Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór pierwszego aparatu foto/wideo

Który aparat wybrać
Panasonic GX7
66%
 66%  [ 4 ]
Olympus OMD E-M10
33%
 33%  [ 2 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Carney 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Maj, 2016   Wybór pierwszego aparatu foto/wideo

Przede wszystkim witam was serdecznie.

Od kilku dni wertuję fora, youtube, opinie w celu znalezienia ideału dla siebie. Niestety na chwilę obecną zatrzymałem się na dwóch modelach i po prostu nie mogę zdecydować.

Przeznaczenie
-70% foto. Głównie krajobraz, architektura, ogólne przeznaczenie wakacyjne, wyprawy rowerowe, mniej portretu
-30% wideo. Tutaj głównie filmy z wakacji i podróży, chcę się trochę pobawić montażem

Budżet ok 2500zł

Początkowo planowałem wydać mniej, ale oba aparaty byłem pomacać w sklepie i jakoś wykonania mnie przekonała. W grę wchodziły wcześniej jeszcze sony a5000, później a6000, ale czuję, że modele z ankiety mnie dużo bardziej przekonują, tym bardziej, że sony chyba gorzej wypada pod względem dostępności obiektywów.

Na Panasonica byłem niemal zdecydowany, obejrzałem sporo sampli i fotek i w zasadzie wybrałem się z zamiarem zakupu, ale najpierw w media markcie sprzedawca zaproponował mi M10 MarkII (z tego co pooglądałem super sprzęt, 5 osiowa stabilizacja robi wrażenie, ale jednak już trochę poza budżetem), a w ab foto padła propozycja pierwszego M10, którego szczerze na początku nie rozważałem. Pomimo, że w obu przypadkach miałem wrażenie, że olympus ma po prostu lepsze prowizje i dlatego jest polecany, to postanowiłem się wstrzymać z zakupem.
Po powrocie do domu i zgłębieniu tematu zacząłem go brać mocno pod uwagę, bo z tego co widzę, to możliwości mają mocno zbliżone.

Na plus panasonica przemawia do mnie głównie chyba jednak czytelniejsze menu, szczególnie, że dopiero zaczynam swoją przygodę z foto. Przykładowe filmy kręcone tym aparatem też robiły na mnie pozytywne wrażenie. Plusem jest, że jest opcja kręcenia filmów w 50 klatkach, czego w Olympusie brak. Z tego co widziałem, to nocą panas niewa problemy.
Na plus Olympusa przede wszystkim trzyosiowa stabilizacja, która działa również w wideo. Z tego co rozumiem, to Panas w trybie wideo nie ma stabilizacji wcale? Jeśli można to mnie poprawcie, bo gdzieś też spotkałem opinię, że w obiektywach panasonica jest wbudowana stabilizacja niezależnie od trybu. Teoretycznie plusem jest też to, że można tutaj podłączyć dodatkowy uchwyt, co wydaje się ciekawą opcją.

Obiektywy
Początkowo planuję zakup z kitowym obiektywem, czyli raczej 14-42. W grę wchodzi ewentualnie panas w zestawie z 20/1.7, jednak chyba na początku wolałbym sobie zachować opcję zoomu.

No i pytanie, co tu wybrać, jak żyć. Wolałbym tego uniknąć, żeby już sobie nie robić większego zamieszania w głowie, ale może macie jeszcze jakieś propozycje oprócz wspomnianych?

Reklama

rafalik 
Bywalec

Wysłany: Wto 10 Maj, 2016   

omd 10 mark 1 to tragedia jeśli chodzi o filmy z tych co podałeś to gx7 lub pomyśl o a6000 jeszcze co do obiektywów możesz kupić mase manalnych z przejściówką za grosze.

Testując omd10 mark1 i a6000 z kitem 16-50 dla mnie to stabilizacja taka sama (lub podobna) dużo lepsza jest w em5 II

kit olympusa to 28mm sony 24mm (wiec masz szerszy kąt)

Proponuje Tobie poszukaj na aukcjach jakie obiektywy byś chciał i ile do danego systemu to kosztuje i pomyśl w tą stronę które body wybrać.

TS
[Usunięty]

Mz w tej chwili nie warto rozważać pierwszej wersji E-M10, bo jest promocja i zwrot gotówki za drugą. Cena wyniesie 3090 zł za E-M10 II + 14-42 IIR (po tyle najtaniej znalazłem) minus 430 zł cachbacku...

Carney 
Nowy

Problem w tym, że aparat będę kupował na fakturę i niestety wg regulaminu cashbacku w tej sytuacji nie ma

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Z samego porównania(klik) Gx7 prezentuje się najlepiej: najkrótszy czas migawki 1/8000 sek, AF od ... -4EV czyli bardzo czuły.
Wszystkie cztery aparaty mają wbudowany mikrofon stereo, nie mają gniazdka dla zewnętrznego mikrofonu.
gx7 ma w stosunku do innych z porównania całkiem sympatyczną lampę błyskową o liczbie przewodniej 7, do tego z czasem synchronizacji 1/320 sek, do tego super szybki tryb zdjęć seryjnych do 40 kl/sek i cichą migawkę (nie wiem jak Olympus).
Poza tym, możliwość wyzwalania AF przez dotyk na ekranie (również nie wiem jak w E-M10 w tym temacie).

Problemem w GX7 jest zbyt krótki czas BULB. :neutral:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

W tym porównaniu:
http://www.optyczne.pl/26...dsumowanie.html
w tabelce oceny końcowej, można zobaczyć co który ma lepsze wg testów na optyczne.pl
(EM-10 vs GX7)

FotoTadek 
Uczestnik

muzyk napisał/a:
Problemem w GX7 jest zbyt krótki czas BULB. :neutral:

Tryb bulb to nie jest czasem nieograniczony czas otwarcia migawki?

muzyk 

FotoTadek napisał/a:
Tryb bulb to nie jest czasem nieograniczony czas otwarcia migawki?

tak tak, tyle, że w tym aparacie to jest taki pseudo bulb, albo jak kto woli, najdłuższy czas otwarcia migawki do 2 min.

FotoTadek 
Uczestnik

Rozumiem. To dziwny wynalazek. Kiedyś jednak życie było prostsze :)

Carney 
Nowy

Hm teraz jeszcze przejrzałem i policzyłem sobie ceny z uwzględnieniem obiektywów i chyba gx7 jednak wychodzi na prowadzenie głównie ze względu na to, że jest w korzystnym zestawie.

Gx7 + 20mm/1.7 - ok 2400
Gx7 lub Olympus + 1442 - ok 2300

Z tego co widzę, to osobno 20mm można dostać za minimum 1000zł, natomiast 1442 widzę już nawet od 400, dużo bardziej opłaci się więc zestaw z 20mm i później dokupienie czegoś, niż odwrotnie.
Myślę, że i z jednego i drugiego byłbym zadowolony, może kiedyś będzie okazja się pobawić innymi sprzętami, najwyżej coś się sprzeda i wymieni :)

muzyk 

Carney napisał/a:
dużo bardziej opłaci się więc zestaw z 20mm i później dokupienie czegoś, niż odwrotnie.

Zdecydowanie, choć zważywszy na to, że GX7 można dostać za ponad 400 euro, 2400 zł nie jest jakąś wielką łaską, choć mimo to się opłaca.
FotoTadek napisał/a:
To dziwny wynalazek.

Ba, widocznie ograniczenia techniczne. :neutral:

Carney 
Nowy

muzyk napisał/a:

Zdecydowanie, choć zważywszy na to, że GX7 można dostać za ponad 400 euro, 2400 zł nie jest jakąś wielką łaską, choć mimo to się opłaca.

Z tego co widzę to z obiektywem 20mm na ebayu to raczej tak też w okolicach 600€ są, z 1442 nowy też widzę raczej ok 500€. No, ale biorąc pod uwagę fakt, że jednak chcę do tego fakturę, to jednak wygodniej mi pójść do jakiegoś abfoto i wziąć bezpośrednio w łapki nowy nabytek :)

muzyk 

Gx7 i 20 1.7II. Świetna zabawa!

W moim Gx7 tylne kółko straciło kontakt kręcąc w lewo - service.
Zero stresu.

pochrap 
Nowy

Carney napisał/a:
Problem w tym, że aparat będę kupował na fakturę i niestety wg regulaminu cashbacku w tej sytuacji nie ma

Mogę się mylić, ale tam chyba jest mowa od zakupie bez VAT, a nie na fakturę i późniejsze odliczenie.
Najlepiej dowiedz się w Olympusie bezpośrednio

fides 
Entuzjasta
fides

Carney, http://allegro.pl/aparaty...ferTypeBuyNow=1

Odpowiedz do tematu