Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 23 Maj, 2016 Jaka lornetka dla seniora
Witam!
Postanowiłem poprosić Was o pomoc w zakupie lornetki.
Lornetka dla ojca 64 lata
Domek na działce. Lornetka do oglądania krajobrazu, dużo wolnej przestrzeni w pobliżu "babia góra" i lasy.
Używana będzie głównie w sezonie letnim i to powiedzmy tylko w weekendy.
Byłem w sklepie i sprzedawca proponował mi:
DO Forest II
DO Silver
DO Enty
Wszystkie modele 10 x 50
I moje główne pytanie, czy warto dawać ok 500 zł na najlepszą, czy też wystarczy taka za niecałe 300zł?
Czy modele 10 x 50 to odpowiedni wybór?
Albo czy jakieś inne modele są warte zastanowienia? (wstępna moja ustalona kwota to 300 -400 zł) ale mogę rozważyć coś lekko ponad 400 zł
Dla osoby starszej i na dzień wcale nie trzeba 10x50. Osoby w wieku ponad 60 lat często odchodzą od większych powiększeń ze względu na trudności w utrzymaniu (większe drżenie rąk). Dlatego bardziej szukałbym 7x35 i 8x40. Są mniejsze, lżejsze, mają większe pola widzenia i są tańsze.
Wysłany: Pon 23 Maj, 2016
Ja dorzucę sprawdzonego Vortexa Raptora 8,5x32 http://kolba.pl/lornetka-...5x32-p9677.html Mała, lekka, ciekawe powiększenie (8,5x) i rewelacyjna gwarancja. Z kolei najlepsza optycznie to Titanium ale ciężkawa. 64 lata z perspektywy np. 80-cio latka to jeszcze całkiem młody wiek i od biedy 10x także by uszła choć jeśli dziadek nie ogląda samolotów to lepsza byłaby lornetka 8x.
Abs może samolotów nie ogląda ale jeśli by ktoś inny wziął lornetkę to może by się pokusił, tak jak pisałem przestrzeni jest bardzo dużo, czy gdyby np coś z 10-tek na statywie? czy było by to dobre rozwiązanie?
Arek dziękuję za propozycję, rozważam tą DO Titanium, choć wcześniej proponowany mi model Forest II wersja 8x42 jest tańsza! Czy jest też znacząco gorsza?
Wysłany: Pon 23 Maj, 2016
Do powiększenia 10x statyw nie jest potrzebny. Zyskujemy przybliżenie ale tracimy pole i odrobinę komfort. 10x jest predysponowane do celów zdefiniowanych, punktowych, np. samolot, kościół w oddali...Statyw to generalnie kiepski pomysł. Często zniechęca obserwatora.
Gdy porównywałem bezpośrednio Foresta II i Titanium - ten drugi wydał mi się dużo lepszy optycznie. Jaśniejszy, ostrzejszy i bez dystorsji. 10x42 to fajna opcja.
Każdy obserwator ma trochę inne preferencje. Tak jak pisał Arek z wiekiem rzeczywiście spada zapotrzebowanie na powiększenie a wzrasta na komfort.
Obserwatorzy ptaków w wieku około 70 lat uciekają nawet na powiększenia 7x. Tak więc ja nadal odradzałbym 10x50 czy 10x42. Ósemka będzie w sam raz. A tutaj moi faworyci w tej cenie to DOT 8x42 i Nikon Action EX 8x40.
Forest II jest ładny i solidniej wykonany, ale optycznie wyraźnie gorszy od DOT.
Janusek, zdecydowanie polecam powiększenie 7-8x, szczególnie w lesie większe bardzo utrudnia orientację i odnalezienie obiektu obserwacji. Składa się na to mniejsze pole widzenie i głębia ostrości. Mam klika lornetek "przyrodniczych" od 7x do 12x i zdecydowanie najczęściej używam 7x36.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10