Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 20 Kwi, 2016
Przesiadka z Nikona D60 na.....??
Autor Wiadomość
radek_z 
Bywalec

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   Przesiadka z Nikona D60 na.....??

Sprawa wygląda następująco. Najczęściej robię zdjęcia biegów ulicznych i w związku z tym wykonują bardzo duże ilości zdjęć. Mój Nikon D60 trzyma się nad wyraz dobrze, bo ma już ponad 292 tys. klapnięć i działa. Mechanizm podnoszenia lustra był wymieniany przy około 130 tys.

Ale logika mówi że niedługo zapewne jego żywot się zakończy. Chcę zmienić go na coś co wytrzyma takie obciążenia. Zasięgnąłem opinii i usłyszałem że jego następcy czyli serie D3X00 i D5X00 były już bardziej delikatne i nie nadają się na takie przebiegi.

Z uwagi na budżet około 1,5 tys. w grę wchodziłby właściwie tylko używany D7000.

Czy możecie go polecić do tego typu użytkowania. Czy to wytrzymała puszka? Czy ten model ma jakieś konkretne wady? Pamiętam że w tamtym czasie Nikon miał kilka wtop z modelami.

Będę wdzięczny za rady.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016   

radek_z napisał/a:
Mój Nikon D60 trzyma się nad wyraz dobrze, bo ma już ponad 292 tys. klapnięć i działa.

O kurka! łał! (serio!)
radek_z napisał/a:
Z uwagi na budżet około 1,5 tys. w grę wchodziłby właściwie tylko używany D7000.

I wyhacz! Bdb!
radek_z napisał/a:
Pamiętam że w tamtym czasie Nikon miał kilka wtop z modelami.

No oleił matrycę, czy jakimś pyłem sypał, ale... nie przejmowałbym się tym, tylko coś z rozsądnym przebiegiem zanabył. :razz:

radek_z 
Bywalec

muzyk napisał/a:
radek_z napisał/a:
Mój Nikon D60 trzyma się nad wyraz dobrze, bo ma już ponad 292 tys. klapnięć i działa.

O kurka! łał! (serio!)

No serio. https://www.camerashutter...79-8e1eb77c9b34

W zakładanym budżecie mógłbym myśleć o używanych D3300 lub D5300, tylko czy rzeczywiście te modele były już znacznie delikatniejsze niż D60.

Choć przyda mi się na pewno uszczelniony korpus, bo niejednokrotnie zdarza się robić zdjęcia w czasie deszczu.

No i nie bez znaczenia jest celny autofocus. W recenzji D7100 napisane jest że w D7000 AF sprawiał pewne problemy.

Zależy mi po prostu aby po przesiadce nie stwierdzić że pewne elementy w D60 działały lepiej.

Wojmistrz 
Obserwator

Takie przebiegi się zdarzają, ale nie licz na to przy nowoczesnych puszkach.

muzyk 

radek_z napisał/a:
Zależy mi po prostu aby po przesiadce nie stwierdzić że pewne elementy w D60 działały lepiej.

Nie no, jak kupisz d7100 to odczujesz różnicę na plus.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Maj, 2016   

radek_z napisał/a:
przyda mi się na pewno uszczelniony korpus, bo niejednokrotnie zdarza się robić zdjęcia w czasie deszczu.

Używka Pentaxa K-5II mogłą by być jakimś rozwiązaniem jeśli miałbyś do niego szkła. I oczywiście jeśli AF się nada. :cool:

radek_z 
Bywalec

Wysłany: Pią 06 Maj, 2016   

Mam upatrzonego D7000 za 1500 zł wraz z kosztami sprawdzenia go w serwisie Nikona. 62 tys. klapnięć.

Jak ustrzec się kupienia egzemplarza cierpiącego na chapanie olejem czy problemem z AF? Tj. czy problem dotyczył tylko początkowych serii i np. kupując egzemplarz wyprodukowany po pewnym okresie czasu mam pewność że kupuje sztukę już pozbawioną tych przypadłości?

muzyk 

radek_z napisał/a:
62 tys. klapnięć.

Moim zdaniem, sporo jak za 1500 zł...(klik)
klik2

mozer 
bo Pentax

No jak na Nikona to pewnie sporo. Trzeba szukać pentaxa - tam nawet i 500tys. nie straszne.

radek_z 
Bywalec

Nr seryjny upatrzonej przeze mnie D7000 zaczyna się od 6238.

Czy to już partia wyleczona z błędów wieku dziecięcego, czy jednak ta cierpiąca na problemy z AF i olej na matrycy? Sprzedający twierdzi oczywiście że żadnych problemów z AF-em nie ma, ale wiadomo że nie jest to nigdy pewne źródło informacji.

muzyk 

Cytat:

Spojrzałeś w ogóle na ogłoszenia w kontekście przebiegu i ceny Twojej upatrzonej oferty?

radek_z 
Bywalec

Wysłany: Sob 07 Maj, 2016   

muzyk napisał/a:
Cytat:

Spojrzałeś w ogóle na ogłoszenia w kontekście przebiegu i ceny Twojej upatrzonej oferty?

Spojrzałem. Dziękuję za link.

Pierwsze to że nie wiem czy chcę kupować z zagranicy.

Dwa, że przy tej cenie wchodzimy już w segment używek D7100...tak dodają po pareset złoty, zaraz dojdziemy do wniosku że najfajniej to wyjdzie nówka D7100.

Tu mam opcję D7000 za 1500 wraz z kosztami przeglądu i usunięcia ewentualnych usterek.

Tyle co mi udało się znaleźć na "nikoniarzach", to ze ludzie w grudniu 2010 nabywali egzemplarze z SN 611XXX i FW 1.002. Które już sprawowały się lepiej: http://forum.nikoniarze.p...=176224&page=59

Andrzej.M.
[Usunięty]

radek_z napisał/a:
wchodzimy już w segment używek D7100.

Jeśli dobrze pamiętam też miały swoje dolegliwości ...

mozer 
bo Pentax

Ano właśnie, czyli konkluzja prosta - przynajmniej Pentax K5II

Sunders 

radek_z napisał/a:
W zakładanym budżecie mógłbym myśleć o używanych D3300 lub D5300, tylko czy rzeczywiście te modele były już znacznie delikatniejsze niż D60.

Nie.

radek_z napisał/a:
przyda mi się na pewno uszczelniony korpus, bo niejednokrotnie zdarza się robić zdjęcia w czasie deszczu.

No i nie bez znaczenia jest celny autofocus. W recenzji D7100 napisane jest że w D7000 AF sprawiał pewne problemy.

Kup używkę D300s.

Odpowiedz do tematu