Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Mar, 2016 Nikon D80 a Canon EOS 1200 D - wybor
Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum. Kiedys uzywalem lustrzanek analogowych ale dawno nie mialem do czynienia z aparatami. Mam teraz do wyboru dwa uzywane aparaty DSLR w podobnej cenie
Nikon D80 - 250 Euro - z akcesoriami i obiektyw 50 mm
Canon EOS 1200D - 285 Euro - z akcesoriami i obiektyw 50 mm
Co mi radzicie i na co mam zwracac uwage przy sprawdzeniu?
Jak w tych aparatach sprawdz sie licznik wykonanych zdjec.
Dodaje ze aparat chce uzywac do polprofesjonalnych zdjec do wykonywania stron www.
Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc
Roman
A na to pytanie ciężko odpowiedzieć bez podania oczekiwań.
Równie dobrze można zapytać, czy lepiej kupić kilkunastoletniego Mercedesa klasy C, czy kilkuletnią Toyotę Yaris. Pierwszy będzie większy i cięższy, ale za to wygodniejszy. Będzie tez miał mniej nowoczesnej technologii na pokładzie.
Podobnie tutaj: D80 to stary aparat z wyraźnie wyższej półki. Od 1200D ma większy, cięższy i solidniejszy korpus, lepszą ergonomię i wizjer, ale za to dużo starszą matrycę o mniejszej rozdzielczości i gorszym zachowaniu na wysokich czułościach. Dodatkowo nie ma nowszych funkcji, takich jak filmowanie czy nawet live view. Trudniej też będzie go kupić w dobrym stanie.
Z całą pewnością wolałbym 1200D zamiast 80D, no chyba że do studyjnych zdjęć na bazowej czułości. Co prawda D80 ergonomię ma nieco lepszą, ale to o wiele starszy aparat.
I jeszcze jeden szczegół: co to za obiektywy 50 mm? I jakie akcesoria?
Bo cena nie wygląda przesadnie atrakcyjnie, szczególnie w przypadku Nikona. No chyba, że obiektyw to coś lepszego (np. 50/1.4) lub body jest naprawdę w świetnym stanie.
Ja też bym wybrał 1200D. Na tę chwilę nie znam żadnego posiadacza D80, który nie ma sita z pikseli, choć pewnie znajdzie się ktoś, kto ma taką puszkę z kilkutysięcznym przebiegiem. Gdyby nie to, to jeszcze bym się zastanawiał. A propos, jakie sugerowane przez sprzedawców przebiegi migawki w tych aparatach?
Bardzo dziekuje za odpowiedzi i duzo mi daly do myslenia.
Poniewaz chce to wykorzystywac do zdjec maksymalnie 1024 x 768 (600*800 standard)
to pewnie mi wystarczy Nikon D80 tym bardziej ze Canon poszedl szybciutko.
Pomyslalem sobie, bo jestem cichym fanem Nikona zeby kupic go (moze wynegocjuje znizke o 50 Euro), nauczyc sie (przypomniec sobie zasady fotografowania) uzbierac wieksza kwote i kupic nowszego nowego Nikona.
Co o tym sadzicie.
Tak jak mowilem nie potrzeba mi super aparatu na teraz, chce go wykorzystac tylko do stron www.
to pewnie mi wystarczy Nikon D80 tym bardziej ze Canon poszedl szybciutko.
Poszedł szybciutko, bo to lepsza oferta była.
parmen39 napisał/a:
ak jak mowilem nie potrzeba mi super aparatu na teraz, chce go wykorzystac tylko do stron www.
Ale „tylko do stron WWW” nic nie oznacza. Jeśli zechcesz zrobić zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych to i tak będzie kiszka, nawet w rozmiarze 1024px. Pozostaje też kwestia, o której wspomniał Wojmistrz, czyli stanu technicznego tego D80.
parmen39, może jednak napisz co rozumiesz przez zdjęcia na stronę www. Czy to ma być grafika użyta przy projektowaniu strony, czy fotografia produktowa? Dlaczego zakładasz, że użyjesz wyłącznie małych rozdzielczości? Zważ, że przy tej drugiej, na stronach często masz jakąś opcję powiększenia i oglądnięcia detali. Osobiście zdjęcia na strony daję w formacie 3240x2160 czyli dostosowane do oglądania w 4k i całkowicie wystarczające do podglądu detali, a już klienci zaczynają prosić o wyższe rozdzielczości. Oczywiście nie znam twojej specyfiki pracy, ale warto o tym pomyśleć. Z dużego formatu mniejszy zawsze da się zrobić, odwrotnie...
Dlaczego jeśli lubisz Nikona, nie kupisz nowszej "low-endowej" produkcji, np D3200?
Wlasnie znalazlem D3300 za 380 Euro w promocji Obiektyw 18- 55 f 3.5 - 5.6
Warto?
Jak zachowuje sie ten aparat w ciemnych pomieszczenia (np. hala garazu)?
parmen39, wszystkie obiektywy kitowe typu 18-55 o świetle f/3.5–5.6 zachowują się podobnie – niespecjalnie nadają się do ciemnych pomieszczeń. Oczywiście aparat z dobrą matrycą, dobrze zachowującą się w wysokich czułościach, pomoże, ale nie licz na cuda. Do dobrej fotografii potrzebne jest dobre światło – dobre pod względem jakości, a najlepiej też ilości.
Dziekuje bardzo za pomoc. Naprawde.
Zdecydowalem sie na szybka oferte Nikona D3300 i zaraz go bede testowac.
Mieliscie racje co do wyboru.
Poniewaz aparat jest nowy z 2 letnia gwarancja, parametry swietne jak na poczatek jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9