Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Piksele, piksele i piksele... kto z was przechowuje foty w natywnej rozdzielczości, zwłaszcza niekomercyjne? Ja zapisuję w 2160 liniach i moim przypadku ilość oraz jakość detali po degradacji z 20Mpx na 6Mpx jest nadal ogromna i wystarczająca do większości zastosowań. A jak jest u was? Na ile przydatna była by funkcja Pixel Shift?
No ja też nie wyobrażam sobie inaczej. Na razie mieszczę się jeszcze z tym w 2 terabajtach…
Jedyne co robię, to w jakiś (dłuższy czas) po jakiejś większej sesji wywalam te pliki, które nie wybrałem w ogóle do dalszej obróbki.
Aaaaa… JPG-i gdzieś tam leżą i zapychają mi drugi dysk w laptopie, jak są niepotrzebne to czasem wyrzucam.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Maj, 2016
komor napisał/a:
Pixel Shift, którego porównujesz do wysokorozdzielczych konstrukcji Canona/Nikona, ale kiedy się wytknie ograniczone zastosowania tej funkcji, to uważasz temat za zamknięty.
Domyślam się że niektórzy koledzy chcieli by w swoich lustrzankach mieć taką funkcję tyle że producenci nie wpadli na to że można... I teraz żałują że nie mogą mieć tej namiastki w swoich apsc. Jak mi przyjdzie chęć to mogę sobie robić zdjęcia Katrójką o jakości obrazka pięćdeser... Bez wydawania kilkunastu tysięcy. A jak potrzebuję lepiej to mam tańsze body FF w systemie. Pewnie - każdy system ma jakieś wady - i mniej obiektywów można za nią uznać. Tyle że tak naprawdę - jakie to ma znaczenie? Czy będę miał do dyspozycji o 10 szkieł więcej? Skoro i tak mam zarówno te podstawowe jak i te których w systemach C i N próżno szukać.
Po co komu Pixel Shift? Amatorowi - pewnie przyda się rzadko, jeśli zaś będzie potrzebował go często - może to znaczyć że pora na przesiadkę na większy format klatki. Szczególnie gdy zaczną mu przeszkadzać jego ograniczenia (jak brak współpracy z błyskiem). Dla twórców może to być kolejny inspirujący element - nie zdradzę jaki zanim sam nie znajdę czasu na kolejne eksperymenty. Zawodowcom też się pewnie czasem przyda jeśli na razie nie myślą o średnim formacie albo się doń dopiero przymierzają.
komor napisał/a:
Bardzo mi brakuje postów Andrzeja M. w wątkach w dziale obiektywowym, kiedy ktoś pyta się o jakieś konkrety dotyczące szklarni Pentaksa, to jakaś dziwna cisza jest.
Po prostu jakoś nie śledzę tych wątków, ale jeśli potrzeba - chętnie odpowiem na pytania. Tym bardziej że "trochę" szkieł przez moje ręce już przeszło i to nie tylko z logo P.
Jak mi przyjdzie chęć to mogę sobie robić zdjęcia Katrójką o jakości obrazka pięćdeser... Bez wydawania kilkunastu tysięcy.
No właśnie cały czas Ci tłumaczę, że tylko Ci się wydaje, że możesz, bo możesz tylko w ograniczonym zakresie. Poproszony zostałeś też o sample, jak dotąd ich nie pokazałeś. Odniesiesz się jakoś do meritum mojego postu, zamiast uciekać?
Andrzej.M. napisał/a:
Po prostu jakoś nie śledzę tych wątków, ale jeśli potrzeba - chętnie odpowiem na pytania.
Na pewno będzie to z większym pożytkiem, niż trollowanie w tematach o wyborze między C a N.
P.S. Czy przydałby mi się Pixel-Shift w moim Canonie? Pewnie, że przydałby się, ale tylko jeśli działałby z błyskiem. Bez błysku to jedynie do jakiejś zabawy, choć wtedy bardziej wolałbym np. focus-stacking zaimplementowany w puszce. Zdaje się, że jest w Magic Lantern.
mozer, tak. Wpisz w Gugla „Magic Lantern focus stacking” to wyskoczy tutorial na YT. Ustawiasz położenie początkowe, końcowe, krok, raz startujesz, sam robi zdjęcia.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Maj, 2016
komor napisał/a:
Poproszony zostałeś też o sample, jak dotąd ich nie pokazałeś.
Ależ pokazałem! Trzy dni temu! "Z rąsi " jak prosiliście! I co ? Cisza?
No to doranoc...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9