Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt, lub bezlusterkowiec do 900zł
Autor Wiadomość
klaus1972 
Nowy

Wysłany: Czw 31 Mar, 2016   

aż dziw, ze model G nie ma stabilizacji obrazu...pewnie wiele zdjęć jest przez poruszenie zamazanych...tej klasy aparat powinien już ją posiadać...

może jednak skłonić się do kupna g5...sam już nie wiem, co robić...a czas nagli, bo za tydzień Irlandia...
Ostatnio zmieniony przez klaus1972 Czw 31 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

TS
[Usunięty]

klaus1972 napisał/a:
aż dziw, ze model G nie ma stabilizacji obrazu...pewnie wiele zdjęć jest przez poruszenie zamazanych...tej klasy aparat powinien już ją posiadać...

To dlatego, że Panasonic stabilizuje obiektywy, poczynając od podstawowego zooma 14-42, a Olympus z kolei stabilizuje matrycę.

Cytat:

W zasadzie nieco zawęziłem powyższą listę, dodając 2 aparaty z nieco wyższego pułapu cenowego (przechodzone oczywiście ):

- OLYMPUS PEN E-PM2 (800zł)

- OLYMPUS PEN E-PL5 (1200zł)

- PANASONIC DMC G5 (1100zł)

- PANASONIC DMC-GF5K (900zł nówka)

No tak, ale ma być z wizjerem czy bez? To spora różnica. Nie znam akurat ww, ale z m4/3 używałem E-PL1, E-M10, mam G2, miałem E-M10II (zmieniam na E-M5II), generalnie wolę aparat z wizjerem, dobrym wizjerem, pytanie jak Ty?

W ogóle, jak sugeruje Wojmistrz, jeśli małe rozmiary nie są kluczowe, lepszą relację jakość/cena dają lustrzanki. Nie są trudniejsze w obsłudze, tylko inne. Jeśli chce się wykorzystać sprzęt na maksa, to zarówno w lustrach, jak i bezlustrach trzeba odejść od auto, tylko inaczej...

klaus1972 
Nowy

Generalnie priorytetem są dobrej jakości zdjęcia, kompaktowa obudowa, dobry tryb auto- na początek.
O wizjerze nie myślałem, ale kusi mnie faktycznie lepsza obsługa i wyposażenie Lumixa G...Z tym, że dokładając mamy Olympusa Pen E Pl-5 z dwoma obiektywami w dodatku... I tak można by w nieskończoność, coraz wyzej, coraz lepiej... :o

Ps. Dziękuję Wam za zaangażowanie :)

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

klaus1972, brak stabilizacji nie jest problemem i nigdy nie był. Jest jedna zasada której wypada się trzymać i tak, czym dłuższa ogniskowa, tym krótszy czas naświetlania i zazwyczaj jest to np dla 50mm 1/50s, a 300mm 1/300s z tym, że w przypadku matryc takich jak m4/3, czasy te muszą być inne to ekwiwalent do pełnej klatki wynosi x2 wi3c dla 50mm odpowiednim czasem naświetlania powinno być 1/100s a dla 300mm 1/600s i to tyle. Stabilizacja daje ci tyle, że w niektórych warunkach możesz wydłużyć te czasy naświetlania.

klaus1972 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2016   

Wojmistrz , Widzisz jakie mam pojęcie o fotografii. Stabilizację skojarzyłem z utrzymaniem stabilności przy poruszeniu dłonią...

TomPL2 
Optyczny

Spoko, dobrze kojarzyłeś! :cool:
Może tak - jeśli ze statywu, to stabilizacja ci właściwie nie potrzebna, jeśli z ręki to przydaje się, zwłaszcza gdy większy zoom. Ale jak ci się ręce trzęsą, albo naciskając spust migawki poruszasz (nieświadomie) aparatem, to i stabilizacja nie pomoże.
Z drugiej strony, gdy obiekt się porusza, to ani stabilizacja ani statyw nie pomoże, tylko krótki czas naświetlania zapewni "nierozmazane" zdjęcie.

Wojmistrz 
Obserwator

klaus1972, jeśli ze statywu, to stabilizacja jest nie tylko całkowicie nie potrzebna, a wręcz niszcząca zdjęcia, bo pojawiają się takie specyficzne falowania i inne artefakty, gdyż system po prostu głupieje i za drgania przyjmuje zmiany w kadrze. Zobacz druga fotka od góry tutaj, te przerywane kreski od deszczu: http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=18
TomPL2 napisał/a:
Z drugiej strony, gdy obiekt się porusza, to ani stabilizacja ani statyw nie pomoże, tylko krótki czas naświetlania zapewni "nierozmazane" zdjęcie.
Dlatego napisałem
Wojmistrz napisał/a:
Stabilizacja daje ci tyle, że w niektórych warunkach możesz wydłużyć te czasy naświetlania.
Tak samo i przy dużej ilości światła, stabilizacja nie ma jak podziałać kiedy jesteś zmuszony do np 1/4000s.
Tak czy inaczej stabilizacja się przydaje, ale nie jest jakąś koniecznością. Już bardziej przydaje się przy filmowaniu, gdzie zazwyczaj używa się 1/50s niezależnie od ogniskowej.

klaus1972 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016   

No i kiepsko...Olympus Pen E Pl-5 z dwoma obiektywami uciekł mi sprzed nosa, Lumix g5 osiągnął cenę prawie 1200zł, podczas gdy nowy można kupić za 1450zł. Namieszało mi się w głowie, bo z testu wynika,że ten ostatni ma duże szumy, duży prąd ciemny i słaby zakres tonalny. Czy to rzeczywiście taki problem ? Ktoś ma inne spostrzeżenia ?Brać bezlusterkowiec, czy może jednak jakiś zaawansowany kompakt wypadnie lepiej w jakości zdjęć ? Czas mija nieubłaganie i wygląda na to, ze będę musiał kupić nówkę starego modelu...Pomóżcie...

Sunders 

Panasonic Lumix DMC-GX1K + 14-42 MEGA O.I.S.:
http://allegro.pl/panason...5968630132.html

klaus1972 
Nowy

a co powiecie na temat Olympusów Pen E-Pl5, lub E-Pl6 ? Testowo wypadają dobrze, no ale właśnie - testowo...

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2016 19:23 ]
Jest jeszcze używka Samsung NX20...

[ Dodano: Wto 05 Kwi, 2016 12:45 ]
Zdecydowałem się na G5. Nie wypada najlepiej w testach, jeśli idzie o jakość zdjęć, ale mam nadzieję, że jednak spisze się dużo lepiej niż aparaty z najlepszych smartów, bo takie opinie też słyszałem, ze wypada gorzej...Choć zbytnio w nie nie wierzę...Na celowniku miałem też Gm1, ale ostatecznie przegrał z G5. Czy to właściwy wybór...Cóz okaze się..Mam taką cichą nadzieję, że podstawowy zestaw puki co zda egzamin dobrej foty...

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016   

Samsung oferuje świetną jakość przy bardzo niskiej cenie.
NX20 za tysiaka to okazja.

klaus1972 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016   

Tyle, że już kupiłem Lumixa G5. Za 1449zł nówka, z kartą gratis, to myślę nie jest zła cena, a i jakość fotek powinna być przyzwoita. Miałem nabyć kompakt do 900zł, tak więc myślę, że i tak podniosłem poprzeczkę.Czytałem test Samsunga, no i dziś pokazał się takze nowy i to w dodatku w podobnej cenie...Moze to ironia losu...No cóż , taki wybór..W końcu musiałem go dokonać, bo w piątek wylot...Mam nadzieję, że nie będę żałował, a w najgorszym wypadku za jakiś czas sprzedam i tyle...

Odpowiedz do tematu