Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 13 Maj, 2016 Szeroko, ostro, jasno - widoczki i nocne klimaty
Witam, poszukuję zestawu do szerokich widoków, zarówno w dzień jak i w nocy. O ile dzienne warunki są do ogarnięcia to światło /4 gryzie się z warunkami nocnymi, choć nie uniemożliwia poprawnego fotografowania
Myślałem o tandemie obiektywów, szeroki zoom + jasna stałka. Wybór obiektywów nie jest jeszcze podyktowany żadnym systemem, więc determinują one wejscie w jeden system. Dobrze, jakby była możliwość nałożenia filtra.
Moje propozycje:
1) Fuji 10-24/4 + Samyang 12/2 -> wejście do Fuji
2) Sony 10-18/4 + Samyang 12/2 -> wejście w Sony
3) Canon 16-45/4 + Samyang 14/2.8 lub nadchodzący Irix 15/2.4 -> wejście w FF Canon
4) Nikon 16-45/4 lub 18-35/3.5-4.5 + Samyang 14/2.8 lub nadchodzący Irix 15/2.4 lub Nikon 20/1.8 -> wejście w FF Nikon
Pozostaje jeszcze wejście w któryś system lustrzanek APS-C, ale tutaj już gorzej orientuję się w doborze obiektywu. Moglibyście coś zaproponować? Co sądzicie o powyższym?
Fundusz 15k ze wszystkim.
Jeżeli tak upierasz się o światło 2.8 to weź Canona 6D + 16-35L 2.8 i już. Po co brać 16-35 f/4 i Samyanga 14 mm 2.8 ....?
Moje uparcie na światło bierze się z prostego wyliczenia:
2.8 + 3200 ISO = 4.0 + 6400 ISO
Gdzie zawsze lepiej mieć 1EV ISO w zapasie, tak mi się wydaje
Promocję znam, no ale:
http://www.the-digital-pi...omp=0&APIComp=0
16-35 nie bierz, szkoda kasy.
Do zastosowań, o których piszesz Fuji da fajny, poręczny zestaw. Aczkolwiek z dużo cięższego FF jakoś obrazu będzie zauważalnie lepsza. Pytanie czy rozmiar ma znaczenie;)
Aczkolwiek z dużo cięższego FF jakoś obrazu będzie zauważalnie lepsza.
Co masz na myśli? Wydaje mi się, że APS-C dogoniło FF pod względem obrazka (nie mówię tu o rozkładzie głębi ostrości) i tego, co da się wyciągnąć z RAWa, przynajmniej na niskich czułościach. Jeśli się mylę, popraw mnie Dlatego jestem otwarty na cropy.
mozer napisał/a:
Do zastosowań, o których piszesz Fuji da fajny
Też mi się tak wydaję, z drugiej strony SEL10-18/4 wydaje się lepszy od fujikowego, a z kolei fuji daje większe pole do popisu przy wyciskaniu z RAWa - takie mam odczucie, niestety nie poparte praktyką.
W FF mógłbym wejść, jestem świadomy gabarytów, wówczas dobrałbym sobie coś małego "do kieszeni".
Patrzę na porównania zdjęć apsc i FF i nadal widzę zuważalne różnice na korzyść FF. Zresztą nie ma siły, żeby dogoniło, bo przecież matryce FF też się rozwijają, a nie stoją w miejscu.
Zresztą jeśli interesuje Cię nocne niebo, to dlaczego porównujesz na niskich czułościach?
Fotografuje podobne rzeczy . Przynajmniej sie staram
Nie zgodzę sie że apsc gorsze od ff. Ale zależy do czego.
Np widoczki wolę aps c ale za to nocne ff .
Jednak portrety tylko ff. Także dylemat duży.
Weź pod uwagę też szkła sigmy. Używałem do nocnych 20 1.4 i żal było oddawać z wypożyczenia.
Ja dokupiłem ASP c ale tylko dlatego że ff już miałem.
Także jak jeden aparat polecam ff.
Przy takim budżecie pomyśl nad Nikon. Największa dynamika , tylko te przyciski na body
Ponieważ dzienne widoczki będę robił na niskich
Ale fakt, 3200-6400 myślę, że będzie używane nocą. Do tej pory starałem się nie wychodzić poza 1600 bo powyżej było średnio jak na moje odczucie, ale pracowałem na starszym kompakcie i nikonie d3100 z kitem
Powiem tak, w C wszedłbym bez patrzenia, chociażby ze względu na wspomniany 16-35/4, ale miałem okazję sam przekonać się ile da się szczegółów wyciągnąć z matrycy D750 (w RawTherapee).
mozer napisał/a:
Patrzę na porównania zdjęć apsc i FF i nadal widzę zuważalne różnice na korzyść FF
I to (nie wiem jak zalinkować bezpośrednio, więc rzucam screen):
screeny
O ile wyższe czułości są na plus dla Canona, to w wyciąganiu z cieni C leży i kwiczy No, może nie kwiczy a coś tam mamrocze w odcieniach purpury w konfrontacji z APS-C, a z FF Nikona jest większa różnica. W nocnej tak to się bardzo nie przyda, ale zachody słońca, tam, gdzie do widoków dochodzi las z kontrastującą jasnością spoza koron drzew - chciałoby się coś z cieni wydobyć i nieba zostawić.
Hej, wydawało mi się, że rozmawiamy cały czas o zastosowaniu pt. fotografia nocnego nieba wymagającym dobrych wysokich czułości, a nie o jakości na niskich czułościach, czy wyciąganiu z cieni...
Chyba, że chodzi o nocne niebo bez otoczenia robione na montażu paralaktycznym - wtedy można zejść z czułości.
To matryce aps-c Sony dogoniły w pewnych aspektach matryce FF Canona
Napisałem ogólnie, Ty słusznie to uszczególniłeś, oboje mieliśmy to samo na myśli. Nie zmienia to faktu, że dzięki Sony obrazowanie w segmencie APS-C znacznie się poprawiło.
Nikon, z tego co pamiętam, korzysta nie tylko z matryc Sony?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10