Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bo EII to świetny sprzęt, podobnie jak SE. Poszukaj i kup SE 8x30 a nie plastik by Beretta...wcześniej znany jako niemiecka solidność... haha, coś jak VW.
Bo EII to świetny sprzęt, podobnie jak SE. Poszukaj i kup SE 8x30 a nie plastik by Beretta...wcześniej znany jako niemiecka solidność... haha, coś jak VW.
Z SE 8x30 się wstrzymam, chwilkę poczekam i zacznie się 100lecie Nikona, kiedyś Goornik wspomniał, że Nikon szykuje nowe produkty z tej okazji, marzenie że będą uszczelnione i nie same dachówki.
[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2016 15:56 ]
Po wysłaniu lornetki w ramach gwarancji, wczoraj dostałem przesyłkę z nową lornetką. Lornetka czysta w środku, test kamery smatrfona zaliczony, nie widać żadnych zanieczyszczeń w środku. Poniżej fotka ze smatrfona i próba wgrania filmiku z kamery smartfona (ograniczeniem jest 1MB dla fotki, to i jakość ). Nie mam bezpośredniego porównania do poprzednich egzemplarzy, ale widać że jest lepiej, fajne odcięcie obrazu od czarnego tunelu, w pierwszej tunel był szarawy i nie było wyraźnej granicy oddzielającej obraz od tunelu, co dawało dyskomfort obserwacyjny. Ta najnowsza lornetka jakby lepiej pod słońce pracuje i nie uwidacznia się w niej centralne jaśniejsze koło o promieniu ok. 50% pola koła widzenia, te koło jest nawet uwidocznione na pierwszej fotce postu z 30 Mar, 2016 21:04 gdzie praca pod słońce i mleczny półksiężyc jest na zewn. tego centralnego koła. W nowej lornetce tego koła nie zauważyłem.
Dziękuję jeszcze raz Arku za wsparcie/natchnienie, by sprzęt reklamować. Co do firmy Steiner, jak każda może popełnić błąd, ale fajne w tym wszystkim jest to, że zawsze można umożliwić komuś naprawić jego błąd bez ocen i osądów.
[ Dodano: Pią 22 Kwi, 2016 13:53 ]
Po ponad tygodniu użytkowania NH XTR mogę powiedzieć, że to fajna lornetka, podoba mi się. Gdybym drugi raz miał ją kupić, kupiłbym. Przez nią inaczej się patrzy niż przez poprzednie dwa egzemplarze, jest inna, a niby taka sama obudowa. Co jest innego:
1. Obie poprzednie miały w obrazie widoczne koło (o średnicy ok. połowy pola widzenia), taki efekt widać w innych lornetkach jak bardziej się ją od oczu się odsunie. To jest efekt że niezależnie na co się patrzy widać koło i pierścień. Myślałem że ten typ tak ma, ale egzemplarz nr 3 tego nie ma i nie mogłem się tego doszukać. Pojawia się jak odsunę mocno oczy od okularów.
2. AC – pozostałe dwa egzemplarze miały widoczną niewielką AC, większą niż w E2. Nie wiem co jest w egzemplarzu nr 3 ale jakbym patrzył przez inną lornetkę, trudno AC znaleźć. AC w tej lornetce pojawia się tym bardziej im zwiększa się niedopasowanie rozstawu źrenic do rozstawu okularów, gdy dopasowanie jest ok., AC znika.
3. Jowisz: poprzednie dwa egzemplarze to pokazywały świecący owal, nr 3 pokazuje kulkę.
4. Praca pod słońce, w linii horyzontu od 0-45 stopni od słońca i pod słońce nr 3 zachowuje się inaczej, nie ma dziwacznych artefaktów, ale pojawia się jednolite stopniowe zamglenie.
Chciałem mieć taką lornetkę z freefocus i puki co ta spełnia moje oczekiwania. Skanując teren horyzontalnie w E2 co chwilę trzeba doostrzać, w NH XTR tylko skupiasz się na oglądaniu. Np spacerze, chcąc coś zobaczyć, lornetkę z CF przykładasz do oczu i za każdym razem kręcisz, doostrzasz i z czasem dojrzewa myśl/potrzeba by mieć lornetkę bez kręcenia, czyli przykładasz do oczu i jedyne co robisz, to skupiasz się na podziwianiu widoków i puki co NH XTR mi to zapewnia.
[ Dodano: Nie 24 Kwi, 2016 15:48 ]
W teście optyczne dla NH 8x30 była informacja o zauważalnym pociemnieniu brzegowym. W egz. Nr 1 XTR jaki miałem było to bardzo widoczne, przy obserwacjach wręcz pociemnienie przy brzegu stapiało się z tunelem i dla obserwacji, dla oka to było nieprzyjemne doznanie. W egz. Nr 2 XTR było widoczne odcięcie obrazu od tunelu i nie zwróciłem uwagi, nie zarejestrowałem czy pociemnienie brzegowe było. W egz. Nr 3 XTR pociemnienie jest praktycznie niezauważalne. Poniżej foto ze ściany budynku, gdzie na obrzeżach widać delikatne pociemnienie. Dla porównania foto tej samej ściany wykonane przez VNF 8x32. Fotki z "E2 + ściana" nie zrobię by było widać granice pola widzenia, obiektyw w smartfonie Note 3 jest za mało szerokokątny.
Komentarz do fotek, jak patrzy się przez NH XTR na ścianę, to struktura tynku jest wyraźna i ostra praktycznie po sam brzeg, a dla optyki smarfona już tak nie jest.
[ Dodano: Pią 29 Kwi, 2016 11:43 ]
Zastanawiało mnie dlaczego fotki przez NH XTR mają taki inny odcień niż widok w realu. Przyczyna to automatyczny balans bieli w smartfonie. Po ustawieniu na stałe balansu bieli "słonecznie" pokazuje jeszcze raz, dodatkowo dla porównania ściana wykonana samym smartfonem
[ Dodano: Pon 02 Maj, 2016 13:51 ]
W czym jest przewaga NH XTR nad E2, widać ją podczas obserwacji obiektów ruchomych. To widać: np ptaki w locie czy samolot na niebie. Przy obserwacji przez E2 nie masz uwag, ale jak spojrzysz przez NH XTR to masz wrażenie, że oglądasz przez lornetkę z włączoną stabilizacją obrazu. Przez NH XTR chce się patrzeć i obraz wciąga. Przykładasz ponownie E2 i dopiero zauważasz, że w E2 obraz drga a oczy spokojnie nadążają za obiektem obserwacji i nie jest to męczące. Prawdopodobnie na ten efekt stabilizacji w NH XTR mają wpływ:
- wyprofilowane muszle oczne, które całym obwodem opierają się na oczodołach bez uczucia dyskomfortu
- większa powierzchnia chwytna/trzymania lornetki
[ Dodano: Sro 04 Maj, 2016 15:31 ]
Wypowiadałem się, że NH XTR w tym egzemplarzu fajnie odcina obraz od tunelu, a na fotkach pokazywałem niewielkie widoczne pociemnienie brzegowe, które też zostało zauważone w teście optyczne.pl. Jakie wnioski, oba stany są prawidłowym spostrzeżeniem i zależnym od obserwatora:
1. Jeśli lornetkę przyłoży się do oczu to na skraju pola można zauważyć coś co nazwać można pociemnieniem brzegowym.
2. Jeśli lornetkę delikatnie oprze się na oczodołach, pociemnienie brzegowe znika.
Różnica pomiędzy przyłożeniem a dociśnięciem to zmiana odstępu okularu od źrenicy o ok. 1-2mm. Aby uzmysłowić tą różnicę to ze smartfona zdjąłem etui, przyłożyłem do okularu, czyli "oko" kamery przybliżyło się bardziej do okularu o kilka mm niż na wcześniejszych fotkach i nie widać już efektu pociemnienia brzegowego. Przy lekko dociśniętej lornetce do oczu, nie widać pociemnienia brzegowego.
04.05.2016 NH XTR (przyłożony smartfon bez etui).jpg
Plik ściągnięto 1520 raz(y) 39,5 KB
29.04.2019 balans bieli w smartfonie - słonecznie.jpg
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 18