Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do zdjeć produktowych ubrań + ruchliwych modeli
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016   

Uzyskasz tyle co na zdjęciu. To zdjęcie jest wykonane za pomocą aparatu pełnoklatkowego, dlatego ustawiłem tak przysłonę (f/9), by odpowiadała temu jaki efekt głębi zobaczysz na f/5.6 dla APS-C. Zdjęcie było robione obiektywem zmiennoogniskowym i niestety nie udało mi się dokładnie trafić, wyszła ogniskowa 95mm. Od czoła obiektywu do kaloryfera są 3m, do oczu misia 2m i balon na około 1m. W pomieszczeniu była ledwo świecąca żarówka, żebym się nie poprzewracał na zabawkach :) Lampa błyskowa MeiKe MK600 - błysk w białą ścianę za mną na eTTL +3EV. ISO400, czyli tyle, ile automatycznie ustawia aparat po podłączeniu lampy. Fotka jest bez obróbki, wykonana w .raw i jedynie zmniejszona do formatu akceptowanego na forum, przy zapisie do .jpg i bardzo niskiej jakości, bo pojemność też ma limit. Wszystko poza tym jest w danych exif (tak, tak, poczytaj sobie te dziwne wyrazy i skróty które stosujemy, przyda się bardzo w przyszłości).
Przy lustrzance zawsze z czasem możesz dokupić inny obiektyw.

_MG_6413.jpg
Plik ściągnięto 4051 raz(y) 88,01 KB

Reklama

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016   

W takim budzecie nie poszalejsz.
Używana lustzrzanka i manualna stałka jedynie.
Z aparatów wyposażonych w automatykę to widziaełm bezlusterkowego nowego starego Samsunga NX20 z kitem w takiej cenie. (NX20 ma wizjer natomiast inne modele bez wizjera też bywają w podobnych nawet sporo niższych cenach.)
Możliwe że po wi fi większy ekran jakoś byś podłączył.
W razie czego do tego aparatu możesz podpiąć szkło systemowe NX lub przez adapter obiektywy z innych systemów (Canon/Nikon/Minolta/Pentax/M42)

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016   

Doradzanie NX'a to jak dać komuś gnata by sobie strzelił w kolano. Jak patrzyłem na polskie Allegro i eBay, za tę kwotę można kupić Canon 550D z 18-55mm i jeszcze powinno zostać na lampę.

elusial 
Początkujący

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2016   

Czaiłam się kilka dni na canona i kupiłam Nikona d90 +18-55. Przyjdzie po weekendzie. Czy jest jakiś zestaw czynności które można wykonać żeby sprawdzić czy wszystko a aparatem ok?
Wojmistrz na lampę chwilowo mi brakło, ale mam jeszcze pytanie. Czy ta lampa zastąpiłaby mi softboxy ? To by było cudowne bo ogólnie kable i statywy do lamp bardzo interesują maluchy i jest ciężko je upilnować:)

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2016   

Spoko, Nikony to przecież też świetne aparaty. Zasadniczo wszystko się rozbija o stan zużycia migawki, bo to element mechaniczny, najczęściej zawodzący i w tanich modelach jego wymiana jest nieopłacalna. Jak będziesz mieć aparat, zrób byle zdjęcie i wyślij tutaj https://www.camerashuttercount.com i powinien ci pokazać przebieg migawki.
Co do lampy, to po prostu odbijaj światło np od sufitu, zawsze to rozjaśnisz wszystko dookoła, choć softbox jest takim dyfuzorem gdzie dość dobrze panuje się nad światłem, ale też wymaga źródła światła. Poza tym samą lampę można ustawiać na wiele sposobów, większość ma wyjmowane z przodu takie elementy przeźroczystą krateczkę do rozbijania światła i biały "listek" do kierowania części światła na wprost obiektywu. Już takie ustawienie daje spore możliwości. Będziesz musiała chwilkę nad tym spędzić w celu otrzymania jeszcze lepszych efektów, bo przekonasz się, że to samo zdjęcie z inaczej ustawioną lampą może być jeszcze fajniejsze :)
Aha, do Nikona, szukaj lamp, nie takich jak wymieniałem, chyba że znajdziesz je z mocowaniem Nikona. Np MeiKe zamiast MK600 (klon lampy Canona 580EX) warto szukać MK910 (klon lampy Nikona SB900).

elusial 
Początkujący

Wysłany: Czw 14 Kwi, 2016   

Aparat dotarł Licznik 33k więc chyba może być. Jest tylko jeden problem. Zrobiłam zdjęcie ściany i widać na nim takie ciemne kropki. W zasadzie zrobiłam dużo zdjęć ściany i kropki zawsze są w tym samym miejscu. Czy to jest coś czym powinnam się przejąć? Co to może być?
Obiektyw na zewnątrz czysty.

DSC_0033 p.JPG
Plik ściągnięto 3821 raz(y) 161,68 KB

rafalik 
Bywalec

Przeczyść obiektyw najpierw specjalną szmatką i zobacz. Możesz wzrokowo skontrolować przednią i tylnią soczewkę.

Chociaż patrząc na to zdjęcie (możesz zrobić jeszcze z przysłoną przymkniętą bardziej więcej widać) to matryca do czyszczenia.

Wojmistrz 
Obserwator

Mogą być syfy na matrycy. Te kropki jak kropki, ale te dwie linie po prawej to ściana, czy też aparat? Zrób zdjęcie po zdjęciu obiektywu.

elusial 
Początkujący

ok.Te kreski to moja ściana :oops: teraz zrobiłam zdjęcia sufitu.

DSC_0007 bez ob.JPG
bez obiektywu krótko naśw
Plik ściągnięto 3781 raz(y) 154,53 KB

DSC_0039 bez obiektywu.JPG
bez obiektywu długo naśw
Plik ściągnięto 3781 raz(y) 18,99 KB

DSC_0038 p.JPG
f32
Plik ściągnięto 3781 raz(y) 142,37 KB

rafalik 
Bywalec

Moja rekomendacja to pomaluj ściane ;)
przeczyść obiektyw ewentualnie kup gruszkę za kilka zł i przedmuchaj sobie w śrdoku delikatnie puszke

elusial 
Początkujący

haha. To jak dzieci trochę podrosną.
Kreski zginęły ale kropki nadal są. Jeżeli to brudy na matrycy to czy jest to feler, który łatwo usunąć w razie gdyby było widać na zdjęciach?

rafalik 
Bywalec

Nie wiem gdzie mieszkasz ale np w warszawie czyszczenie matrycy w takim aparacie to przeważnie koszt 60-80 zł.
Może nie jest to brud tylko jakiś paproszek na matrycy.
Jak ktoś ma nikona niech podpowie koleżance gdzie w menu jest czyszczenie matrycy aby podnieś lustro i zerknąć.
(nie dotykać matrycy palcami czy jakimiś ściereczkami !)

elusial 
Początkujący

Mieszkam pod Warszawą. Zdjęcia są zrobione po automatycznym czyszczeniu matrycy. Czy to mogą być nie brudy tylko jakieś uszkodzenia?

rafalik 
Bywalec

Automatyczne czyszczeni matrycy plamki nie usunie to bardziej na minimalny kurz się nadaje.
Po Tych zdjęciach obstawiam bardziej zabrudzenie jakie większość z nas prędzej czy później posiada (przy takim przebiegu to normalne)

Jak chcesz podjechać i przeczyścić sprzęt polecam
http://www.serwisfoto.com.pl (czyszczenie od ręki, dobry serwis foto )

Zobacz ten filmik w całości a od 2 minuty masz informacje jak podnieś lustro aby zerknąć na matryce (nie zalecam czyszczenia samemu)

https://www.youtube.com/watch?v=ck7MFKpkEHE

Wojmistrz 
Obserwator

A ja bym je olał. Wyszły przy f/32, a tak robić fotek nie będziesz. Zrób zwykłe zdjęcie i zobacz, czy są plamki które ci faktycznie przeszkadzają.

Odpowiedz do tematu