno też dowiozą.

I można po wypróbowaniu zwrócić - jak coś nie pasuje... :cool:
Osobiście jestem zwolennikiem w miarę jasnych obiektywów dobrej jakości - a te raczej nie mają długiego końca w okolicach 100mm. Dlatego wolałbym trochę dołożyć do K-50 i sigmy 17-50/2,8 . A długi obiektyw kupić też jasny. jak 100macro/2,8WR czy Tamron 2,8 /90 macro. Niekoniecznie nówki. Na spacery zabieram DA 70/2,4Ltd - w kieszeni spodni. Używka za 15000...

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Andrzej.M. napisał/a:
15000

sporo... :roll:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:

Andrzej.M. napisał/a:
15000

sporo...
:lol: :lol: :lol:
Faktycznie, jedno zero za dużo... :lol: eeech - roztargnienie...

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
WojciechW napisał/a:
można sprzęt zamówić przez internet. Może zresztą wypaść taniej, a pewno też dowiozą.

...

W regulaminach sklepów internetowych (przynajmniej tych z których korzystałem) przewidziana jest możliwość zwrotu bez podania przyczyny w ciągu 14 dni, przy czym towar może być rozpakowany (o ile nie jest to środek spożywczy, którego rozpakowanie może spowodować utratę wartości).

Nie korzystałem nigdy z takiej możliwości, bo tak naprawdę nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, żeby zakupiony sprzęt miał jakieś wady lub uszkodzenia, choć w internecie kupiłem trzy nowe aparaty i z siedem szkiełek. Jeżeli to jest możliwe wybieram opcję odbioru w punkcie sprzedaży, lecz możliwość wypróbowania sprzętu jest tam zwykle bardzo ograniczona.

Oczywiście mówię o sprzęcie nowym w okazjach promocyjnych, a nie o używkach.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

auror 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Mar, 2016   

Dzięki za odpowiedzi!

Wojmistrz napisał/a:
Wolisz coś małego czy lubisz wiedzieć co trzymasz w rękach? Wybrałeś już kilka obiektywów na przyszłość, które będziesz chciał/potrzebował kupić? Porównywałeś ceny obiektywów w tych systemach? Napisz co będziesz chciał fotografować. Czy będziesz chciał także filmować?

Osobiście jakoś ciągnie mnie do większego nikona. Być może dlatego, że jeśli miałem do czynienia z aparatami to były to nikony (d80 i d750 - wiem jest rozrzut...) albo canon (750d)
Co do obiektywów to na początek przede wszystkim porterówka o dużym świetle (dziecko w drodze ;) ) i coś na wakacje czy na spacerek ale sądzę , że na początek AF-S DX 18-105 mi wystarczy. Filmowanie też wchodzi w grę ale bardzo bardzo sporadycznie.

WojciechW napisał/a:
Dla mnie większą pokusą byłby D5300 z 18-105. Z dwóch powodów - dużej rozdzielczości matrycy, którą całkiem dobrze można wykorzystać z w.w. obiektywem i tego, że zestaw praktycznie eliminuje potrzebę korzystania z dodatkowych obiektywów w typowych sytuacjach fotografii turystyczno-rodzinnej. To jest duża wygoda. A możliwości dalszego rozwoju są szerokie - rozsądne stałki, obiektywy makro, czy coś z 17-50/2.8 itp. za całkiem umiarkowane ceny.

Ale w Fujiku też są pokusy, jak choćby przesunięty w krótszą stronę zakres obiektywu podstawowego 16-50.

Dla uniknięcia mącących w głowie uwag sprzedawcy, można sprzęt zamówić przez internet. Może zresztą wypaść taniej, a pewno też dowiozą.

Intuicyjnie od strony obiektywów też ciągnie mnie do Nikona. W moim odczuciu są to obiektywy bardziej rozpowszechnione i łatwiej dostać jakąś używkę

Andrzej.M. napisał/a:
Osobiście jestem zwolennikiem w miarę jasnych obiektywów dobrej jakości - a te raczej nie mają długiego końca w okolicach 100mm. Dlatego wolałbym trochę dołożyć do K-50 i sigmy 17-50/2,8 . A długi obiektyw kupić też jasny. jak 100macro/2,8WR czy Tamron 2,8 /90 macro. Niekoniecznie nówki. Na spacery zabieram DA 70/2,4Ltd - w kieszeni spodni. Używka za 15000...

No tak jeszcze niech znowu zacznę się zastanawiać czy Pentax nie byłby lepszym wyborem ... ;P Choć nie wiem, może jest... Odnośnie zakupów online nawet po zamówieniu przez internet i chwilowej "zabawie" sprawdzę tylko, który lepiej leży mi w dłoni i ma wygodniejszy dostęp do podstawowych funkcji. Sądzę, że bardziej wysublimowane różnice (jeśli między aparatami z tej półki w ogóle są...) zauważyłbym dopiero po wprawieniu się w robienie zdjęć. Jakie obiektywy będą mi potrzebne dowiem się też dopiero w trakcie użytkowania, kiedy to nagle zorientuje się, że: "Kurcze, brakuje mi paru milimetrów na szerokim końcu"

Podsumowując: Sądzę, że większe możliwości rozwojowe ma Nikon. Też nie ukrywam, że ciągnie mnie bardziej w jego kierunku. Jeśli miałbym się wprawić w fotografowanie to prędzej czy później nastąpi przesiadka na coś lepszego. Ale.. to moje zdanie... tylko nie wiem na ile prawdziwe...

[ Dodano: Pią 18 Mar, 2016 08:18 ]
Dodatkowo porównanie z testów Optyczne.

Punktacja-------------Maks.-------- Fujifilm X-T10-----Nikon D5300
Obudowa-------------7--------------4,20------------------2,05
Gniazda---------------4-------------- 1,09------------------1,09
Przyciski---------------4-------------- 2,60------------------1,60
Menu------------- -----3-------------- 2,34------------------2,40
Wyświetlacze--------5-------------- 2,31------------------2,50
Live View--------------3--------------2,20------------------1,91
Wizjer------------------5--------------4,09------------------1,54
Szybkość działania---5--------------2,05------------------1,66
Autofokus--------------9--------------6,69------------------3,81
Pomiar światła--------8--------------4,90------------------5,10
Funkcje specjalne----5--------------2,22------------------2,08
Lampa błyskowa------4--------------2,30------------------2,33
Rozdzielczość (MTF) --8-------------6,21------------------7,81
Balans bieli-------------3-------------0,75------------------0,62
Jakość zdjęć JPEG-----7-------------4,90------------------4,20
Jakość zdjęć RAW-----10------------5,89------------------6,42
Zakres tonalny--------10------------8,10------------------7,83
RAZEM------------------100----------62,84----------------54,95

Najbardziej mnie zastanawiają Obudowa ( 2pkt dla nikona? ) Wizjer i Autofocus. A zwłaszcza autofocus. Dlaczego Nikon ma tak niską punktację i czy rzeczywiście różnica między x-t10 a D5300 pod tym względem jest tak znacząca? Reszta parametrów jest porównywalna. Stąd moja rozterka. No i czy 1,5 roku różnicy w testach przekłada się na punkty?

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 18 Mar, 2016   

Obudowa w d5300 jest plastykowa, a wizjer lusterkowy, co tłumaczy wyraźnie niższe punkty niż dla x-t10. Ale to nie zmienia faktu, że osobiście wolałbym Nikona d5300 z 18-105 lub 18-140, do którego dokupywałbym dalsze szkiełka - m.in, ze względu na rozdzielczość i wygodny (przynajmniej dla mnie) obiektyw podstawowy.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

PS A póki co użytkuje Pentaxy K20d i K-S1.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 19 Mar, 2016   

auror napisał/a:
No tak jeszcze niech znowu zacznę się zastanawiać czy Pentax nie byłby lepszym wyborem ... ;P
To akurat pomiędzy nikonem a fuji - jak o rozmiary chodzi.
auror napisał/a:
na ringu pozostały dwa modele: k-50 oraz d5300.

A i guzikologia jest lepsza niż w nikonie. I pełny pryzmat ze 100% widzenia kadru w wizjerze... choć może K-5II byłby jednak lepszy ... U konkurencji dali taką oto recenzję nowszego modelu ale eronomia jest we wszystkich dość podobna więc może warto przeczytać... http://fotopolis.pl/n/216...aparatu/?page=3

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Nie 20 Mar, 2016   

To może wyjaśnię, że nie przesiadłem się z K20d na Nikona D5300, tylko dlatego, że nawet stosunkowo skromne dokupione przeze mnie szkiełka i lampa błyskowa kosztowały mnie grubo ponad dwa razy tyle, co samo body. W przypadku przejścia na system Nikona to i owo należałoby dokupić, a z odsprzedaży używanego kilkuletniego sprzętu dużo bym nie odzyskał (może nie stanowiłoby pewno dużego problemu dla zawodowca szybko obracająego sprzętem). Więc na razie tylko K-S1, który i tak zwykle zapewnia rozdzielczość przeszło 20% lepszą niż K-50.

Moje preferencje wiążą się oczywiście z pewnym skrzywieniem zawodowym, bo dla mnie fotografia to głównie narzędzie zapisu informacji dla ich późniejszego analizowaia, co w naturalny sposób przekłada się na moje fotografowanie turystyczno-wjazdowe i rodzinne. Te ostatnie są chyba też najczętszym rodzajem fotografii uprawianym przez amatora

A jakieś zachwyty artystyczne to tylko prze okazji i z ważnym zastrzeżeniem by być wiernym sobie (bo to chyba ważne w moim wieku).

U Pentaxa nie znalazłem alternatywy do bardzo użytecznych w fotografii turystyczno-wyjazdowej 18-105 i 18-140 Nikona. Niestety 18-135 Pentaxa jest drogi i specjanie nie powala ostrością.

Serdecznie pzdrawiam,

WojciechW

Andrzej.M.
[Usunięty]

WojciechW napisał/a:
U Pentaxa nie znalazłem alternatywy do bardzo użytecznych w fotografii turystyczno-wyjazdowej 18-105 i 18-140 Nikona.

Jest coś nowego - moim zdaniem lepszego - 16-85 - ale to rozwiązanie dla wybranych. Inne - to droga obrana przeze mnie - zoom na krótkim końcu plus małe stałki Ltd albo same stałki ... Jak są szkła dobre optycznie i w miarę jasne które można upychać do kieszeni dżinsów czy koszuli albo nosić w pasie - to po co mi spacerzoom? :wink:

WojciechW 
Optyczny

Dlaczego dla wybranych - cena ok. 2400 to nie tak dużo jak na obiektyw Pentaxa?

Ale wydaje mi się Andrzeju, że trochę patrzysz na dobór obiektywów pod kątem swoich zainteresowań, gdzie być może fotografia wyjazdowo - turystyczna gra trochę mniejszą rolę.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Andrzej.M.
[Usunięty]

WojciechW napisał/a:
fotografia wyjazdowo - turystyczna gra trochę mniejszą rolę.
Żadnej wręcz, choć idąc w góry ciężar bagażu ma kolosalne znaczenie , szczególnie gdy dochodzi statyw... Kilka godzin pieszej wędrówki nawet z najlepszym plecakiem, skłania do zabierania możliwie mało ważącego bagażu. Więc jakiś UWA plus standard plus 70 ltd - to max, oczywiście bez gripa za to z drugą baterią i kartą.

[ Dodano: Nie 20 Mar, 2016 17:52 ]
WojciechW napisał/a:
laczego dla wybranych - cena ok. 2400 to nie tak dużo jak na obiektyw Pentaxa?

Właśnie - jak na obiektyw Pentaxa , ale w stosunku do taniochy Nikona to dwa razy więcej. Inna sprawa że szkło dużo fajniejsze - z racji tych 2 mm na krótkim końcu... mała rzecz a cieszy... :lol:

siosio 
Maniak

Wysłany: Wto 22 Mar, 2016   

A ja bym brał Fuji. Bardziej mi odpowiada menu, poza tym jpgi wywala świetne i nie trzeba ciągle obrabiać rawy. A do tego jest mniejszy i lepiej wykonany. Odpada też problem z back i front focus.

Odpowiedz do tematu