Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie.
Zacznę od tego, że jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o fotografię. Aparat, który w najbliższym czasie kupię będzie moim pierwszym - nie licząc oczywiście tych z komórek. Pomimo braku umiejętności chcę zainwestować trochę kasy i kupić sprzęt, który zmobilizuje mnie do poszerzania swojej wiedzy. Aparat będzie wykorzystywany głównie do fotografowania wyjazdów, spacerów, rodzinnych spotkań. Zależy mi na mobilności, więc po przeczytaniu różnych artykułów stwierdziłem, że powinienem szukać wśród bezlusterkowców. Reasumując - początkowo tryb auto, jednak z biegiem czasu chcę nauczyć się robić zdjęcia bardziej świadomie. Zastało mi wybrać tylko odpowiedni sprzęt.
I teraz tak, najbardziej sensowny wydaje mi się wybór Olympus PEN E-PL6 + ob. 14-42 II R srebrny + ob. 40-150 R w cenie 1899zł.
Czemu nie?
Polecam jednak jeszcze dostępnego Panasonika GX7 ze standardowym zoomem.
Jak dobrze poszukasz, powinieneś się do 2000 zł zmieścić.
Zonk: nie miałbyś w zestawine 45-150...
Zapomniałem w sumie podać bardzo ważnej kwestii: chciałem się zmieścić w 2000 zł. Panasonic GX7 kosztuje jednak trochę powyżej tej kwoty. Dokładając do tego pokrowiec, kartę pamięci to jednak trochę za dużo... Ale dzięki za zainteresowanie tematem!
Jakbyś mógł jeszcze tylko rozwinąć kwestię "ciemnych szkieł". Rozumiem, że chodzi o zakres otwarcia przesłony w obiektywie? Jeżeli tak, to czy te wartości w przedstawionych obiektywach są wystarczające? Albo inaczej, czy pozwolą robić dobrej jakości zdjęcia podczas wyjazdów, spacerów, rodzinnych spotkań?
Jeżeli tak, to czy te wartości w przedstawionych obiektywach są wystarczające?
Do bardzo wielu sytuacji tak - na początek.
Kiedyś może dokipusz jasną/e stałkę/ki typu Olympus 45 1.8.
Polecam poczytać o głębi ostrości w zależności od wielkości matrycy do tego jak wpływa jasność obiektywu na ową GO (głębię ostrości) + jak "rozmyć" tło w zależności od użytej ogniskowej. W totalnym skrócie im ogniskowa dłuższa, a tło za fotografowanym obiektywem bardziej oddalone, tym rozmycie tego tła większe, zatem nawet tym tele, w którym przy 150 mm miałbyś f5.6 rozmyjesz wystarczająco tło.
Jasność obiektywu (czy użyta ogniskowa) wpływa oczywiście na czas otwarcia migawki. Owszem, można też iso zwiększyć, aby czas ten skrócić (im wyższe iso, tym bardziej szumi - sprawdź sobie w teście, jak się zachowuje E-PL6 przy iso np. 3200).
Zobacz, tutaj masz symulator głębi ostrości i ogniskowej.(klik)
Jak już kupisz ten aparat, pomyśl o fotografowaniu w rawach jeśli chcesz foty obrabiać na kompie później (świetny program Lightroom 6 - kosztuje kilka stów, ale warto), do tego zacznij od focenia w programie preselekcji przysłony, tj. Ty ustawiasz przysłonę, aparat dobiera czas.
Iso możesz na auto ustawiać, albo samemu decydować.
Focenie na kompletnym auto jest najmniej kreatywne, bo nieprzewidywalne w scenach, w których chcesz jakiś element z tła wyodrębnić - tak z grubsza rzecz ujmując.
Oczywiście warto też samemu decydować o punkcie ostrości, który ma być użyty, a nie żeby to aparat zawsze za Ciebie robił.
P.S. Jeśli coś namieszałem, niech Koledzy poprawią.
muzyk, jeszcze raz dziękuję za pomoc. Połowy z tego co napisałeś co prawda nie rozumiem, ale powoli będę się wgryzał w temat
Aparat zamówiony, odbiorę go po majówce. Jednak nasuwa mi się kolejne pytanie. Zastanawiam się którą kartę pamięci wybrać. Czy warto dopłacać za wyższą klasę prędkości zapisu - UHS-2 lub UHS-3? Czy ta podstawowa w zupełności wystarcza?
Aha..., jeszcze jedno - czy aparaty w przypadku dużej ilości danych na karcie potrafią się zamulić jak inne urządzenia? Zastawiam się po prostu czy warto brać kartę 32 GB.
EDIT: teraz dopiero widzę, że UHS-2 i UHS-3 kosztują jakieś niebotyczne pieniądze. Trochę zmylił mnie jeden artykuł, w którym pisało że UHS-1 to 10 Mb/s. Wydawało mi się trochę mało, ale teraz czytam że niektóre w tej klasie mają nawet 50 Mb/s. Ciężko to wszystko ogarnąć... W jaką prędkość celować?
Ja do rad muzyka dotyczących późniejszych inwestycji dodałbym jakąś krótkoogniskową, jasną stałkę. Z tych tanich (przynajmniej na rynku wtórnym) sugerowałbym 14/2.5 albo 20/1.7 Panasonic-a. To będzie doskonałe uzupełnienie do tego wyjściowego zestawu zoomów, jeżeli fotografujesz na wyjazdach zwiedzane wnętrza (zabytki itp.). Tego typu obiektyw umożliwia fotografowanie w takich miejscach bez statywu, z ręki, przy niezbyt drastycznym podbiciu ISO. W dodatku to tzw. naleśnik, nie ma problemu z zabraniem go w każdych okolicznościach (14-tka to bodaj najmniejszy i najlżejszy z obiektywów m4/3 -70g)
Co do doradzanego 45/1.8 to jest świetne szkło, ale z racji sporej ogniskowej mocno specjalizowane na portret. Gdybyś potrzebował bardziej uniwersalnej stałki, którą sfotografujesz zarówno pojedynczych ludzi, jak i widoczki czy rodzinne scenki rodzajowe, to możesz pomyśleć o 25/1.7.
Zastrzegam, że ten ostatni akapit to moja mocno subiektywna opinia, bazująca na ogólnej wiedzy, a nie osobistej praktyce z obiektywami tej klasy -bawię się jak na razie szerszymi stałkami, m. in. wspomnianą 14-tką.
Pozdrawiam
-J.
Ależ...
14 2.5 Panasa niewiele wnosi w sytuacji hdy standardowy zoom 14-42 rozpoczyna się od f3.5.
Jeśli już to albo 20 1.7 I lub II, albo (do pięknych - "klasycznych"* portretów) Olympus 45 1.8.
* - wg. mnie do portretów można każą ogniskową wykorzystać. Pytanie, jaki efekt chce się osiągnąć.
Jar napisał/a:
dybyś potrzebował bardziej uniwersalnej stałki, którą sfotografujesz zarówno pojedynczych ludzi, jak i widoczki czy rodzinne scenki rodzajowe, to możesz pomyśleć o 25/1.7.
Bardziej uniwersalną stałką bedzie jednak 20 1.7 (co daje pole widzenia jak 40 mm na pełnej klatce).
Powiem tak. Kilka urlopów obfociłem 20 1.7 głównie + GF1
Poza tym, polecam kupno adapteru m42/micro 4/3 i jakiegoś Heliosa (bo tani jak barszcz) 58 f2 - co daje całkiem sympatyczne tele (pole widzenia jak 116 mm na pełnej klatce) do tego z porządnym światłem f2 na aparacie micro 4/3.
Za bardziej uniwersalną ogniskową niż 40 mm dla FF (20 mm dla 4/3), powszechnie uważana jest ogniskowa 50 mm dla FF (25 mm dla 4/3). Ale - mając obiektyw 14-42 mm można samemu zobaczyć różnicę i samemu zadecydować o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, lub odwrotnie.
Natomiast dla kogoś może mieć znaczenie - jeśli już wybiera wśród obiektywów Panasonica - że 25/1.7 jest ładne parę stówek tańszy, niż 20/1.7, a już czytałem gdzieś, że to bardzo dobry obiektyw, ten 25/1.7.
Z kolei jeśli ktoś wybiera pomiędzy 25/1.7 Panasonica, a 25/1.8 Olympusa, to w maju będzie promocja u Olympusa i będzie 320,- zł zwrotu.
(Przy okazji zejdzie wtedy z ceną poniżej 20/1.7 Panasonica.)
Hmm, no tak, niemniej 40 mm czyli ten 20 1.7 m4/3 jest bardzo akuratny.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2016
SanDisk 40 MB/s (class 10 - ale chyba teraz wolniejszych nie ma?) spokojnie starcza do zdjęć i filmów z 16 Mpix Olków. Ja mam 8 i 16 GB, naprawdę dużo towaru na to wchodzi. Nie wiem jak wyglądają teraz ceny, jeśli dopłata za większą pojemność to 10 zł, no to warto. Lepiej (bezpieczniej) dwie mniejsze karty plus sensowny futerał na nie.
Najbardziej uniwersalne (popularne) szkło w stałoogniskowych kompaktach ok 20-30 lat temu to było 35 mm, nie 50 mm (40 mm w Smienie 8M ), więc te 25 mm w m4/3 to już widocznie węziej, no ale co kto lubi.
Najbardziej uniwersalne (popularne) szkło w stałoogniskowych kompaktach ok 20-30 lat temu to było 35 mm,
Czyli w aparatach, które przez samych ich użytkowników (ja np. przerobiłem ich "tylko" kilka) były nazywane pieszczotliwie idiotenaparatami. Jest to ogniskowa, która jeszcze nie zniekształca zbytnio obrazu, a już pozwala zrobić obiektyw dający (prawie) zawsze ostry obraz, bez żadnej regulacji (nastawiania) ostrości.
Ciekawostką historyczną jest to, że były to aparaty z tą zarozumiałą "pełną klatką"
[ Dodano: Sob 30 Kwi, 2016 15:19 ]
Taka jeszcze ciekawostka:
- Smiena, aparat dla mas, miała obiektyw 40 mm,
- Zenit, aparat dla bardziej ambitnych amatorów, a może nawet więcej, miał obiektywy 58 mm lub 50 mm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,98 sekundy. Zapytań do SQL: 15