Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 20 Lip, 2008 Co wybrać 70-200 f4 IS czy 70-200 f2.8 bez stabilizacji?
Dylemat jak w temacie, obiektyw ma współpracować z 30D, zdarza mi się robić zdjęcia w miejscach gdzie 2.8 było by z pewnością lepszym wyborem (koncerty, hale sportowe), ale też często jakieś wypady za miasto zdjęcia przyrody gdzie wydaje mi się że IS był by użyteczny a na 2.8 z Is niestety budżet mi nie pozwala, więc co polecacie i w którym miejscu lepiej pójść na kompromis pozbawić się IS czy F 2.8?
Eddie87, F/2.8 zastąpi Ci IS, chyba, że chcesz koniecznie korzystac z dłuższych czasów naświetlania. Lepsze światło pozwoli przecież na skrócenie czasu otwarcia migawki, a i na zamrożenie ruchu np. ptaków (a tego IS nie zrobi).
Ostatnio zmieniony przez Monastor Nie 20 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie na tym polega cały problem że nie ma tu wyraźnego wskazania, w przeciwnym wypadku nie miałbym problemu z wyborem, dla przykładu niedługo planuje wypad rowerowy Litwa-Łotwa-Estonia a jak starczy czasu to też Finlandia, więc plener typowy, ale też wieczorne/nocne zdjęcia architektury, krajobrazów. Także jest tu kwestja bez czego będzie mi "łatwiej" się obejść na takim wypadzie ale i później w "codziennym" użytkowaniu?
Jeżeli te koncerty czy hala sportowa stanowi choćby 30% kadrów to zwyczajnie musisz mieć światło 2,8. 70-200/4 IS L jest bardzo ostry, ale już plastykę i bokeh ładniejsze ma wersja 2.8
A co do zdjęć wieczornych/nocnych statycznych obiektów lepiej f2.8 czy f4 IS i dłuższe czasy naświetlania? Stabilizacja w połączeniu z f4 chyba nie jest w stanie zrekompensować światła f2.8?
Stabilizacja w połączeniu z f4 chyba nie jest w stanie zrekompensować światła f2.8?
Dokładnie
Cytat:
A co do zdjęć wieczornych/nocnych statycznych obiektów lepiej f2.8 czy f4 IS i dłuższe czasy naświetlania?
Do tego to po prostu statyw. Zresztą F/4 IS nie ma tu wcale przewagi.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 20 Lip, 2008
jeśli chodzi o nocne zdjęcia krajobrazów, architektury to 70-200 słabo się nada. jeśli juz to statyw i w tym momencie obojętne, czasami is jest bardziej przydatny
pytanie o zdjęcia koncertów. to jest kluczowa kwestia w twoim przypadku
pamiętaj o tym iż w wiekszości wypadków bez akredytacji (a czasami nawet z nią) będziesz miał problem z wejściem i robieniem zdjęć na imprezach/koncertach
W rzadkich sytuacjach, kiedy chcesz miec koniecznie czas pozwalający na rozmycie jakiegoś ruchu przy zachowaniu ostrości reszty zdjęcia. Innymi słowy, chcesz zrobic na przykład zdjęcie wodospadu z rozmytą wodą na 1/60 sekundy z ręki. Akurat takie fotki robi się zazwyczaj na szerszym kącie, ale są analogiczne sytuacje. Niemniej rzadkie.
krisv740 propo akredytacji to zdaje sobie z tego sprawe Czy rzeczywiście tak rzadko IS jest przydatny a swoją sławe zawdzięcza tylko marketingowym zabiegom? Propo gabarytów to miałem oba obiektywy w reku, i rzeczywiście w przypadku f 2.8 waga robi wrażenie.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008
Eddie87, is to nie jest marketing przy żadnym obiektywie, jest przydatny szczególnie w dłuższym obiektywie, ale nigdy nie zazstąpi światła. w twoim przypadku nie wiem, ale do architektury i krajobtazu brałbym coś szerokiego do średniego jak najjaśniejsze, a z długim tele to bym się zastanawiał. jeśli na koncercie/wystepie robisz z bliska to 70-200 na crop bedzie za długi i w tym momencie uzywasz tego samego obiektywu co do "widoczków". jeśli zajmujesz sie profesjonalnie koncertami/teatrem to z kolei lepiej pomyslec o 85/1.8/1.4, ew. 100/2 daję lepsze światło i plastykę.wszystko zależy z jakiej odległości możesz robić zdjęcia
Profesjonalnie to raczej duże słowo, dlatego zastanawiam się nad czymś nieco bardziej wszechstronnym także zakres 70-200 raczej mi odpowiada, a problem rozbija się czy przy tego rodzaju optyce lepiej zainwestować w światło czy stabilizacje, z tego co widziałem w teście to już na 1/60 jest widoczne minimalne poruszenie bez IS, tylko mam wrażenie że takiego zestawienia migawki nie używa się aż tak często
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9