Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak, ale nie jestem pewien czy to kwestia ,,ambitności'' i założeń technicznych, czy tylko kosztów produkcji... Faktycznie, 50-tki były podstawowe (kitowe) do luster. Ba, do tej pory to są najtańsze stałki do lustrzanek. Czytałem opinie, że szkło o ogniskowej ciut większej niż odległość bagnetowa, czyli te ok 45 mm dla lustrzanek, zrobić jest sporo łatwiej niż to trochę poniżej. Potwierdzałyby to współczesne szkła m4/3, gdzie są świetne 20/1.7 Panasa oraz 25-tki Olka i Panasa oraz gorsze optycznie, a przy tym droższe Olkowe 17/1.8 czy Panaleika 15/1.7.
[ Dodano: Sob 30 Kwi, 2016 15:19 ]
Taka jeszcze ciekawostka:
- Smiena, aparat dla mas, miała obiektyw 40 mm,
- Zenit, aparat dla bardziej ambitnych amatorów, a może nawet więcej, miał obiektywy 58 mm lub 50 mm.
Smiena - jak wszyscy doskonale wiemy - miała 1 obiektyw niewymienny. On naprawdę miał być uniwersalny bo musiał. Lepiej dać szerzej, bo więcej można w razie czego w kadrze zmieścic, a róznice w proporcjach w stosunku o naturalnych nie porażają. To miał być taki aparat dla ludu co to jak już ma aparat to jeden z jednym obiektywem. Uniwersalność tego obiektywu była kluczowa. Oczywiscie w pojęciu masowym, ale przecież o podobnych celach foto w tym wypadku chyba mowa?
Zenitowy obiektyw można było sobie wymienić, dawali tani i jednocześnie dość dobry. Uniwersalna ta 58 to niebyła ani trochę (w każdym razie z mojego nieskromnego punktu widzenia). Ale mniej ludzi zniekształcała niż jakiekolwiek 40 czy 35. To już był obiektyw dla tych co nie muszą zmieścić więcej w kadrze.
A kupić 25/1.7 Przyda się i tak (nawet jak 20 byłaby lepsza, ale tego nie wiesz...) a jest tani. Optycznie oczywiście bez najmniejszego zarzutu.
Uniwersalność tego obiektywu była kluczowa. Oczywiscie w pojęciu masowym, ale przecież o podobnych celach foto w tym wypadku chyba mowa?
No nie, ja o takiej "uniwersalności" czyli masowości nie mówię.
Nawet napisałem, dlaczego - moim skromnym zdaniem, oczywiście - jedynym chyba obiektywem w idiotenkamerach sprzed 20-30 lat był obiektyw 35 mm.
Jedno tylko się zgadza - że zdania są podzielone. Tacy, którzy uważają, że obiektyw 35 mm jest uniwersalny (w zwykłym pojęciu) też są, chociaż w mniejszości.
Powtórzę też, że ktoś, kto ma obiektyw 14-42 mm (28-84 mm dla FF), może sobie po prostu zobaczyć, co mu bardziej pasuje.
Najbardziej uniwersalne (popularne) szkło w stałoogniskowych kompaktach ok 20-30 lat temu to było 35 mm,
Czyli w aparatach, które przez samych ich użytkowników (ja np. przerobiłem ich "tylko" kilka) były nazywane pieszczotliwie idiotenaparatami. Jest to ogniskowa, która jeszcze nie zniekształca zbytnio obrazu, a już pozwala zrobić obiektyw dający (prawie) zawsze ostry obraz, bez żadnej regulacji (nastawiania) ostrości.
Ciekawostką historyczną jest to, że były to aparaty z tą zarozumiałą "pełną klatką"
[ Dodano: Sob 30 Kwi, 2016 15:19 ]
Taka jeszcze ciekawostka:
- Smiena, aparat dla mas, miała obiektyw 40 mm,
- Zenit, aparat dla bardziej ambitnych amatorów, a może nawet więcej, miał obiektywy 58 mm lub 50 mm.
Teraz nie ma za dużo kompaktów z obiektywem o stałej ogniskowej. A w tych, które jeszcze są, jak np. dość snobistyczny Fujifilm X-100 obiektyw ma właśnie równoważnik 35mm. Taka ogniskowa jest, przynajmniej dla mnie, po prostu bardzo wygodna i tak się akurat składa, że np. na zoomach jakby całkiem podświadomie własnie taką ogniskową ustawiam najczęściej.
Przy okazji - serdecznie pozdrawiam byłego użytkownika Zenita z obiektywem (chyba Jupiter) 58 mm, bo też miałem kiedyś taki aparat, była to moje pierwsza lustrzanka jednoobiektywowa. Później go pożyczyłem w rodzinie i nie odebrałem.
Tacy, którzy uważają, że obiektyw 35 mm jest uniwersalny (w zwykłym pojęciu) też są,
niewątpliwie, prawdopodobieństwo, ze takowych nie ma jest raczej bardzo niewielkie, zupełnie niezależnie od tego co oznacza "zwykłe pojęcie". Nota bene ciekawi mnie co to akurat tu oznacza.
Ale...
Ja w swoim własnym zwykłym pojęciu jak najbardziej tak właśnie uważam
T.B. napisał/a:
chociaż w mniejszości.
Cóż, czy jeżeli zapytam o źródła tej tak jednoznacznie wyłożonej wiedzy, to zostanę skierowany do jakiejś w miarę wiarygodnej statystyki na ten temat? Bo jak nie to nie będę pytał...
Przy okazji - serdecznie pozdrawiam byłego użytkownika Zenita
A dziękuję
ale akurat Zenita nie użytkowałem. Pasował mi tylko do porównania, bo oba "ruskie", tylko grupa docelowa nieco inna, jak mi się wydaje.
Natomiast użytkownikiem Smieny owszem, byłem i to dwójki, jeśli dobrze pamiętam (bo mogła to być M). W każdym razie nie z tych bardziej "nowoczesnych", szóstko- czy ósemkopodobnych.
Rodzinną lustrzanką (bo nie moją osobistą) była Exa II.
Do dzisiaj mam za to ŁOMO ŁK-A.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10