Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym prosić o poradę w zakresie kupowania nowego aparatu. Postarałem się zebrać moje potrzeby tak, aby nie było to kolejne pytanie z serii "załatwcie tę sprawę za mnie".
CZEGO POTRZEBUJĘ:
- Najwyższa możliwa jakość zdjęć
- Stosunkowo niewielki rozmiar (nie trzeba być lekki)
- Połączenie WiFi, (ew. NFC ale niekoniecznie)
- Jakaś forma stabilizacji obrazu pożądana
CZEGO NIE MUSZĘ MIEĆ:
- Uchylny ekran (choć miły dodatek)
- Możliwość filmowania
- Nie musi być super szybki (autofokus)
- Wymyślne programy takie jak redukcja efektu czerwonych oczu, panoramy, filtry itp
- zaawansowane ustawienia manualne (pół-manual to max czego będę używał)
- Wbudowany mikrofon
DO CZEGO BĘDZIE UŻYWANY
Przede wszystkim aparat podróżny! Dlatego dość niewielki rozmiar jest dla mnie istotny, dlatego nie decyduję się na DSLR-a. Fotografia architektury, fotografia uliczna, raczej nic w ruchu.
Zdjęcia powinny służyć jako materiał do dalszej obróbki (mam ogromne doświadczenie w obróbce zdjęć) - stąd ten element jakości jest istotny - zdaję sobie naturalnie sprawę z ograniczeń małych aparatów i budzętu, nie oczekuję tu cudów, jakość ma być bdb jak na amatorskie zastosowania (a może semi-pro).
BUDŻET:
Górna granica mniej więcej 2500-3000 zł
O CZYM MYŚLĘ:
Kompletnie nie siedzę w tym, co się dzieje teraz na rynku, miałem jeszcze lata temu starego Nikona D70/80 i na tym etapie moja wiedza nt sprzętu się zatrzymała
Zastanawiam się czy warto koniecznie brać aparaty ze stabilizacją:
Panasonic Lumix DMC-ZS100
Canon PowerShot G7 X
Na pewno podoba mi się też:
Panasonic Lumix DMC-GM5
(wszystkie w linku z porównaniem powyżej).
Będę SZALENIE wdzięczny za każdą sugestię w tym temacie.
Jeszcze jedna uwaga, sporo ostatnio podróżuję służbowo, więc mam możiwość kupna aparatu w Azji, jeśli jest jakaś nowość, o której warto pomyśleć chętnie zerknę.
rzeczywiście rozstrzał jest wielki Wystarczy niewielkie zakres z 18-70 byłem zadowolony, gdyby miał nieco więcej to tym lepiej, ale aż 250 nie potrzebuję z pewnością.
Przejrzę tego Lumixa LX100 zaraz, dzięki za kolejny trop!
edit: pytanie czy ten Lumix DMC-ZS100 nie będzie lepszym wyborem jesli chodzi o Lumixy?
http://camerasize.com/compact/
do X-T10 dodaj obiektyw z jakim chcesz kupić. Możesz dodać resztę aparatów (+ewentualne obiektywy z zestawów handlowych) jakie bierzesz pod uwagę.
Aparaty można oglądać z różnych stron.
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:08 ]
ErykSawicki napisał/a:
zakres z 18-70
czyli ekw. 28-105mm
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:22 ]
o to mi chodziło http://j.mp/1ZnkAHr
(pewnie bierzesz pod uwagę zestaw z obiektywem 16-50mm -tańszy)
No tak, przy takim zoomie to bezlusterkowce z obiektywem są jednak głupim wyborem, jeśli całość ma być w miarę niewielka...
Zostają więc aparaty z serii "Large sensor compact" lub ten ten "compact" Canon PowerShot G7 X. Szukam jednak dalej w tej pierwszej kategorii, jeśli możecie coś polecić w tej materii bede wdzieczny.
Pokazałem skrajności w rozmiarach wyselekcjonowanych...
A6000 z 16-50 mm tak duża nie jest, a A5100 z tym samym obiektywem -już w ogóle.
Od GM5 z 12-32mm lub innego bezlustra m4/3 "w kicie" wolałbym wspomnianego LX100.
[ Dodano: Pią 06 Maj, 2016 19:37 ]
Zobacz jeszcze Canon G1x Mk Ii
Nikona DL24 jeszcze nie widziałem i chyba nikt nie testował, ale stawiam że dobrze oprogramowali matrycę i nie dali ciała z obiektywem -w kompaktach im się to nie zdarza.
Nikon ma Hybrid AF -to dobrze. W serii 1 działa świetnie.
Dzięki, też zwróciłem uwagę na ciemniejsze obiektywy (chociaż RX100 II dopiero na drugim końcu ma 4.9). Patrząc na to w ten sposób, jeśli nie uda mi się kupić Nikona DL24-85 to zostaje tylko...
LX100: fajny aparat, może trochę większy niż pozostałe, na pewno jasny obiektyw, ale obawiam się czy nie jest już zbyt przestarzały?
Mysle o nastepujacych parametrach
- Sensor size: Four Thirds
- Effective pixels: 13 megapixels
- ma wprawdzie wi-fi, czy to znaczy ze mozna przesylac nim zdjecia do telefonu czy tylko na komputer? (telefon to chyba tylko NFC?)
RX100 III ma 2,8 i też mieści się w podanym budżecie.
ErykSawicki napisał/a:
LX100: fajny aparat, może trochę większy niż pozostałe, na pewno jasny obiektyw, ale obawiam się czy nie jest już zbyt przestarzały?
Ma bardzo dobry obiektyw, ale jest trochę mniej poręczny od RX100 i G7 X. IMO przestarzały nie jest.
ErykSawicki napisał/a:
- ma wprawdzie wi-fi, czy to znaczy ze mozna przesylac nim zdjecia do telefonu czy tylko na komputer? (telefon to chyba tylko NFC?)
Wg specyfikacji LX100 obsługuje NFC.
ErykSawicki napisał/a:
DO CZEGO BĘDZIE UŻYWANY
Przede wszystkim aparat podróżny!
IMO do tego najlepiej z tych, które bierzesz pod uwagę, nadaje się G7 X ze względu na gabaryty, odchylany wyświetlacz LCD i zakres ogniskowych obiektywu.
Dzięki za pomoc.
W takim razie powoli zawężam wybór do następujących aparatów:
Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
Sony Cyber-shot DSC-RX100 II
Canon PowerShot G7 X
Nikon DL24-85 - jeśli będzie dostępny w Azji w dniu premiery, biorę w ciemno, ale zakładam póki co jako opcja rezerwowa
Pytania:
RX100 III jest w górnej granicy budżetu, jak się Waszym zdaniem spisuje na tle RX 100 II?
Wydaje mi się, że II jest bardziej konkurencją dla G7 X, a III ją nieco przerasta. Rozmiarowo wszystko są ok. Rezygnuję tym samym z LX100 właśnie ze względu na rozmiar.
RX100 III jest w górnej granicy budżetu, jak się Waszym zdaniem spisuje na tle RX 100 II?
Najistotniejsze różnice na korzyść III to IMO:
1.trochę lepszy obiektyw, jaśniejszy i o bardziej praktycznym zakresie ogniskowych
2.obecność wbudowanego wizjera elektronicznego
3.lepszej jakości zapis video
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10