Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sprawa przedstawia się tak że bardziej od filmowania interesuje mnie montaż. Jednak żeby coś zmontować trzeba mieć materiał. Wcześniej byłem za lustrzanką Nikon d5300 lub d5500 ale w ostatniej chwili się rozmyśliłem. Skupiłem się teraz na bezlusterkowcach bo możliwości prawie te same a wymiary mniejsze, lżejsze i są poręczniejsze. Myślałem o sony A6000 ale po przymiarce w sklepie nie specjalnie przypadł mi do gustu. Po przeanalizowaniu kilku modeli wyłonił się Panasonic G7 między innymi przez obrotowy wyświetlacz który przy filmowaniu się przyda zanim zakupie jakiś monitor podglądowy. Już prawie zamówiłem ale znowu zaczęły pojawiać się wątpliwości czy 3 tysiące na początek to nie za dużo. Porównałem z G5 który jest o połowę tańszy i główna różnica to 4k, 10 klatek mniej przy Full HD, Wi Fi i jeszcze kilka elementów które pewnie wpływają na jakość nagrań. Na 4k póki co jakoś specjalnie mi nie zależy i bez Wi Fi się obejdzie ale martwi mnie iso, pomiar światła, autofokus i procesor które w G7 są lepsze.
Co byście doradzili?
Jeszcze kwestia adaptera do Panasonic G5, czy będzie pasować do G7?
http://allegro.pl/adapter...4802597240.html
Jeżeli zależy Ci na dobrej jakości filmów to zdecydowanie bierz G7. 3tys na początek czy to dużo. No niestety dobra technologia jest dość droga ale potem jest mega satysfakcja z efektów
Może nie tyle drogo co różnica spora i wątpliwości mam czy warto. Tak jak piszesz technologia gna szybko a za nowe i lepsze trzeba zapłacić. Często się na tym łapię że może przyoszczędzę a później żałuję. Przymierzałem się już do G7 i muszę przyznać że przypadł mi do gustu. Zastanawiają mnie tylko adaptery gdybym chciał jakiś inny obiektyw.
cosmic [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Lip, 2015
po pierwsze m4/3 z obiektywami m42 nawet nieźle współpracują. jak masz stare szkiełka to polecam zainwestować w adapter bo koszt niewielki a zabawy dużo.
po drugie moim zdaniem skok między G5 a G7 nie przystaje do różnicy w cenie. ja bym prawdopodobnie wybrał G5. pytanie na ile profesjonalne chcesz produkcje robić.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Lip, 2015
Panasonic G7 przy FHD ma max 28Mbps tak jak GX7
a A6000 50 Mbps XAVC S
pytanie na ile profesjonalne chcesz produkcje robić.
Wiadomo jak najlepiej, całe serducho będę wkładał. Jeśli chodzi o jakieś grubsze produkcje, klipy czy wesela to nawet na G7 bym nie zwracał uwagę. To ma być sprzęt do nauki, prób i kombinacji Nikon 1 V3 przez 120 fps wydaje się interesujący, ale chyba tylko przez to.
A Sony dalej tłucze te oszukane RAW-y z obciętą dynamiką i stratną kompresją? Bo w cyferkach na reklamie Sony zawsze było dobre, gorzej z realnymi osiągami.
Nie wiem, pytam. Sony miało najszybszy tryb seryjny (ale bez pomiaru światła i AF), ma RAW-y (ale oszukane), w wideo ma od dawna 60 kl/s i duży bitrate.
Co do obcinanego 4K to nie wiem czy już pisałem, ale w głowie sobie już nie raz pomyślałem, jakie to oszustwo pisać, że jest 4K bez wyraźnego zaznaczenia, że traci się mocno na kątach widzenia. Tu Samsung NX1 zdaje się wysuwa się na plus, bo nie obcina niczego.
jest już g7 teraz pytanie brzmi czy bateria z g5 pasuje do g7. Posiada model baterii dmw-blc12e i wszędzie jest napisane że ta bateria pasuje go g5 i gh2 ale nigdzie wzmianki o g7. Zbyt nowy model?
jest już g7 teraz pytanie brzmi czy bateria z g5 pasuje do g7. Posiada model baterii dmw-blc12e i wszędzie jest napisane że ta bateria pasuje go g5 i gh2 ale nigdzie wzmianki o g7. Zbyt nowy model?
Wracając do tematu baterii to z G5 pasuje. Zakupiłem zamiennik i mino opisu o większej pojemności niż oryginał to i tak trzyma krócej. Póki co bateria awaryjna jest
Bo zamienniki zazwyczaj mają napisane dane z kosmosu. Jeśli masz precyzyjną wagę, to zważ obie baterie i sprawdź o ile zamiennik jest lżejszy od oryginału.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10