Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czym zastąpić d5100
Autor Wiadomość
thomus 
Początkujący

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   Czym zastąpić d5100

Witam, 3 lata temu dzięki Waszej pomocy zakupiłem d5100 + 35 1.8. Po około roku dokupiłem lampę sb-700 i ogólnie z zestawu jestem bardzo zadowolony ale oczywiście czas płynie i człowiek zaczyna kombinować... Stąd moje zapytanie co będzie lepszym rozwiązaniem:
1. Zmienić body na np. d7100 - Czy jakość zdjęć będzie dużo lepsza od d5100?? Np. celniejszy AF, itd. Chodzi o to czy zobaczę lepszą jakość a nie będzie to po prostu zmiana dla zmiany.
2. Dokupić obiektyw np. nikkor 16-85 - Czasem brakuje mi szerokości na moim 35 ale tragedii nie ma.
Jeśli chodzi o kwotę jaką mogę przeznaczyć na rozbudowę/zmianę to na body około 3000zł, obiektyw około 2000zł.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

thomus napisał/a:
Zmienić body na np. d7100

Inna (lepsza) ergonomia od serii d5XXX.
thomus napisał/a:
2. Dokupić obiektyw np. nikkor 16-85 - Czasem brakuje mi szerokości na moim 35 ale tragedii nie ma.

Nie wiem, czy wydawałbym na Twoim miejscu kasę na ciemne szkło, jeśli do tej pory w użyciu była jasna stałka ze światłem 1.8.
Jeśli chcesz szeroko, pomyśl o Samyangu 14 2.8, albo jakiś wynalazku Sigmy typu 18-35 1.8, czy 17/18-50 2.8, bądź Tamron 17-50 2.8

Wojmistrz 
Obserwator

thomus, dużego skoku jakości miedzy D5100, a D7100 nie doświadczysz, a jedynie lepszej/bardzie zaawansowanej ergonomii i wykonania. Największą bolączką dzisiejszej fotografii jest optyka, więc zakup innego obiektywu może ci bardziej pomóc. W drugiej strony, zmiana korpusu spowoduje możliwość wykorzystania wszystkich obiektywów Nikona i posiadanie AF także w modelach wymagających "śrubokręta", te z kolei są tańsze od tych z wbudowanym silnikiem.

thomus 
Początkujący

Pozwolicie, że będę prowadził wątek dwutorowo bo jeszcze nie jestem zdecydowany w którą stronę pójść...
1.
Muzyk
jeśli chodzi o Samyangu 14 2.8 to odpada bo nie ma AF a z aparatu korzysta również moja żona i robimy dużo zdjęć małym dzieciom. Jeśli chodzi o Sigmę 17-50 2.8 bądź Tamrona 17-50 2.8 to również je rozważałem. Jak uważacie który jest "lepszy" obecnie na alledrogo można je mieć za tę samą cenę.
2.
Wojmistrz
jakoś nie doczytałem, że d7100 obsługuje AF obiektywów bez silników, dzięki. Co mnie jeszcze zainteresowało to d7100 chyba posiada opcję sterownika lampy błyskowej, to oznacza, że moją sb-700 nie muszę ustawiać na stopce tylko np. z tyłu fotografowanego obiektu i zostanie wyzwolona?? Czy dobrze to rozumiem?? Próbowałem coś takiego ustawić w moim obecnym d5100 ale nie udało się.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Obaj koledzy mają rację - zmiana korpusu - wtedy gdy jest po temu konkretna potrzeba. Jak potrzeba uszczelnień lepszej ergonomii czy AF... Postęp w obrazku zobaczysz raczej przy zmianie szkieł.

komor 
Moderator

thomus napisał/a:
Co mnie jeszcze zainteresowało to d7100 chyba posiada opcję sterownika lampy błyskowej, to oznacza, że moją sb-700 nie muszę ustawiać na stopce tylko np. z tyłu fotografowanego obiektu i zostanie wyzwolona??

Tak, pod warunkiem że to „z tyłu” nie wypadnie za aparatem, bo sterowanie odbywa się błyskiem kontrolnym, więc aparat i lampa generalnie muszą się w miarę dobrze „widzieć”.

thomus 
Początkujący

Andrzej.M. napisał/a:
Postęp w obrazku zobaczysz raczej przy zmianie szkieł.

Czy po zmianie na Sigmę 17-50 lub Tamrona 17-50 zobaczę postęp w obrazku?? Czy raczej będzie to porównywalna jakość z moim 35mm i uzyskam tylko zoom??

komor 
Moderator

thomus, postęp w jakim sensie? Dysponowanie większą ilością ogniskowych jest niewątpliwie postępem. Czy Twoje fotografie nagle staną się lepsze? Na pewno nie. Użycie przez Ciebie słowa „zoom” może oznaczać, że nie do końca zdajesz sobie sprawę czym się różnią fotografie zrobione np. ogniskową 17 mm od 50 mm. Te różnice można odpowiednio, kreatywnie wykorzystać. Nie wspominając o tym prostym i przyziemnym fakcie, że u tzw. cioci na imieninach można na fotce zmieścić więcej wujków obok siebie. :)

thomus 
Początkujący

[quote="komor"] Chodziło mi o to czy po zakupie sigmy lub tamrona poprawi się np. plastyka obrazka, ostrość, itd. Czy będzie to zauważalne bo to, że na zdjęciu zmieści się więcej wujków i perspektywa obiektu to jest jak najbardziej pozytyw :mrgreen: Drugie pytanie Sigma czy Tamron.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 29 Mar, 2016   

thomus napisał/a:
Chodziło mi o to czy po zakupie sigmy lub tamrona poprawi się np. plastyka obrazka

Raczej wręcz przeciwnie. Nikkor 35/1.8 to jednak stałka, a Sigma czy Tamron 17-50 to budżetowy zoom, dodatkowo o ogniskowych niesprzyjających tworzeniu ładnej plastyki. Ostrość – nie mam zdania, trzeba rzucić okiem na testy. Ale to moim zdaniem najmniej istotny problem przy tych obiektywach.

muzyk 

thomus napisał/a:
jeśli chodzi o Samyangu 14 2.8 to odpada bo nie ma AF a z aparatu korzysta również moja żona i robimy dużo zdjęć małym dzieciom.

No cóż... przy szerokim kącie z odpowiednie odległości nie potrzeba tak naprawdę AF.

Andrzej.M.
[Usunięty]

thomus napisał/a:
Czy raczej będzie to porównywalna jakość z moim 35mm i uzyskam tylko zoom??

Jakość Sigmy może być już dość zbliżona do tej stałki - co już jest sukcesem, jeśli zaś zmienisz na 18-35/1,8 to nawet lepsza na pełnym otworze a to już sporo ,zważywszy że bedziesz mieć również szeroki kąt. Ale przecież możesz dokupić jasne szkło do portretu 50 czy 85 mm - tam różnice bardziej zobaczysz.

Odpowiedz do tematu