Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 02 Kwi, 2016
co kupic 1d mk lV czy 7d mk ll
Autor Wiadomość
slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Wysłany: Nie 27 Mar, 2016   co kupic 1d mk lV czy 7d mk ll

Posiadam c.1d mk ll i przymierzam sie do zmiany body.Rozwazam dwa wyzej wymienione modele ktorych glownym zadaniem ma byc fotografia ptakow.Prosze o pomoc w doborze nowego body.Za konstruktywne opinie dziekuje.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Hmm, logicznym wydaje się, że 7DII jako nowszy aparat o bdb AF do tego, będzie lepszą propozycją, mimo, że APSC.

Wojmistrz 
Obserwator

Do ptaszków, to chyba lepiej zmienić z APS-H na APS-C.

komor 
Moderator

Też popieram. Jakość AF i cała reszta powinna być wystarczająca, uszczelnienia i solidna puszka jest, za to optyka nieco bardziej „przybliży”, dzięki mniejszej matrycy. Megapikseli nie zabraknie.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sob 02 Kwi, 2016   

Ja gdybym zmieniał swojego 1d mIII, to byłby to właśnie 1d mIV.

Sunders 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
gdybym zmieniał swojego 1d mIII, to byłby to właśnie 1d mIV

Wujku a 7d mk II miałeś w rękach?

Wojmistrz 
Obserwator

No tak ale slonkaap, ma 1D MkII, a nie MkIII, więc na cokolwiek zmieni, zawsze będzie to wielki przeskok, ponieważ przez 12 lat sporo się w aparatach zmieniło i znowu czy warto pchać się w staruszka 1D MkIV? To taki sam dylemat jaki miałem, kiedy sprzedawałem 1Ds, kupić 1Ds MkIII, czy 6D? U mnie stanęło na 6D i do dziś nie żałuję tej decyzji, bo w między czasie miałem 1Ds MkIII i okazał się nieco przestarzały, więc aby być usatysfakcjonowany musiał bym zmienić na 1D X. Jednak 7D MkII to kawał świetnego, nowoczesnego sprzętu i te pięć lat stanowi nie lada przeskok. I teraz pytanie, czy jest choć jedna rzecz, w której 1Ds MkIV jest przekonująco lepszy od 7D MkII?

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
czy jest choć jedna rzecz, w której 1Ds MkIV jest przekonująco lepszy od 7D MkII?

Są chyba nawet trzy rzeczy:
1.AF
2.matryca
3.solidność konstrukcyjna

Wojmistrz 
Obserwator

1 jakoś w to nie wierze,
2 APS-H to wymarły dinozaur, do tego brak wsparcia dla EF-S, które w dzisiejszych czasach mają ciekawm możliwości, np silnik STM.
3 tak, a 7D MkII to plastikowa wydmuszka...

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
1 jakoś w to nie wierze,

Jednak nie jest to kwestia wiary, ale raczej doświadczenia.

Wojmistrz napisał/a:
2 APS-H to wymarły dinozaur, do tego brak wsparcia dla EF-S, które w dzisiejszych czasach mają ciekawm możliwości, np silnik STM.

Ptasiarze z reguły nie używają szkieł EF-S.

Wojmistrz napisał/a:
3 tak, a 7D MkII to plastikowa wydmuszka...

Wojmistrz czyżbyś uważał, że 7d mk II to "ukryta" jedynka formatu APS-C?

Wojmistrz 
Obserwator

1, ale sam testowałeś?
2, piszę generalnie o APS-H, z jakiegoś powodu Canon wycofał się z rozwijania tego standardu.
3, może nie jedynka, ale piątka w wersji APS-C, bynajmniej sprzęt klasy pro.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Może APS-H jest już przeżytkiem i nie miał następcy od 2009 roku, ale nadal ma sporo lepszą matrycę od nowej 7-ki. Co do solidności 7D się nie wypowiem ale o 1d IV można spokojnie powiedzieć że jest ona na poziomie PRO. Mam wrażenie że Canon nie bardzo wie co dalej z APS-H... boją się wypuścić odpowiednik w APSC a kontynuacji jakoś nie widać...

Wojmistrz 
Obserwator

Nawet na Wikipedii piszą, że 1D X jest wspólnym następcą Canona EOS-1Ds Mark III oraz Canon EOS-1D Mark IV i mnie to nie dziwi, bo ograniczenie wielkości matrycy przy dzisiejszej technologii nie ma podstaw.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Czyli dobrze się domyślałem że zarzucili APS-H.

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
1, ale sam testowałeś?

Niestety jak dotąd nie miałem w rekach 7d mk II, stąd moje pytanie do Wujka. Ale są tacy co testowali i są w tej sprawie dość zgodni.

Wojmistrz napisał/a:
2, piszę generalnie o APS-H, z jakiegoś powodu Canon wycofał się z rozwijania tego standardu.

To, że obecnie nie kontynuuje produkcji aparatów z takimi matrycami nie oznacza, ze matryca 1d mk IV jest gorsza od matrycy 7d mk II.

Wojmistrz napisał/a:
3, może nie jedynka, ale piątka w wersji APS-C, bynajmniej sprzęt klasy pro.

Twoje porównanie przypomniało mi troszkę inne porównanie z forum birdphotographers.net : "The 7D2 is a Ferrari body with a Porsche gear box but with a kia engine and a dirty windshield."
:smile:

Odpowiedz do tematu