Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon lub Canon do postaci,portretów
Autor Wiadomość
Kubulec13 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016   Nikon lub Canon do postaci,portretów

Witam,jestem amatorem fotografii,trochę poczytałem,ale niektórych rzeczy nie do końca jeszcze ogarniam i dlatego mam parę pytań.

Chce kupić lustrzankę używaną body plus obiektyw takze uzywany tak żeby zmieścić się w 1200zl
Ma służyć narazie tylko do zdjęć postaci i portretów.
Chciał bym jakiegos Nikona albo Canona plus jakieś szkło staloogniskowe 50mm 1.4 lub 1.8 ale nie wiem który bd najlepszy do tego. Z Nikona czytałem o 3100 i d90 a na canonach sie nie znam ale jak np body nie ma autofokusa to czy muszę mieć obiektyw AF?
Bo na allegro jest dużo 1.4 ale manuale.
I czy stabilizacja obrazu w szkle bd mi potrzebna czy niekoniecznie?
dzieki z gory za odp

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 02 Cze, 2016   

Nie ma tanio i dobrze, ale na pewno jest względnie tanio i całkiem zadowalająco. Matryca APS-C z obiektywem 50mm faktycznie całkiem dobrze spełni rolę portretówki. Najtańszy 50mm f/1.8 w ofercie ma Canon, również jest on najtańszy na rynku wtórnym, poza tym prawie wszystkie obiektywy tego producenta mają wbudowany silnik AF. Nie wiem o jakiej jakości marzysz bo tanie aparaty tego producenta są nieco słabsze od Nikona lub Pentaxa w podobnej cenie, ale zważ, że te różnice dostrzegają tylko profesjonaliści i tylko w dość skrajnych sytuacjach. Za 1200zł można celować w całkiem dobrą puszkę 50D z obiektywem 50mm f/1.8 II.
Stabilizacja się przydaje, ale nie zastąpi dobrej jasności obiektywu.

fides 
Entuzjasta
fides

Kubulec13,
http://allegro.pl/aparaty...-4-0516&order=p

http://olx.pl/elektronika...oat_price%3Aasc

Wojmistrz napisał/a:
Za 1200zł można celować w całkiem dobrą puszkę 50D z obiektywem 50mm f/1.8 II.
raczej nie w Polsce http://allegro.pl/listing...0618&string=50d

Zakładam, że jednak się kupi także chociaż kiciaka 18-55mm -żeby i coś innego pstryknąć.

Wojmistrz 
Obserwator

Jeden z naszych członków form kupił za 900zł 60D w zeszłym tygodniu i nawet w świetnym stanie. To raczej kwestia wyszukania i umiejętności targowania się.

Na Allegro widzę sztukę za 999zł, a 1.8/50 II za 200 też można znaleźć.

Poza Allegro masz przecież inne miejsca, oxl, ebay, gumtree i inne.

Kubulec13 
Nowy

Dzieki za pomoc,popatrzylem w ofertach Canonow i do ceny 1200 widze 40D
Duza jest roznica miedzy 40 a 50 w jakosci obrazu?
Preferuje allegro poniewaz tam sa raty 0% i latwiej mi bedzie zaplacic 1200 w 3 ratach niz od razu:)
Nie jestem bogaty ale chcialbym miec w miare dobra jakosc zdjec. A tylko postacie,portrety bo lubie kontakt z ludzmi a kwiatki,architektura to nie dla mnie.

P.S w tym za 999 cos tam chyba nie dziala

Sunders 

Kubulec13 napisał/a:
Duza jest roznica miedzy 40 a 50 w jakosci obrazu?

Aptekarska = w praktyce niedostrzegalna.

Kubulec13 
Nowy

Dzieki wielkie. Wiec chyba zdecyduje sie na Canona a model D40. Wole troche starszy i wyrwac z mniejszym przebiegiem niz zajechana d50.
A szklo 50mm 1.4 canona czy sigmy? Roznica tez apteczna?
Wroce do domu to porozdaje podziekowania bo z komorki ciezko:)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

50/1,4 Sigmy bym proponował :grin:

Wojmistrz 
Obserwator

Sigma EX 50mm f/1.4 to bardzo dobre szkło, ale może "cierpieć" na front lub back fokus. Wersja Sigmy A 50mm f/1.4 jest jeszcze lepsza ale w tym budżecie bez szans :)

Sunders 

Kubulec13 napisał/a:
A szklo 50mm 1.4 canona czy sigmy? Roznica tez apteczna?

Jeśli zależy Ci na sprawnym AF-ie, to wybieraj między Canonami EF 50 mm f/1.8 STM i EF 50 mm f/1.4 USM. Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM jest od nich optycznie nieco słabsza. Jak stać Cię na Sigmę A 50 mm f/1.4 DG HSM i USB dock, to optycznie "wyższa liga" od wcześniej wymienionych, ale gwarancji na brak problemów z AF-em niestety nie ma.

komor 
Moderator

Sunders napisał/a:
Sigma AF 50mm f/1.4 EX DG HSM jest od nich optycznie nieco słabsza.

Od Canona 50/1.4? To chyba jakaś uszkodzona z tej starszej, aksamitnej serii. I jeszcze może ustalmy, na jakiej przysłonie.

Sunders 

komor napisał/a:
może ustalmy, na jakiej przysłonie

komor, na każdej:

fides 
Entuzjasta
fides

http://www.dxomark.com/Le..._1009_1541_1009

[ Dodano: Czw 02 Cze, 2016 21:24 ]
http://www.dpreview.com/r...&fl2=50&av2=1.4

komor 
Moderator

Sunders, testy tej Sigmy na Photozone są chyba bardzo stare i dotyczą pierwszej, aksamitnej wersji, która miała spore problemy z kontrolą jakości. Co do DXO to się nie wypowiadam, choć miniaturka obiektywu używana przez nich sugeruje starą wersję, ale nie przywiązywałbym się do tego.

Foty z Canona 50/1.4, które oglądałem u siebie w LR z obcych RAW-ów są słabsze od mojego egzemplarza Sigmy (z nowej serii, o gładkiej obudowie). Co do 50/1.8 STM to się nie wypowiadam, to zupełnie konstrukcja i fajna, ostra. Ale EF 50mm f/1.4? Taki se. Nie zdecydowałem się, wolałem droższą Sigmę.

fides 
Entuzjasta
fides

http://www.dxomark.com/co...EX+DG+HSM+Canon
TESTED Mar. 2008

Odpowiedz do tematu