Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do zdjeć produktowych ubrań + ruchliwych modeli
Autor Wiadomość
elusial 
Początkujący

Wysłany: Sro 30 Mar, 2016   Aparat do zdjeć produktowych ubrań + ruchliwych modeli

Zakładam nowy wątek ponieważ nie znalazlam takiego który odpowiedziałby na moje pytania. Jezeli kiepsko szukałam to będę wdzięczna za link. Chciałabym zakupic aparat który ma poslużyć do fotografowania ubrań mojej produkcji. Zdjecia będą wykonywane na płasko oraz na modelach. W tym momencie mam pozyczony aparat canon s1 is. Z pasckshotami myślę że z tym aparatem nie będzie problemu natomiast mam problem z ostrymi zdjęciami na modelach. Są to ruchliwe dzieci a wiekowy aparat ma mała matrycę i zwiększenie iso generuje duży szum, ostrość też nie jest porażająca. Dzieci uciekają w ciemne kąty itd. Jako że ten sprzęt jest pożyczony muszę niebawem kupić własny aparat. Lustrzanki raczej odpadają ze względu na gabaryty i mój poziom zaawansowania. preferowałabym kompakt z ustawieniami manualnymi które będą łatwo dostępne. Nie zależy mi na tym zeby był malutki ani na filmach ani na dużym zoomie. Lubię za to wizjer (nie musi być) i dobrze żeby można było połączyć się z laptopem w celu oceny zdjęcia na bierząco. Ewentualnie dobry wyświetlacz. Stabilizacja, jasny obiektyw. Cena najlepiej jak najtaniej ale tak do ok 1000.
Proszę poradzcie co kupić żeby dzieciaki ładnie wychodzily, kolory były takie jak trzeba ... ;)
Myślałam przez chwilę o jakimś bezlusterkowcu ale w tej cenie to chyba nic nie znajdę?

Reklama

rafalik 
Bywalec

Wysłany: Sro 30 Mar, 2016   

Do tego typu zastosowań polecam lustrzankę do 1000 zł kupisz coś używanego w dobrym stanie + ewentualnie lampa zewnętrza (kwestia gdzie robisz zdjęcia i w jakich warunkach oświetleniowych).

komor 
Moderator

elusial, oświetlenie jakiekolwiek do tych modeli masz? Bo jeśli te dzieci rzeczywiście ruchliwe, to problemem będzie nie tylko powolny autofocus kompaktu, ale także czas naświetlania.

elusial napisał/a:
Lustrzanki raczej odpadają ze względu na gabaryty i mój poziom zaawansowania. preferowałabym kompakt z ustawieniami manualnymi które będą łatwo dostępne.

Łatwo dostępne ustawienia manualne to są właśnie najtaniej dostępne w lustrzankach, kompakty z wygodnym sterowaniem manualnym to raczej powyżej budżetu. Poziom zaawansowania nie ma znaczenia, lustrzanka nie gryzie, a daje szansę na lepszy obraz nawet pomimo braku zaawansowania.

elusial 
Początkujący

Zdjęcia będę robić w pomieszczeniu tzn. u siebie w domu. Na razie kombinuje z prowizorką z halogenów, które zostały mi po budowie i prześcieradeł ;) Jeśli efekty będą mizerne to lampy kupię. Chyba softboxy. Tutaj mój mąż lamentuje, że nie będzie gdzie chować tego wszystkiego.
Małych modeli planowałam fotografować w pomieszczeniu + na dworze.
Jeżeli chodzi o używane sprzęty to mam obiekcje bo jestem pod tym względem trochę pechowa. Często kupuję coś i jest albo od razu zepsute albo zaraz się psuje.
O kompakcie myślałam też ze względu na mniejszy rozmiar żeby można byłoby go zabrać na rodzinne wypady.
Ale jeśli nie znajdzie się nic ciekawego to jaką lustrzankę polecacie? i jaki obiektyw?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 31 Mar, 2016   

Jak koledzy już pisali "lustrzanka nie gryzie". Dołożyć do tego jakąś lampę błyskową, przymknąć troszkę przysłonę i będzie git.

komor 
Moderator

elusial napisał/a:
Ale jeśli nie znajdzie się nic ciekawego to jaką lustrzankę polecacie? i jaki obiektyw?

Ostatnio było parę podobnych tematów w lustrzankowym dziale „Pomagamy w wyborze…” i także coś w dziale „Oświetlenie i lampy błyskowe”, bo tak naprawdę podstawą będzie dobre światło. W budżecie 1000 zł specjalnie wiele się nie zwojuje.

Wojmistrz 
Obserwator

Ale nawet starsza lustrzanka w kicie z 18-55 + jakieś światełko pokroju YN565ex da się złożyć w okolicy 1000zł a tym da się powojować.

komor 
Moderator

Wojmistrz, jak da się, to na pewno da się tym zrobić już zdjęcia, z tym się zgodzę. Co do cen, to ja nie śledzę na bieżąco, ale mam nadzieję, że nie liczysz cen z warunków brytyjskich. :)

Wojmistrz 
Obserwator

Oj w UK to można by nawet poszaleć.

elusial 
Początkujący

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2016   

Jeżeli chodzi o aparaty to jestem ciemną masą więc poprawcie mnie jeśli się mylę. Tym obiektywem kitowym 18-55 nie uzyskam fajnego zdjęcia portretowego z małą głębią ostrości bo jest ciemny. Czy się mylę?
Czy ta lampa jest niezbędna? Ma dużo guzików... chyba jednak mnie to wszystko pogryzie;)
Rozumiem, że wy cały czas mówicie o używkach? Ja jednak boje się używanych sprzętów, które są tak delikatne. Zwłaszcza, że jeśli będzie coś nie tak to laik taki jak ja pewnie się nie zorientuje czy to kwestia złego fotografa czy uszkodzonego sprzętu.
Czy jeśli podniosła bym możliwości finansowe do 1500 to dało by się kupić coś sensownego ale nowego? No lampa mogłaby być używana.
Proszę rzućcie jakimś modelem żebym miała punkt zaczepienia.

komor 
Moderator

elusial napisał/a:
Tym obiektywem kitowym 18-55 nie uzyskam fajnego zdjęcia portretowego z małą głębią ostrości bo jest ciemny. Czy się mylę?

Nie, nie mylisz się – nie uzyskasz nim fajnego zdjęcia portretowego. Fajny obiektyw portretowy kosztuje więcej niż cały Twój budżet, a najtańszy dający dobre efekty to np. Canon 50/1.8 STM, który kosztuje 400 zł, więc w tym budżecie możesz zapomnieć, jeśli aparat ma głównie służyć czego innego (packshoty, zdjęcia dzieci w studio). Dlatego – jako bardziej uniwersalny – sugerujemy kitowy 18-55, bo to najtańsza możliwość, a jakość i tak będzie lepsza niż z kompaktu.

Wojmistrz 
Obserwator

komor, no bez przesady, APS-C przy 55mm f/5.6 ma jeszcze jakąś sensowną głębię, zwłaszcza w porównaniu z kompaktami. Nawet jeśli w budżecie znajdziemy coś z matrycą 1/1.7" i fajnym światełkiem jak np Lumix LX7, a to jeden z najjaśniejszych kompaktów, gdzie dla eq=24mm ma f/1.4, to już dla najdłuższej ogniskowej eq=90mm masz f/2.3. Dla Canona APS-C 55mm to odpowiednik ogniskowej 88mm czyli bardzo porównywalne. Teraz jeśli weźmiemy wycinek matrycy jakim jest 1/1.7 w stosunku do APS-C Canona, to mamy mnożnik około 3.18, więc wizualnie taki LX7 da głębię jak APS-C Canona przy f/7.3. Skoryguj jeśli się mylę :)
elusial, nie ma się czego bać jeśli chodzi o guzikologię lustrzanek i lamp błyskowych. Na przykładzie Canona, czyli systemu, w którym głównie pracuję, napiszę ci tak, posiadając nawet bardzo tanią lampę pokroju MeiKe MK600, Yongnuo YN565EX lub innych EX, wystarczy je przełączyć (o ile domyślnie po podłączeniu do aparatu same się nie ustawią) na tryb eTTL. Jest to pełna automatyka. Lampa przed wykonaniem zdjęcia robi małe błyśnięcie, które informuje aparat jak dobrze naświetli się zdjęcie i wtedy dobiera prawdziwą moc błysku, dzieje się to w ułamku sekundy. Lustrzanka też ma tryb AUTO, który dostosuje za ciebie parametry długości naświetlania, przysłony i czułości matrycy. Zyskujesz tylko wysoką jakość zdjęć. I jeszcze co do delikatności sprzętu, faktycznie sam się boję zwłaszcza zaawansowanych kompaktów, gdzie czasem materiały pod względem grubości przypominają folię, za to w lustrzankach.. no nie namawiam do walenia tym o podłogę, ale to jest sprzęt do pracy, a nie stania w gablotce z napisem nie dotykać. Obudowy z super wytrzymałych plastików, czy metalowe szkielety to standard.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
komor, no bez przesady, APS-C przy 55mm f/5.6 ma jeszcze jakąś sensowną głębię, zwłaszcza w porównaniu z kompaktami.

Głębia to nie wszystko. A gdzie plastyka? :) No i na f/5.6 mamy jedynie w pełni otwarty, plastikowy obiektyw, który wypadałoby jeszcze ciut przymknąć dla polepszenia ostrości. Oczywiście nie, że się nie da, ale ognia raczej nie będzie.

Wojmistrz napisał/a:
elusial, nie ma się czego bać jeśli chodzi o guzikologię lustrzanek i lamp błyskowych.

Z tym się na pewno zgodzę. Kwestia tylko budżetu. Jak się da zmieścić, to warto.

Wojmistrz 
Obserwator

Uważasz, że taki LX7 na eq=90mm f/2.3 będzie miał lepszą jakość i plastykę obrazu, niż powiedzmy 500D z 18-55 na 55/5.6?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016   

Nie mam pojęcia, czy z LX7 będzie lepsze, ale z 18-55
elusial napisał/a:
nie uzyskam fajnego zdjęcia portretowego z małą głębią ostrości

Tyle.

Odpowiedz do tematu