Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Od jakiegoś czasu konkretnie zastanawiam się nad zakupem sprzętu. Jestem amatorem w tej dziedzinie dlatego potrzebuję w miarę uniwersalny sprzęt do szlifowania swoich umiejętności. Mam około 2-2.5 tysiąca, które chciałbym przeznaczyć na start (body + obiektyw).
Przeglądając allegro, oglądając recenzje doszedłem do wniosku, że model Canon 60D będzie dla mnie odpowiedni (używany). Rozpatruję jeszcze opcję 7D lub 5Dmk1 (tu już się robi drożej). Co do zastosowania to tylko zdjęcia bo nie interesuje mnie kręcenie filmów. Odrzuciłem 600/650D bo 60D wydał mi się lepszy po opiniach innych.
Co do obiektywu to zapytałem dwóch znajomych (fotografowie). Jeden polecił mi model 50mm f1.8, drugi jednak powiedział
"Jeśli nie potrzebujesz af to lepsze bedą dla ciebie obiektywy Samyang itp bardzo dobre optycznie i jaśniejsze niż canonowskie plastiki"
I tutaj rodzi się pytanie co będzie lepsze do nauki? Ten 50mm f1.8 spodobał mi się.
Po pierwsze, jeśli nie jesteś zbyt biegły w fotografowaniu, to używanie manualnych szkieł może być horrorem. Lepiej na pierwszy słoiczek weź tę stałkę z AF.
Po drugie, 50 mm f/1.8 - tak, ale który? Polecam ten droższy z silnikiem STM i porządniejszym wykonaniem.
Po trzecie, jeśli 60D vs 7D, to zdecydowanie ten drugi (jeśli cenowo nie ma różńicy)
potrzebuję w miarę uniwersalny sprzęt do szlifowania swoich umiejętności
Mam około 2-2.5 tysiąca, które chciałbym przeznaczyć na start (body + obiektyw).
Co do obiektywu to zapytałem dwóch znajomych (fotografowie). Jeden polecił mi model 50mm f1.8
A znajomy wie że kupujesz aps-c?
Bo 50mm do aps-c Canona to dziwny zestaw startowy.
Kup raczej obiektyw 35mm lub nawet ~24mm.
rshmiraf [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Maj, 2016
chester napisał/a:
Po pierwsze, jeśli nie jesteś zbyt biegły w fotografowaniu, to używanie manualnych szkieł może być horrorem. Lepiej na pierwszy słoiczek weź tę stałkę z AF.
Po drugie, 50 mm f/1.8 - tak, ale który? Polecam ten droższy z silnikiem STM i porządniejszym wykonaniem.
Po trzecie, jeśli 60D vs 7D, to zdecydowanie ten drugi (jeśli cenowo nie ma różńicy)
1. Też uważam że bez af może być ciężko na start.
2. Uważasz że warto dopłacić do STM? Bo zastanawiałem się nad tym bez.
3. Cenowo jest delikatna różnica. Uważasz, że warto?
[ Dodano: Pon 09 Maj, 2016 23:39 ]
fides napisał/a:
rshmiraf napisał/a:
potrzebuję w miarę uniwersalny sprzęt do szlifowania swoich umiejętności
Mam około 2-2.5 tysiąca, które chciałbym przeznaczyć na start (body + obiektyw).
Co do obiektywu to zapytałem dwóch znajomych (fotografowie). Jeden polecił mi model 50mm f1.8
A znajomy wie że kupujesz aps-c?
Bo 50mm do aps-c Canona to dziwny zestaw startowy.
Kup raczej obiektyw 35mm lub nawet ~24mm.
Oglądałem jakieś filmiki i też dużo osób uważa że ta 50mm jest fajne dla kogoś rozpoczynająca swoję zabawę. A czemu dla APS-C jest dziwnie, a dla FF już nie? Jeśli 35 to polecacie jakiś?
OMG...
5D to pełna klatka - pierwsza generacja "piątki"
czyli nie matryca APSc jak w 60 czy 7D + - 23x16 mm, tylko 36x24 mm.
Obecnie na rynku jest już 5DIII, a niebawem wchodzi 5DIV...
Na 5D (I, II, III) 50 mm to pole widzenia "szkła" (obiektywu) 50 mm, a na APSc 50 mm da pole widzenia 50 x "crop" 1.6, czyli... tak jak obiektywu 80 mm na pełnej klatce.
Czaisz?
50 mm na APSC (czyli pole widzenia pełnoklatkowego obiektywu 80mm) jest takim... "portretowym" tele, czyli w gruncie rzeczy, na APSc mało uniwersalną ogniskową.
Owszem... zależy, kto jak podejdzie do tematu.
Niektórzy twierdzą, że ruskim Heliosem 58 mm f2 da się wszystko sfocić...
Pewnie i tak... ale kreatywność wówczas musi być większa, niż "dymienie czachy"...
Chcesz APSC Canona ze stałką, to kup do niego (tego apsc np. 60 czy 7D) szkło 24, 28, czy 35 mm, albo np. Sigmę 30 1.4) - NA POCZĄTEK.
Wówczas masz jedno szkło i kombinujesz, jak tu kreatywnie coś skadrować.
To tak z grubsza, bo temat jest większy niż rzeka...
Chcesz starą piątkę czyli 5D(klik)
to i 50 1.8 II na początek, mimo swojej ułomności mechanicznej (mimo w ogóle UŁOMNOŚCI zestawu 5D + 50 1.8II), da Ci wiele frajdy z focenia, w tym odkrywania głębi ostrości (warto poczytać co to i jak się ma do wielkości matrycy).
P.S. 50 1.8 STM, niezależnie czy użyty z body wspierającym STM czy nie, da nieco lepsze rezultaty niż 50 1.8 II (masz testy, możesz oba szkła porównać).
Problem jest taki, że używane 35 mm (Canon f/2, bez IS) jest jednak dużo droższe (2x?) od nówki 50 mm STM. No chyba, że kupi YN, ale po przejrzeniu fotek, szczególnie z gęstej cropowej matrycy, można będzie się porządnie rozczarować... Ewentualnie dedykowana do cropa Sigma 30 mm DC, ona w używce będzie tańsza.
A jeszcze jedno - co będziesz fotografować, co lubisz fotografować? Może nie będzie to tematyka wymagająca szerokości?
A jeśli już... Żeby poćwiczyć nieco kreatywniejsze fotografowanie, ta 50 mm jest najlepsza jeśli chodzi o value for money. Natomiast do tego doup sobie choćby używanego kita 18-55 mm. Chyba około stówy takie coś kosztuje. Będzie szerokość gdyby co...
I optycznie (pominąwszy różnicę ogniskowych) gorsze.
chester napisał/a:
A jeśli już... Żeby poćwiczyć nieco kreatywniejsze fotografowanie, ta 50 mm jest najlepsza jeśli chodzi o value for money.
Zgadza się, ale najlepiej się sprawdzi z pełną klatką.
rshmiraf [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Maj, 2016
Skłaniam się bardziej ku 60D po postach z innych forum. Myślę, że pełna klatka nie jest dobrym pomysłem na start zwłaszcza że jest droższa.
To jest nie napisany przeze mnie obiektyw to jaki jeszcze? Ma być do nauki więc nie będę mówił że do czego. Lubię fotografować ludzi więc może sceny / portrety. Ale również mam ochotę na jakiś widok. Ciężka sprawa z wyborem obiektywu bo widzę że odradzacie do niepełnej klatki tego.
No nieźle, optycznie nawet rewelacyjnie, tylko, że nie masz AF i żadnego potwierdzenia ostrości, do tego nie wiem, czy matówka 60D pozwala na wygodne ostrzenie takim szkłem.
To już lepiej jakiś tani manualny 35 f2 (zdaje się Fujinon) do tego adapter z potwierdzeniem ostrości.
Karkołomniej: Samyang 35 np. z mocowaniem Pentaxa i do tego adapter k/eos z potwierdzeniem ostrości.
Problem jest taki, że używane 35 mm (Canon f/2, bez IS) jest jednak dużo droższe (2x?) od nówki 50 mm STM.
Witamy w świecie lustrzanek. Plastikowe pięćdziesiątki Canona to wyjątkowo tanie obiektywy. cała reszta jest dużo droższa. Stare 35mm f/2 (bez IS) nie jest zbyt fajne, szczególnie na matrycach APS-C. Polecam Sigmę 30/1.4, ale cenowo znowu oczko wyżej.
rshmiraf napisał/a:
Zastanawiam się też do 60D nad Samyang 35mm f/1.4 zamiast tamtego 50mm f/1.8 STM
Zamiast manualnego Samiego wolę nieco szerszą Sigmę, o której wspomniałem powyżej. Wyjdzie w sumie taniej, jeśli mowa o nowych.
rshmiraf [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Maj, 2016
Hmm... To może ta STM na start.
[ Dodano: Wto 10 Maj, 2016 12:14 ]
chester napisał/a:
Żeby poćwiczyć nieco kreatywniejsze fotografowanie, ta 50 mm jest najlepsza jeśli chodzi o value for money. Natomiast do tego doup sobie choćby używanego kita 18-55 mm. Chyba około stówy takie coś kosztuje. Będzie szerokość gdyby co...
Myślę że to odpowiednie rozwiązanie dla mnie. Dzięki Panowie za pomoc. Prawdopodobnie Canon 60D z 50mm a potem ten kit.
Portrety i detale fajne nią zrobisz, ale nieduży kąt widzenia uniemożliwia zrobienie czegoś szerszego, jeśli nie da się odejść do tyłu, no i oczywiście zmienia to perspektywę. Ale jak poszukać frazy „50mm” na Flikrze, to wiele świetnych i nietypowych fotografii da się znaleźć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9