Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016 Szybkie pytanie, co wybrać?
Witam,
Jestem nowy, nie chce zajmować Wam za wiele czasu jednak chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, który aparat byście wybrali spośród tych trzech. Jestem zupełnym amatorem, aparat ma mieć jak najszersze zastosowanie zarówno w fotografii jak i do kręcenia filmów, chodzi mi o uniwersalność, wygodę nie tracąc przy tym znacznie na jakości. Podpowiedzcie który z tych trzech (i jeśli się wam chce) dopiszcie dlaczego. Chodzi mi o właściwości aparatów jak i obiektywów.
Głównie dlatego że nie natknąłem się na taki zestaw, jak widzisz, podałem 3 gotowe zestawy jakie spotkałem na allegro, w konkretnym przedziale cenowym około 4k. W sumie to i dlaczego nie Sigma 18-300? No właśnie dlaczego?! Prosiłbym o jakieś opinie użytkowników tych sprzętów lub osób które miały z nimi styczność. Chodzę po jakiś stronach z porównaniami, testami, jednak chciałbym zasięgnąć też Waszej opinii i doświadczeń.
Jestem zupełnym amatorem, aparat ma mieć jak najszersze zastosowanie zarówno w fotografii jak i do kręcenia filmów, chodzi mi o uniwersalność, wygodę nie tracąc przy tym znacznie na jakości.
żaden z tych zestawów nie bedzie uniwersalny do fotografowania i do filmowania. Jezeli mozemy jeszcze mówic o uniwersalności przy fotografowaniu tak przy filmowaniu będzie raczej cieniutko, ponieważ bzck pewnie ma na myśli "filmowanie z afem". Przy tych obiektywach to filmowanie będzie trochę udręką
bzck, kup sobie d7100 z obiektywem zestawowym czyli 18-105VR, zobacz co cię interesuje i później zastanawiaj się i zacznij zbierać na nikora 70-300/4.5-5.6VR
D7100 to półka wyżej od entry level, może to nie nowość ale to aparat bardziej funkcjonalny i z wiekszym wizjerem.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Cze, 2016
bzck napisał/a:
NIKON D5200, TAMRON 16-300 VC PZD
Jak miałbym już iść w szeroki spacerzoom - to właśnie w taki - niby te 2mm na któtkim końcu to niewiele , ale kilka stopni więcej w kącie widzenia to nieraz dużo. Sporą wadą szkieł tego rodzaju to że są dość ciemne dlatego z Nikonem 5200 nada się chyba najlepiej bo ma on wysokie użyteczne ISO jak na małą klatkę. Więc uzyskanie krótkich czasów ekspozycji przy tele nawet w słabszym świetle nie powinno być problemem. Oczywiście nieco lepiej było by z D5300 ... albo wręcz D7100.
Jeśli miałbym doradzać co innego to pewnie wybrałbym Pentaxa KS2 z 18-50 + 55-300.
To tyle jak o fotografowanie chodzi. Jeśli miałbyś tylko filmować - to pewnie doradzano by Canona 760D albo wręcz 80D . Do okazjonalnego filmowania - jeśli wystarczy coś więcej niż smartfon - to chyba każda lustrzanka wystarczy. Dla mnie to akurat margines więc wymagający nie jestem.
aparat ma mieć jak najszersze zastosowanie zarówno w fotografii jak i do kręcenia filmów
Co prawda głosowałem za d5500 ale "jak najszersze zastosowanie w filmowaniu" to raczej Canon, ale niekoniecznie 760D - bo jak już kiedyś Wojmistrz napisał, ma tenże 760D niższy bitrate niż nie nawet 750 tylko Canon 700D.
Oczywiście w górę zawsze: 80D byłby najodpowiedniejszy.
Wysłany: Pią 03 Cze, 2016 Re: Szybkie pytanie, co wybrać?
bzck napisał/a:
aparat ma mieć jak najszersze zastosowanie zarówno w fotografii jak i do kręcenia filmów, chodzi mi o uniwersalność, wygodę nie tracąc przy tym znacznie na jakości.
Gdybyś pisał o samej fotografii, byłbym klikał za Nikonem, ale przy filmowaniu, jest tylko jeden słuszny wybór, choć fotograficznie delikatnie słabszy w niektórych sytuacjach, czyli Canon. muzyk, bitrate jak bitrate, ale faktycznie 750D i 760D nie są fajne jeśli ktoś chce filmować VideoRAW z zainstalowanym Magic Lantern. Na Canonowskim oprogramowaniu to świetna puszka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15