Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć, jestem użytkownikiem sony a35 i potrzebuje zwiększenia liczby klatek. Niestety w opcjach nie można tego zrobić, a moje filmy przez to bardzo kują w oczy.
Upewnij się, że masz ustawione nagrywanie filmów w 50i, to najlepsze, co możesz zrobić. Nie jest to tak dobre, jak 50 klatek, ale można przeżyć. Wtedy wartość migawki na 1/50, więcej nie ma co ustawiać. Jak faktycznie w wysokim klatkażu chcesz nagrywać, to niestety na innym sprzęcie.
Roy_v_beck, 50i to też 50 klatek, ale zapisanych z co drugiej linii. 50p nie jest wcale lepsze przy dynamicznych ujęciach, bo po pierwsze przy tworzeniu materiału na BluRay lub odtwarzaniu na TV musi być degradowany do 50i, a po drugie dużo bardziej zauważalna jest galaretka i podobne sprawy, za to faktem jest, że do YouTube jest to lepszy materiał, jak i oglądania na monitorach komputerowych. Przy 50fps nie warto ustawiać migawki na 1/50s, a prawidłowo powinno być to 1/100s.
Sorry, ale to są akademickie bzdury. Różnica między 50i a 50p jest zauważalna gołym okiem, a na postprodukcji to już w ogóle szaleństwo. Migawkę też zawsze na 1/50 ustawiam, żeby więcej światła wyłapać i żyję.
Tak, to jest w twoim przypadku 50i, ale nie jest to 50 klatek gdzie każda jest jakby osobnym zdjęciem, tylko 50 klatek z których każda kolejna zmienia obraz z parzystych lub nieparzystych linii. Zasadniczo powinno to dobrze działać i oglądając wszystkie twoje wypociny na YouTube, na moim sprzęcie na którym bądź co bądź montuję filmy, nie widzę jakiś problemów z płynnością, a jedynie delikatne smugi w pionie spowodowane jak się domyślam zbyt długim czasem rejestracji, co akurat dość zrozumiałe jest przy tak słabym świetle. Z drugiej strony wyglądają bardzo naturalnie i nie należy ich zbytnio korygować, bo przestanie to wyglądać naturalnie. Inne pytanie to format końcowy, dlaczego 720p? Filmujesz w 1920x1080, więc dlaczego degradujesz? W czym to obrabiasz i montujesz? I na koniec jeszcze jedna uwaga. Jeśli filmujesz ze statywu, murka, asfaltu lub w każdej innej trwałej konstrukcji, "SteadyShot" daj na "wyłączony", włączaj jedynie jeśli filmujesz z ręki, a to też ci poprawi jakość filmów. I jeśli mógłbym coś doradzić, to wyłącz AF podczas filmowania, sporo przez niego tracisz. Postaw piłkę miej więcej tam gdzie będziesz ćwiczył/robił pokazówkę, zmarnuj chwilę na wyostrzenie w to miejsce i nie pozwalaj by ostrość tak świrowała, bo bardzo cierpią na tym twoje prezentacje. Podczas swoich akrobacji nie wychodzisz za bardzo poza pewien teren więc na pewno nie uciekniesz z głębi ostrości.
720p, ponieważ szybciej się renderuje i zakładam, że rzadko kiedy ktoś na yt ustawia jakość full hd. Montuje w Vegasie. Dziękuje za rady - SteadyShot wyłączonony, a co do auto focusa to już dość dawno mam tę funkcję wyłączoną. Kanał, na kórym jest filmik z pierwszego posta zawiera dość stare materiały.
Kod:
https://www.youtube.com/watch?v=Rc6RjHBKRxE
Tutaj jest już inaczej. Od jakiegoś czasu właśnie marnuję tę chwilkę na złapanie ostrości.
Większość ludzi teraz już ustawia na wielkość automatyczną, a to samo włącza optymalnie najwyższą dla wykrytego monitora, kolejna sprawa, że sporo ludzi ma już monitory o wyższej rozdzielczości niż 1920x1080. Ja montuję w Movie Studio Platinum 12 i generuję do 1920x1080 we własnych ustawieniach z bitrate 28/20Mbps. Taka jakość jest zadowalająca i nawet po degradacji do 3Mbps, a tyle właśnie zostaje z materiału po przesłaniu na YouTube, ilość detali pozostaje wystarczająca.
Poza tym, powinniście pomyśleć o przynajmniej jeszcze jednej jak nie dwóch kamerkach, bo z tego co robicie, można zrobić kawał fajnego materiału.
Mimo wszystko to nie wina parametrów renderowania, bo oglądając surowy materiał obraz wcale nie jest płynniejszy. Mamy GoPro 3 silver, ale raczej kiepskim pomysłem jest tworzenie jednego filmu z tych dwóch kamer, bo jakość a35 bije na głowie GoPro i wydaje mi się, że kiepsko będzie wyglądał taki przeskok obrazu. Zawsze można nagrać jedną akcję z kilku ujęć i będzie ten "efekt kilku kamer". Chyba najlepszym pomysłem będzie kupienie Canona 600d i nagrywanie w 30 klatkach, bo raczej z tego a35 więcej się nie wyciągnie
Tak, chodziło mi właśnie o nagranie z kilku urządzeń i połączenie tego w montażu, dało by fajne efekty. Nie wiem dlaczego GoPro miało by się nie nadać, zwłaszcza jeśli kręcili byście to w dzień, przy słonecznym świetle. Przy bardzo dynamicznych ujęciach 50fps się sprawdza, więc może zamiast Canona, wybierz Panasonica DMC-G6. Materiał z niego jest całkiem dobrze "trawiony" przez Vegasa, a jeśli nadal chcesz 720p, to faktycznie Canon w HD powinien ci dobrze służyć przy 50 lub 60fps.
W a35 masz obraz fullHD 50fps z przeplotem, zapisywany w AVCHD i bitrate 17Mbps, to niestety mało i sporo się gubi detali, poza tym nie bardzo ma gdzie upychać dynamiczne zmiany poszczególnych klatek więc dzieją się dziwne rzeczy. Zasadniczo AVCHD jest beznadziejny i większość filmowców go unika jak ognia. Tu lustrzanki zwłaszcza z kompresją wewątrzklatkową sprawują się najlepiej, dlatego zamiast 600D szukał bym wyższego modelu 60D. Nie ma on w prawdzie AF podczas filmowania, ale jak pisałem, to jest coś co bardzo niszczy twoje filmy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12