Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Festiwal Lornetkowy 2016
Autor Wiadomość
goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 23 Kwi, 2016   

Kimek27 - tak, ale terra ED zupełnie mi nie leży, poza tym jest brzydka i z Chin.... W mojej mocno nieobiektywnej ocenie nie ma startu do Pocket CL 8x25

Volver - mam; odkupioną od Santre (skroił mnie niemiłosiernie....) Pole widzenia mocno rozczarowuje, jakość wykonania troche rozczarowuje, ale optycznie cacy.

Dziś w Łodzi mijał mnie piękny P1800 na żółtych tablicach - od razu pomyślałem o Tobie....

Reklama

Marlut 
Optyczny

Zapytam jeszcze o Zeiss Terra ED 8x32 / 10x32 - model 42mm w teście Arka wypadł bez rewelacji w stosunku do ceny ale 32mm trochę potaniały, teraz obie wersje kosztują 1399zł. Ktoś je może oglądał?

kot Sylvester 
Maniak

Marlut napisał/a:
Zapytam jeszcze o Zeiss Terra ED 8x32 / 10x32 - model 42mm w teście Arka wypadł bez rewelacji w stosunku do ceny ale 32mm trochę potaniały, teraz obie wersje kosztują 1399zł. Ktoś je może oglądał?

Marlut gdzie są te Zeissy w takiej cenie?
Ja tu widzę nieco inną:
http://www.lanius-books.c...st-hd-8x32.html
http://www.lanius-books.c...t-hd-10x32.html

Terra ED 8x32 moim zdaniem jest za droga.

kimek27 
Optyczny

Z tego co mi wiadomo 8x25 terra ed pochodzi z kraju kwitnącej wiśni.
Czyli skwarek wart swojej ceny :wink:

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 24 Kwi, 2016   

Goornik, a ja myślałem, że jesteś bezkompromisowo nastawiony do Ultimy, na poważnie. Dodaj swoje uwagi do wątku lornetki. Gdybyś sobie wsiadł do historycznego Volvo P1800 powiedziałbyś prawie to samo co o Ultimie -rozczarowanie - sam tak miałem. Za staaaare...za prymitywne...za ciasne i w ogóle za.... Ale takie lata 90-te, Audi, Volvo, Lancia to już bajka, wszystkomające, bez oszczędności i ładne, znowu całkiem jak lornetki!

Marlut 
Optyczny

kot Sylvester napisał/a:
Marlut napisał/a:

Marlut gdzie są te Zeissy w takiej cenie?
Terra ED 8x32 moim zdaniem jest za droga.

http://www.lanius-books.c...ra-ed-8x32.html

Seria Terra ED jest produkowana w kraju Konfucjusza, wiśnia kwitnie trochę dalej ;)

goornik 
Optyczny

Volver napisał/a:
Goornik, a ja myślałem, że jesteś bezkompromisowo nastawiony do Ultimy, na poważnie. Dodaj swoje uwagi do wątku lornetki. Gdybyś sobie wsiadł do historycznego Volvo P1800 powiedziałbyś prawie to samo co o Ultimie -rozczarowanie - sam tak miałem. Za staaaare...za prymitywne...za ciasne i w ogóle za.... Ale takie lata 90-te, Audi, Volvo, Lancia to już bajka, wszystkomające, bez oszczędności i ładne, znowu całkiem jak lornetki!

O nie - daleki jestem od fanatyzmu. Kupiłem ją bo jest więcej niż dobra, maleńka i poręczna, ale przede wszystkim: to ostatnia chwila by zdobyć egzemplarz praaaaawie nowy. Zakupu nie żałuję, w temacie porro mam wszystko, co jest na rynku i leży w zasięgu moich zainteresowań. Od 8x30 E II do 18x70 WF, poprzez całą serię SE i FMT-SXa. Więcej mi naprawdę nie trzeba.
Uwagi o ultimie w stosownym wątku dodałem.

No sam powiedz: nie kupiłbyś jednego z ostatnich 960, wiedząc, że nadchodzą nijakie wydmuszki z cztero- i trzycylindrowymi popierdułkami pod maską?

kimek27 
Optyczny

Terra ED 32mm, 42mm robione w Chinach
Terra ED 25mm robiona w Japonii
Tych lornetek nie produkuje Zeiss, zamawia je u producentow OEM

RomanW 
Bywalec

Mam pytanie o Nikon M7 8x30, nie miałem go w rękach.
Moje skromne doświadczenie z lornetkami pokazuje, że te lornetki, które dają duże ocieplenie obrazu, są przyjemne w odbiorze dla oka, ale spada im kontrast i rozdzielczość, chodzi o obserwacje dzienne. Możliwe, że dotychczas zebrane wnioski mam logiczne ale nie znaczy że prawdziwe. Np. jak spojrzymy okiem przez filtr czerwony czy pomarańczowy to od razu zobaczymy spadek kontrastu i rozdzielczości, a jak lornetka taka jak M7 ma wbudowany na stałe taki filtr podbijający ciepłe widmo (obrazek z transmisji w zał.), to mam pytanie czy za tym widać zauważalny spadek kontrastu i rozdzielczości za dnia?

Monarch 7 8x30.jpg
Plik ściągnięto 6010 raz(y) 55,34 KB

goornik 
Optyczny

Roman, filtr powoduje OGROMNĄ ingerencję w widmo światła przechodzącego, zaś nierównomierna transmisja lornetki - jak w przypadku M7 - daje tylko subtelną zmianę kolorystyki. Jest ona często tak mała, że osoby z "tolerancyjnym" okiem wogóle jej nie widzą. W przypadku tego Monarcha, porównując niebieski do czerwonego, masz relację 82% do 92% czyli różnica o 10%. Nie można tego porównać z żadnym klasycznym filtrem to fotografii cz-b.
Reasumując - zaczerwienienie obrazu będzie baaaardzo delikatne i - jak napisałeś - będzie korzystnie wpływać na wizuwalny odbiór obrazu.

Volver 
Entuzjasta

Goornik, no przecież obaj byśmy! Wielocylindrowe i duże silniki są jak stare, dobre i sprawdzone porro. Zawsze ma się banana na gębie! A u mnie konsekwentnie od pół roku brak nieba na nią...zostaje za to autostrada! :-)

goornik 
Optyczny

Jeździsz loretkami po A4? Jaka to kategoria prawa jazdy? "P"?

Volver 
Entuzjasta

Żeby mieć 2 w 1 wożę je w samochodzie, w schowku! Tadaam!

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2016   

kimek27 napisał/a:
Terra ED 32mm, 42mm robione w Chinach
Terra ED 25mm robiona w Japonii

To tłumaczy 109zł różnicy w cenie pomiędzy 8x25 a 8x32; 10x25 i 10x32 dzieli całe 9zł.

goornik, jak wygląda sprawa jakość materiałów i montażu w przyziemnej serii Cajsa?

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 25 Kwi, 2016   

Marlut napisał/a:

goornik, jak wygląda sprawa jakość materiałów i montażu w przyziemnej serii Cajsa?

Jak na małą lornetkę - dobrze
Jak na Zeissa - co najwyżej zadowalająco

Odpowiedz do tematu