Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam mam prośbę/pytanie do użytkowników tego lub podobnego modelu.
Czy podczas włączania słychać taki dość głośny zgrzyt?
Bo wydaje mi się że wcześniej tego nie było, ale sam już nie wiem. Zasadniczo wszystko działa bez problemów, ostrość łapie itp., ale jak włączam to takie jest przez 2 sekundy zgrzyt.
Wolę zapytać bo aparat ma jeszcze gwarancję.
Z góry dzięki za odpowiedź - załączyłbym ten dźwięk ale tylko pliki graficzne można.
Nie mogę ściągnąć tego nagrania, ani nie mam tego aparatu, ale myślę, że to czyszczenie matrycy (poprzez drgania). Spróbuj wyłączyć to czyszczenie, to się wyjaśni.
Aby pobrać to trzeba chwileczkę zaczekać i się pojawia tekie ziolone download.
Mógłbyś napisać gdzie wyłączyć to czyszczenie matrycy? w sumie za każdym razem taki dźwięk jest. Podjadę pewnie do jakiegoś sklepu i posłucham czy podobnie się to uruchamia.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2016
Ok, odsłuchałem, brzmi z grubsza jak czyszczenie matrycy. Nie mam pojęcia gdzie to wyłączyć w E-PM2, ale na pewno będzie w instrukcji
U mnie przy włączaniu E-Pm2 nic nie słychać. Pojawia się natomiast jakby krótkie "klapnięcie" przy wyłączeniu. Obserwuję również u siebie pewną niechęć do głębokiego czytania instrukcji, co oczywiście jest naganne.
Byłem dzisiaj w sklepie z aparatami. Obsłuchałem podobnego i jak się włącza to ciche pyknięcie przy włączeniu, przy wyłączaniu dłuższy dźwięk ale spokojnie. U mnie przy wyłączaniu cisza, nic. A przy włączaniu jest ze 2-3 x głośniej.
Popatrzę raz jeszcze w instrukcji bo przedtem nie znalazłem ale może źle szukałem
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Kwi, 2016
W niektórych aparatach można ustawić czyszczenie tuż po włączeniu albo tuż przed wyłączeniem, stąd mogą być różnice. Tak, poszukaj w tej instrukcji.
Jedyne co znalazłem w instrukcji:
Czyszczenie i sprawdzanie przetwornika obrazu
Aparat jest wyposażony w funkcję redukcji zapylenia, zapobiegającą dostawaniu się pyłu do przetwornika obrazu i usuwającą pył lub kurz z powierzchni przetwornika obrazu przy pomocy ultradźwiękowych wibracji. Funkcja redukcji zapylenia jest uaktywniana automatycznie po włączeniu aparatu.
Funkcja redukcji zapylenia jest uruchamiana w tym samym czasie, co operacja mapowanie pikseli służąca do sprawdzania przetwornika obrazu i obwodu przetwarzania obrazu. Ze względu na to, że funkcja redukcji zapylenia jest uaktywniana po każdym włączeniu aparatu, należy trzymać aparat poziomo, aby prawidłowo zadziałała.
Jest jeszcze funkcja Pixel Mapping (mapowanie pixeli) ale to raczej tu nie ma zastosowania w tym wypadku.
Ewentualnie mogę jeszcze go przywrócić do ustawiń fabrycznych.
W przemyślanych konstrukcjach tego nie ma. Bo i po co miałoby być?
Wątpię, żeby ten dźwięk był związany z czyszczeniem matrycy. Czyszczenie odbywa się przy pomocy ultradźwięków i mogą je słyszeć nietoperze na przykład.
Jeśli dobrze odsłuchałem nagranie, to do dwóch sekund jest mu daleko - temu dźwięku. Ale faktem jest, że jest dłuższy niż w moim. W moim jest - mówiąc obrazowo - na raz, a w tym jest na sześć razy (albo trzy - zależy, co kto liczy). To nie musi być związane z aparatem. Może być związane z obiektywem, który też startuje w momencie włączenia aparatu. Zmień obiektyw i sprawdź, czy jest tak samo.
A najlepiej zapytaj w dobrym serwisie, co to może być i czy można z tym żyć.
Ostatnio zmieniony przez T.B. Nie 17 Kwi, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Mierzyłem teraz stoperem w telefonie i jest niecałe dwie sek. około 1,5-1,8 (ciężko dokładnie zmierzyć przy tak krótkim czasie), po resecie jest to samo (tj. resecie aparatu).
W przemyślanych konstrukcjach tego nie ma. Bo i po co miałoby być?
No cóż, trudno polemizować w takiej sytuacji, gdy jednym z wyznaczników "przemyślanej konstrukcji" jest brak możliwości włączenia oczyszczania matrycy po włączeniu i podczas wyłączania aparatu...
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, aparat dałem na gwarancji do sklepu.
Osoba przyjęła bez problemu stwierdziła, że coś jakby ociera w środku, do dwóch tygodni dadzą znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9