Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 17 Kwi, 2016 Pentax K-50 czy Fuji X-E1 z szerokokątnym obiektywem
Witam wszystkich użytkowników forum.
Chciałem skorzystać z waszej pomocy w wyborze aparatu - systemu.
Zastanawiam się nad marką Pentax lub Fuji, wiem że pierwsze to lustrzanka, choć jest bezlusterkowiec model k-01 ale brakuje mu wizjera, Fuji również buzluterkowce.
Budżet tak do 4000 zł
Zależy mi na dobrej jakości JPG oraz obiektywie szerokokątnym.
Zastanawiam się nad:
Pentax K-50 z 18-55 i 50-200 (2100 zł) nowy lub z 18-135 (2800 zł) + używana sigma 10-20 i pentax 35 f/2.4
Fuji X-E1 body (1000 zł) używane + samyang 12 mm (1500 zł) i fujinion 35 f/2 lub f/1,4 (1600/2000 zł) z czasem kity 16-50 i 50-230
Wiem że to może dziwne zestawienie, no ale patrzyłem głównie na jakość JPG. Pentax k-50 w testach optyczne dostaje 4.59 na 7 punktów a Fuji X-E1 5.06 Czy ta różnica jest bardzo zauważalna na zdjęciach?
Nie patrz na punkty. Patrz na zdjęcia. Możesz sobie porównać jakość zdjęć przykładowych.
Poza tym: czemu akurat te 2? Czemu nie Nikon, Canon, Sony, Olympus, Panasonic, cokolwiek innego... ?
Moim zdaniem: wszystkie współczesne aparaty cyfrowe z matrycami 4/3" lub większymi dają dobrą jakość obrazu. Dużo ważniejsze są obiektywy i ergonomia. Nie ma sensu kupować sprzętu, który będzie niewygodny w użytkowaniu.
Czemu akurat te dwie marki? Przeglądając przykładowe zdjęcia zauważyłem, że Canon generuje spory szum, miałem wcześniej Olympusa e-p3 też bardzo szumiał, więc chciałbym ISO mieć bardziej użyteczne. Co prawda Olympus w późniejszych modelach zmienił matrycę, ale obiektyw 9-18 drogi. Nikon wypadł słabo, z powodu jakości generowanego JPG.
w Pentaxie podoba mi się stabilizacja w korpusie i uszczelnienie. Ceny obiektywów w porównaniu do bezlusterkowców dużo niższa, szczególnie coś szerokiego. Oczywiście C I N ma większy dostęp szkieł i niższe ceny, ale powody dla czego ich nie wybrałem podałem wyżej.
Fuji głownie ze względu na obrazek JPG, miałem przez chwilę X-M1 faktycznie jakość zdjęć super.
Jak Ci się podoba obraz z Fuji, to postaraj się sprawdzić, jak będzie leżał w ręku. Jeśli ergonomia będzie pasować, to kup i rób zdjęcia. Jeśli bardziej będzie pasował Ci Pentax, to też się nada.
Skoro odrzucasz pozostałe, to z tych dwóch też powinieneś umieć sam wybrać.
Ogólnie nie mam pojęcia czemu upierasz się na JPG, ponieważ jest to ogromne ograniczenie. Podobnie nie wiem jakie zdjęcia i w jakich warunkach robisz, że stwierdziłeś, że E-P3 bardzo szumi.
Pamiętaj, że dużo większą różnicę w jakości obrazu w słabych warunkach oświetleniowych zrobi jaśniejszy obiektyw lub statyw, niż odrobinę lepsza matryca.
Mam k-30 (ten sam silnik jpg, co w k-50) i fuji x-m1 (teoretycznie ten sam silnik jpg, co w x-e1). Jeśli bierzemy pod uwagę tylko jotpegi, to pentaks, w porównaniu z fuji jotpegi ma zauważalnie gorsze. W temacie rawów - wolę pliki z pentaksa
Czemu się uparłem jpg? Bo straszny leń ze mnie.
Co fotografuję? To co mnie otacza, zdjęcia rodzinne i spacery miejskie i górskie - stąd chęć szerokiego kąta, żeby nie to to może szukał bym zawansowanego kompaktu.
Szum był widoczny nawet ze światłem 1.8 chodzi o zdjęcia osób w ciemnych pomieszczeniach, statywu ciężko użyć, no ale tu może powinienem wyposażyć się w lampę.
Nie mam nigdzie zdjęć do pokazania, jedynie na instagramie, ale wszystkie wykonane są smartfonem. https://www.instagram.com/edi.sk/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10