Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Mar, 2016 Kompakt, lub bezlusterkowiec do 900zł
Witam szanowne grono specjalistów
Mam nie lada problem z wyborem aparatu fotograficznego. Ma on być uniwersalny, czyli i na zewnątrz i do wewnątrz. Wycieczki, imprezy muzyczne, rodzinne itp. Priorytetem jest jakość zdjęć. Zoom i filmowanie na drugim planie. Szczerze powiem, że przeczytałem wiele testów, wpisów na forum i zrobił ki się niezły mętlik w głowie. Cena do 900zł i nie musi to być nówka w sensie daty produkcji, a i na zadbaną używkę spełniającą moje kryteria spojrzę łaskawym okiem i rozważę zakup.
Sami wiecie jakie parametry powinny byc spełnione, aby jakość zdjęć była relatywnie do ceny najlepsza...
Proszę o propozycje i podpowiedzi.
Na Allegro jest kilka aparatów, które mogą spełniać moje kryteria- zarówno kompakty, jak i bezlusterkowce.
OLIMPUS PEN E-PM2
Fuji FinePix XQ1
Canon PowerShot S200
OLYMPUS E-PL1
PANASONIC DMC-GF5K
Panasonic Lumix LX5
Który najlepszy, może inne propozycje ?
Dzięki z góry za pomoc.
[ Dodano: Pią 25 Mar, 2016 20:57 ]
Ps. Ważne jeszcze, aby miał w miarę udany tryb auto, na początek.
Odniosę się do 2 z listy, tj. E-PM2 i E-PL1. Ten drugi to staruszek (mam), ma starszą, nieco gorszą matrycę. Za to guzikologię ma bardziej rozbudowaną od E-PM2, mniej rzeczy trzeba szukać w menu. Oba mają lampę błyskową w komplecie, ale ta w staruszku jest wbudowana i wyskakuje pod przyciskiem, a nie musi być zakładana na aparat (pewnie kwestia przyzwyczajenia). E-PL1 ma jeszcze pewną cechę, która jest dla mnie dość uciążliwa: otóż ma za wolną migawkę (1/2000s vs 1/4000 w EPM2 i innych nowszych Olkach). To wbrew pozorom istotne, bo te aparaty mają jako podstawową czułość ISO200. W słoneczny dzień powoduje to, że migawka często nie wyrabia i trzeba albo bardzo przymykać przesłonę (F/8-10), albo obniżać ISO do 100. To ostatnie wiąże się ze spadkiem dynamiki, co przy mocnym, kontrastowym oświetleniu jest raczej mało korzystne.
W sumie z tych 2 brałbym teraz ten nowszy.
Pozdrawiam
-J.
klaus1972, piszesz, że priorytetem jest jakość zdjęć. Napisz nam, jak bardzo wielkość determinuje twój wybór? Mając 900zł wolałbym kupić używaną lustrzankę. Dlaczego? Bo w tym zakresie cenowym, wszelkie kompakty nie odbiegają od matryc wielkości 1/2.3", a bezlusterkowce pomimo swej atrakcyjności jakościowej, są droższe niż lustrzanka jako systemy, czyli w momencie, kiedy zapragniesz dokupić jakieś dodatkowe szkło. Lustrzanka za 900zł to o dziwo może być już bardzo zaawansowany kilkuletni sprzęt, z jeszcze większą matrycą, która jednak jest pewnym wyznacznikiem jakości oraz nie gorszym optycznie obiektywem niż z systemów m4/3, o których wspomniałeś na swojej liście, a późniejsze dokupienie jakiegoś jasnego obiektywu np 50mm/1.8 czy teleobiektywu zmiennoogniskowego będzie ponownie znacznie tańsze.
klaus1972, piszesz, że priorytetem jest jakość zdjęć. Napisz nam, jak bardzo wielkość determinuje twój wybór? Mając 900zł wolałbym kupić używaną lustrzankę. Dlaczego? Bo w tym zakresie cenowym, wszelkie kompakty nie odbiegają od matryc wielkości 1/2.3", a bezlusterkowce pomimo swej atrakcyjności jakościowej, są droższe niż lustrzanka jako systemy, czyli w momencie, kiedy zapragniesz dokupić jakieś dodatkowe szkło. Lustrzanka za 900zł to o dziwo może być już bardzo zaawansowany kilkuletni sprzęt, z jeszcze większą matrycą, która jednak jest pewnym wyznacznikiem jakości oraz nie gorszym optycznie obiektywem niż z systemów m4/3, o których wspomniałeś na swojej liście, a późniejsze dokupienie jakiegoś jasnego obiektywu np 50mm/1.8 czy teleobiektywu zmiennoogniskowego będzie ponownie znacznie tańsze.
Tyle, że ja zaczynam dopiero przygodę z fotografią, jestem zupełnie zielony i na początek będę korzystał z IA, aby potem sukcesywnie, stopniowo uczyć się i wdrażać nowo poznane pojęcia. Przede mną dwa wyjazdy i podczas nich będę się oswajał z fotografią. Nigdy nie parałem się trybami ręcznymi i prawdę mówiąc niewiele wiem o większości ustawień i pojęć. Długa droga przede mną, więc nie raz będę korzystał z Waszej pomocy niekoniecznie w tym dziale...
To może przekalkuluj finansowo - jeśli będziesz mógł za rok/dwa pozwolić sobie na zmianę aparatu na lepszy, to weź kompakt, któryś z twojej listy, najlepiej używany żeby taniej. Zobaczysz czym to pachnie i czy ci wystarcza...
To może przekalkuluj finansowo - jeśli będziesz mógł za rok/dwa pozwolić sobie na zmianę aparatu na lepszy, to weź kompakt, któryś z twojej listy, najlepiej używany żeby taniej. Zobaczysz czym to pachnie i czy ci wystarcza...
W zasadzie nieco zawęziłem powyższą listę, dodając 2 aparaty z nieco wyższego pułapu cenowego (przechodzone oczywiście ):
- OLYMPUS PEN E-PM2 (800zł)
- OLYMPUS PEN E-PL5 (1200zł)
- PANASONIC DMC G5 (1100zł)
- PANASONIC DMC-GF5K (900zł nówka)
W sumie się głowię nad ewentualnym przekroczeniem budżetu 900zł. Zależy mi również na dobrym trybie auto, aby w miarę zbliżał się w obliczeniach do jakości trybu manualnego..Na ile mi starczy i czy starczy okaże się w praniu, liczę natomiast na jak najdłuższe bezawaryjne działanie. Zawsze ktoś może przecież go po mnie odziedziczyć, he, he..
Dobry tryb auto nie jest związany z większym budżetem, nawet lustrzanka nie zapewni ci dobrego trybu auto. To kwestia indywidualnego oprogramowania w danym modelu aparatu i dlatego ludzie nie dość, że boją się lustrzanek, to potem na nie narzekają
Ale w kompaktach jest podobnie - budżet powyżej 1000zł nie zapewni ci lepszego trybu auto. Parametry fizyczne (obiektyw, matryca) będą na pewno lepsze, ale jak zadziała auto - nie wiadomo, to temat pomijany w testach, temat tabu
A przydałyby się takie testy, bo dużo osób foto-amatorów jest zainteresowanych tym aspektem najbardziej...
Nie pozostaje nic innego, jak sie uczyć metodą prób i błędów, wiedząc, iż aparat ma spore możliwości
Poczekajmy, może któryś z użytkowników wymienionych aparatów wie więcej...
klaus1972, lustrzanka ma auto i jest ono skuteczniejsze od każdego kompaktu, czy bezlusterkowca (w podobnej cenie). Do tego spora część zwłaszcza tych tanich entry-lvl, podobnie jak inne aparaty dla amatorów, posiada różne dodatkowe funkcje jak presety np sport, makro, zdjęcia nocne, portret, itp. Dla amatora różnica jest taka, że ma gabarytowo duży aparat, ale wypluwa mu znacznie wyższej jakości zdjęcia i ogólnie ładniejsze bo mają śliczną, pożądaną przez wielu płytką głębię ostrości. Z drugiej strony mobilizują do rozwijania się nawet przez ciekawość "a co robi ten przycisk" oraz uczą korzystania z lepszej ergonomii.
Puki co jednak chodzi mi o kompaktowy rozmiar. Pewnie z czasem, jak się polubię nieco z fotografią będę patrzył bardziej perspektywicznie Prawie skłaniam się ku rozsądnemu wyborowi i nie przekraczaniu założonego budżetu. Tak więc wydaje się, że pozostały dwa najtańsze w stawce aparaty Olympus vs Panasonic...Oto jest pytanie...
Byłem posiadaczem E-PL1 ze trzy lata temu i dość mile go wspominam, ale za aparat z obiektywem i przesyłką zapłaciłem równowartość 600zł. Był całkiem przyjemny do zdjęć, niestety nieco gorzej z filmowaniem. Osobiście nie lubię fotografować bez wizjera, a dokupienie elektronicznego do tego modelu było bardzo kosztowne i aparat wyglądał z nim pokracznie. Pomimo braku stabilizacji, o wiele bardziej lubię Lumixy z serii G. W UK gdzie mieszkam, DMC-G6 można kupić w stanie idealnym i roczną gwarancją za £120, do tego Panasonic G Vario 14-45mm f/3.5-5.6 za £60, ale jestem świadomy, że w Polsce takie ceny są mało realne. Może warto poszukać znajomego, który będzie leciał na dniach do Polski?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9